Yöresel yemeklerimizden biride yuvalamadýr.Ramazan bayramý yemeðimizdir. Nizipliler bayram sabahý kahvaltýda genellikle yuvalama yerler.Bayramda zengin fakir herkezin evinde yuvalama yapýlýr.büyüklerimizden duyduðum bir söze göre zamanýnda rahmetli bir teyze yuvalama yapmak için malzeme alacak parasý yokmuþ.evindeki bakýr leðeni satýp yuvalama için malzeme almýþ diyorlar.kuþaklar boyu yuvalama geleneðimizi inþallah bizden sonra gelen nesillere býrakacaðýz.
[HA]YUVALAMA[/HA](BAYRAM YEMEÐÝMÝZ)
![]()
Köftesi için gereken malzemeler:
yarým kg çið köftelik et (çekilmiþ)
3 su bardaðý pirinç
1 adet küçük soðan
1 avuç irmik
tuz,karabiber
Diðer malzemeler
500 gr parça et
2 su bardaðý nohut
1 kg süzme yoðurt
1 su bardaðý sývý yað
kuru nane,tuz
1 yumurta
1 kaþýk un
Köftenin yapýlýþý :
3 bardak pirinç 1 saat önceden kaynar su ile ýslatýlýr.suyu iyice süzüldükten sonra robotta çekilir ve ya havanda dövülür.soðan rendelenir.et ilave edilerek iyice yoðrulur içine 1 avuç irmik ilave edilir.yuvarlanacak kývama gelince el sývý yaða batýrýlarak köfteler yuvarlanýr.kaynar suda yuvarlamalar 15 dk haþlanýr suyu süzülür.
nohut geceden ýslatýlýr ve suyu süzülür et ile beraber düdüklüde 1 saat piþirilir.süzme yoðurdun içine 1 yumurta ve 1 kaþýk un ilave edilir mikserle çýrpýlýr.soðumuþ olan et suyuna yavaþca karýþtýrýlarak ilave edilir.kaynayana kadar karýþtýrýlýr.kaynadýktan sonra yuvalama ve nohut ilave edilir.2 taþým kaynatýlýr.
sývý yaðda pembeleþtirilen nane üzerine ilave edilir.servise hazýrdýr.
annemin notu süzme yoðurt terbiyelendikten sonra mutlaka soðutulmuþ et suyuna ilave edilmelidir.(yoðurdun kesilmemesi için)
not:tarif yaklaþýk 10 kiþiliktir.