Nizip ve Oðuzeli ilçeleri çevresinde bulunan bir çok köyde bol miktarda bulunan yaþ üzümler çok zahmetli bir uðraþýn ardýndan gün pekmezi olarak hazýrlanýyor. Denge gazetesi olarak gün pekmezinin nasýl yapýldýðýný siz okuyucularýmýz için Oðuzeli’nin dokuzyol köyünde yani EZO GELÝN’in köyünde yerinde inceledik. Bol miktarda kalori içeren gün pekmezinin namýný herhalde bilmeyen yoktur. Çok zahmetle hazýrlanan bu ürünü yapmak için köylüler sabahýn ilk ýþýklarýnda tarlalara giderek baþta üzümleri topluyor. Daha sonra toplanan bu üzümler betondan yapýlmýþ küçük bir havuza koyan köylüler ayaklarýndaki çizmelerle saatlerce çiðniyorlar çiðnenen üzümün suyunu defalarca süzdükten sonra büyük kazanlara konuluyor daha sonrada defalarca kaynatýlarak tekrar süzülen pekmez, güneþte bir süre bekletildikten sonra sofralardaki yerini alýyor. Yani tadýna doyum olmayan gün pekmezini yapmak hiçte kolay deðil. Gün pekmezi yapýmýnda belkide yüzyýllardýr barak yöresinde kullanýlan yöntem hep ayný bu kadar yorucu olmasýna raðmen onlarýn sofralarýnda gün pekmezinin yeri ayrý.
![]()
Gün pekmezi ve nar ekþisi bulunur
![]()
http://www.hepsiantep.com/antep-mutf...n-pekmezi.html
Güneþde yoðunlaþtýrýlmýþ, köy yapýmý üzümden Gün pekmezidir