bunca yýldýr nizip te okudum bir ögretmen bile bunlarý anlatmadý bunu okurken tüylerim diken diken oldu bu þavaþta þehit düþen herkese allah rahmet eylesin mekaný cennet olsun derim
bunca yýldýr nizip te okudum bir ögretmen bile bunlarý anlatmadý bunu okurken tüylerim diken diken oldu bu þavaþta þehit düþen herkese allah rahmet eylesin mekaný cennet olsun derim
Deðerli Nizip'liler, 1.Dünya Savaþý sonrasýnda ülkemizin güney ve güneydoðu anadolu bölgesi düþman Fransýz kuvvetleri tarafýndan iþgal edildi. Merkezi Ankara Hükümetinin desteðini de alan yerel direniþler sayasinde düþmanlarýmýz bölgemizden çekilmek zorunda býrakýldý. Düsmandan kurtuluþ günü törenleri her þehir için ayrý ayrý yapýlmakta. Neden Nizip'in düþmandan kurtuluþ günü yoktur. Forumda bu konunun tartýþýlmasý, varsa tarihi kayýt ve vesikalarýn eklenmesi dileðiyle hepinize iyi çalýþmalar dilerim. Oðuz Korkmaz.
-
Nizip iþgal edilmemiþ de o yüzden kurtuluþ günü yok
Hiç bu güne kadar Nizip in iþgal edildiðini duydunuz mu???
Mahmut Imamogullari
Sayýn Oðuz Korkmaz Nizip'in kurtuluþ yýllarý ile çalýþmalarýmýz halen devam etmekle birlikte þu ana kadar elde edebildiðimiz tüm bilgiler aþaðýdaki linkte... ancak bizim yaptýðýmýz çalýþmalar belirli bir noktada neredeyse týkandý yani Kurtuluþ yýllarýnda yaþananlarý bizlere nakledecek büyüklerimizin neredeyse tamamýný kaybetmiþiz üstelik O muhterem kiþiler hayatta iken o yýllarda yaþananlar çok kýsýtlý bilgiler dýþýnda yazýlý olarak hiç bir yere nakledilmemiþ (veya biz ulaþamýyoruz) bu nedenle NÝZÝP'in adýnýn geçtiði her türlü bilgi ve dökümanlara ulaþabilmek için elimizden gelen çabayý sarf ediyoruz hatta bu tür bilgilere ulaþabileceðimizi tahmin ettiðimiz Ýstanbul, Ankara gibi büyük þehirlerin çeþitli kütüphanelerinde araþtýrma yapmak üzere orada okumakta olan Nizipli genç kardeþlerimizi yönlendiriyoruz. Sizlerden de hem Nizipli olmanýz hem Ankarada olmanýz hemde bu konudaki hassasiyetinizden dolayý katký bekliyoruz.
Nizip Kurtuluþ Yýllarý
OÐUZ kardeþim, üye olalýnýz üç yýl olmuþ, yazýnýz ancak bugün kýsmet olmuþ![]()
Zannedersem þýhlar mahallesinde oturuyordunuz, oradan hatýrladýðým bir oðuz vardý.
Ankara'da ikamet etmektesiniz, sizlerden ricamýz siz yada bazý yönlendireceðiniz kiþilerle devlet arþivlerini araþtýrabilirsek oradan Nizip hakkýnda hiç duyulmamýþ bilgi ve belgelere ulaþabiliriz..
Malumunuz kýt imkanlarla bizler ancak bu kadar becerebiliyoruz. Sizler gibi gurbetteki NÝZÝP SEVDALISI dostlarlarýnda çalýþmasýyla inþallah daha çok yol katedeceðiz.
sitede bize karþý yapýlan bazý hareketlere ayný üslupla cevap vererek dostlarý kýrmaktansa (dost kalýp) yazmamayý yeðledik...DERVÝÞ DÖRTBUDAK
Hedef.. 5 FAKÜLTE 5000 ÖÐRENCÝ
Çeteleri oluþturan ve Fransýzlarla çarpýþanlarýn önderi Þahin Bey(Üsteðmen Mehmet Sait Efendi) o yýllarda Nizip Askerlik Þubesi baþkanýydý.
Konu erkan_antep tarafýndan (30.09.07 Saat 08:41 ) deðiþtirilmiþtir.
Çok ilginç bir bilgi, teþekkür ederim. Fakat kafama takýlan birþey var o yýllarda Nizip askerlik þubesi baþkanlýðý varmýydý ? Bildiðim kadarýyla biz Rumkale askerlik þubesine baðlýydýk.
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Ben 1968 doðumluyum.Çocukluðum ve ortaokula kadar olan yýllarým Nizipte geçti.huzeyfe kardeþim bende senin gibi hepsini yeni duyuyorum.Benim gibi yeni duyan birçok insan var.Ben çocuk iken istasyon camiinin biraz berisinde Fransýz Ahmet diye yaþlý bir amca vardý.Buna neden Fransýz Ahmet derlerdi bilmiyorum.sadece ismini bilirdik.Tarih bize her zaman çarpýtýlarak öðretilmiþtir.Tarihimizi öðrenmek için çok okumalýyýz.Çeþitli kaynaklardan karþýlaþtýrmalý olarak okumalýyýz.Zamanýmýz ve birazda paramýz varsa bir konu ile ilðili birkaç kaynaktan kitaplar okumalýyýz.
Admin kardeþim Hüseyin Sayýnefendini anýsýný anlatýrken Taþ köprüden bahsediyorsun.Þuan Saat gecenin 03.15 i gözlerimin önüne o yeþil aðaçlarla çevrili taþ köprü geldi. Yemyeþil aðaçlarla kaplýydý oralar her taraf yeþildi.Taþ köprünün altýndan tertemiz akan nizip çayý.Taþ köprüden Tren yolu köprüsüne kadar yeþildi. Yeþil Nizibin yeþilleri idi.Birde þuanki hali gözümün önüne geliyor.Her taraf beton beton ve beton.
Her þey çok güzelde Türkler hiçbir zaman esir olmamýþtýr ki esaretten kurtuluþ günü kutlayalým.Kutlayacaksak bunu adý kurtuluþ deðil ZAFER günü olmalý diye düþünüyorum.
Köyüne dönen Karayýlan Kabalar oymaðýnýn beyi olarak seçilmiþ, Malatya ve Pazacýk civarlarýnda ortalýðý kasýp kavuran eþkýya Bozoyu yakalayýp aðaca asmýþ bu davranýþýndan dolayý Askeri komutandan mükafat almýþtýr.
Doðu cephesi komutaný Kazým Karabekir den bir gün kendisine bir telgraf gelir;
“Düþman Kilis'ten Antep’e girmek üzeredir, düþmaný Antep'e sokmayýnýz gözlerinden öperim. Komutanýn Kazým Karabekir” Karayýlan bunu bir emir kabul etti ve savaþ hazýrlýklarýna baþladý. Ancak Antep henüz Karayýlanýn adýný duymamýþtý. Atmalý aþiretinden 82 gönüllü akrabasýný çete olarak topladý. 1600 baþ hayvanýný satarak hiç kimseden yardým ve destek almadan çetelerini donattý.
Annesi Ayþe “Yavrum sen bu kadar malý mülkü satýp nereye gidiyorsun? Sen deli misin?” diyor. Karayýlan; “Ana Ana sen doðuda Ruslarýn- Ermenilerin yaptýklarýný görseydin, þimdi sende durmaz giderdin” dedi.
Kardeþi Süro mamo'yu Maraþ 'a gönderdi, üç katýr yükü silah satýn aldý. Kimseye bilgi vermeden kendi köyünden çeteleriyle birlikte geceden Karabýyýklý köyünde pusu kurdu.
Maraþ 'a giden Fransýz kuvvetlerini periþan etti. 50 kadar Fransýz askerini esir aldý, esirlerini kendi köyüne götürerek hergün onlarý koyun eti ile besliyordu. Karayýlan Antep'e gidince esirleri Pazarcýk Kaymak***** teslim etti.
Adýný Karabýyýklý cephesi ile Antep'e ve Türkiye'ye duyuran Karayýlan'a Heyet-i Merkeziye tarafýndan görev verilmek üzere davetiye çýkarýldý. Dülük köyüne gelen Karayýlan eþkiya Samlý Kel Ahmet'i bu köyde aðaca astý. Kýlýç Ali ile bu köyde tanýþtý.
Antep'e giren Karayýlan 82 çetesi ile birlikte Karagöz Camii'ne yerleþti. Daha sonra çetesi 150 yi buldu. Bu arada Karayýlan Antep cezaevinin kapýlarýný açtýrmýþ hükümlülerin ellerine silah vermiþ çetesine yeni gönüllüler katmýþtýr.
Elmalý cephesinde 1. ve 2. Aðcakoyunlu cepheleri, Ýkizkuyu cephesi, Nizip yolu savaþlarý, Maðarabaþý savaþlarý ve Kurbanbaba savaþýna katýlan Karayýlan; Ýkiz kuyu cephesinde Fransýz katar kolunu periþan etmiþ, Fransýz kumandan Norman kolundan yaralanarak Halep'e kaçmýþtýr.
Normanýn hanýmý ise Karayýlanýn cephesine esir düþmüþtü.
Haným iki ay çetelerle birlikte kalmýþ mütarekeden sonra baþkarakolun orda hanýmý Norman'a teslim edilmiþtir. Antep' in teslim olmasýndan sonra, Fransýzlar yardým daðýtýrken çeteler yardým almaya gelmezler, Normanýn hanýmý bizzat ismen onlarý çaðýrtarak kocasý normana “Ne istiyorlarsa onlara fazlasýyla ver. Onlar bana dokunmadýlar, iki ay boyunca bana bir hanýmefendi gibi baktýlar” deyince Norman çetelere ne istediklerini sorar.
Çetelerde silah ve mermi istiyoruz dediler. Bunun üzerine silah ve mermiyi ne yapacaksýnýz diye sorulunca size sýkacaðýz dediler.
Karayýlan 24 Mayýs 1920 sabahý kalkar her zaman olduðu gibi beyaz kefenini giyer, sabah namazýný kýldýktan sonra kamçý ve gümüþ saplý kamasýný Karagöz camii imamý Mehmet Ömere teslim eder “Hocam ben cepheden dönersem emanetimi geri verirsin. Þehit olursam bunlarý köydeki kýzým Selvi ye verirsin” der.
Ýþte o gün bu gündür 24 Mayýs 1920 Sarýmsak tepede zorlu bir savaþtan sonra düþman kaçmaya baþlayýnca sevinerek mevzi deðiþtirmek için ayaða kalkan Karayýlan,Hayri Efendinin baðýnýn çitinin üzerinden geçerken talihsiz bir kurþun göðsünü parçalamýþtýr.
O gün kendisi ile birlikte 19 arkadaþý daha þehit olmuþtur. Sarýmsak tepe Karayýlanýn son cephesi olmuþtur. Antep iki ay içerisinde kader arkadaþý olan iki kahramaný kaybetmiþ olup Þahin Bey ve Karayýlan’ýn þehadetinden sonra Antep pek fazla açlýða dayanamadan teslim olmuþtur. Antep’liler bu savaþta 6347 þehit vermiþtir.
Antep halký Karayýlan’ýn ölümünden sonra Karayýlan’ýn ardýndan þu aðýtý yakmýþtýr:
Karayýlan der ki gelin oturak
Kilis yollarýndan kelle getirek
Fransýz adýný bütün batýrak
Vurun Antepli’ler namus günüdür
Vurun çetelerim namus günüdür
Atýna binmiþ de elinde dizgin
Girdiði cephede hiç olmaz bozgun
Çeteler içinde yýlaným azgýn
Vurun Antepliler namus günüdür
Vurun çetelerim namus günüdür
Arkadaþlar Adýna Dizi BÝle YAptýlar Ama Avrupa Birliðinin Kýþkýrtmasý Sonucu Diziyi Final Bile Yapamadan Bitirdiler.
furkankaya
Konu felsefefe tarafýndan (09.02.09 Saat 08:05 ) deðiþtirilmiþtir.
iyi günler
Bugünler Zafer günleri
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Ne demektir bu,Gaziantep'in kurtuluþuna destek veririz,25 aralýðý uygun bulmuyorum...
Sizin nüfus kaðýdýnýz da ili hanesin de Nizip mi yazýyor,Gaziantep mi????
Doðduðunuz yerin Nizip olamasý bu kurtuluþ bayramýnýn,farklý tarihte farklý misyonda yapýlacak olmasý anlamýna gelmez.
Kendinizi Gaziantep'ten bu kadar soyutlatacak bir þey mi var bilemediðimiz.
Arkadaþlar bu konu da,kurtuluþ açýlýmý gibi geliyor bana...yarýn Arabanlý,daha sonra islahiyeli,hatta hatta ilçelerden sýçrayýp köylere kadar gidebilir.
Ben sebden daha iyi kurtardým,hayýr hayýr bizden adam gelmeseydi,destek vermeseydik,zor kurtulurdunuz fransýz dan..
Arkadaþlar,Fatih Sultan Mehmet Ýstanbul'u fethettiðinde,surlarýn yerlerini az çok biliyorsunuzdur,o surlarýn içerisin de olan Bizans yendi.
Þimdi çýkýpta Kadýköy ilçesindekiler,Ýstanbul un kurtuluþu 29 mayýs,biz bu tarihi kabul etmeyiz,baþka bir tarih belirliyelim ,o tarihte bizim kurtuluþumuz olsun mu desin???
Lütfen bütünlüðü bozmayalým,ayný tarihte geri çekilmiþ ayný tarih tabii ki tüm Gaziantep'in kurtuluþudur.
Hepinize selamlar.
yorum 3 yil önce yazilmis vadat abii
MeLeq ÞeyTAn oLurSa....