Mal, evlat ve benzeri, sevindirici bir nimete kavuþul-duðu, ya da kaybolan bir mal bulunduðu, yahut bir felaketin atlatýldýðý veya bir düþmanýn tehlikesinden kurtulma haberi alýndýðý zamanlarda, Yüce Allah‘a þükür niyeti ile, Tilavet Secdesi‘ne benzer bir secde yapmaya, Þükür Secdesi denir. Bu gibi durumlarda Þükür Secdesi yapmak, müstehabtýr.
Fakat, camilerde farz namazlardan sonra Þükür Secdesi yapmak mekruhtur. Çünkü bu durumda, cemaat tarafýndan Þükür Secdesinin, namazlardan bir bölüm olarak kabul edilmesi muhtemeldir. Ayrýca, farz namazlardan sonra nafile namazý kýlmanýn mekruh olduðu vakitlerde de Þükür Secdesi yapmak, mekruhtur.
Ýnsan her þeyi ile Allah‘a (c. c) aittir. Gördüðü ve yaþadýðý her þey, Yüce Allah‘tandýr. Musibeti veren de O, kaldýrýp ferahlatan da O‘dur. Ýnsanýn gördüðü her musibetin, mutlaka bir hikmeti, bir sebebi vardýr.
Bunun için insan, musibetlerden dolayý feryat etmemeli, aksine hikmetlerini düþünerek sabretmelidir. Musibetlerden kurtulduðu zaman da, kendisini kurtaran Yüce Allah‘ýna þükretmelidir.
Þükretmenin en güzel görüntüsü ise; kulun, Allah‘a (c.c) karþý secde halidir. Çünkü secde ile kul, kulluðunu anlar, en güzel biçimde kulluðunu ifade eder. Zira kulluðun, secde halinden daha güzel bir þekilde ifade edilmesi mümkün deðildir.
Hayatýn her safhasýnda müslüman, Allah‘a þükür gerektirecek bir çok nimetlerin içinde olduðunu hisseder. Bu sebeple müslüman, öncelikle müslüman olduðu için Allah‘a þükretmeli, saðlýðý için þükretmeli, sahip olduðu nimetler ve imkanlar için þükretmeli, akýlsýz varlýklar seviyesinde olmadýðý için ve saymakla bitmeyecek daha pek çok nimet için, her þeyi bahþeden Yüce Allah‘a þük-retmelidir. Ancak þükrün, mutlaka secde þeklinde olmasý da þart deðildir.
ÞÜKÜR SECDESÝNÝN YAPILIÞ ÞEKLÝ
Þükür secdesi, týpký Tilavet Secdesi gibi yapýlýr. Þükür secdesi için de abdestli olmak, kýbleye yönelmek ve niyet etmek gerekir. Sonra tekbir alýnýp secdeye varýlýr. Üç teþbihten sonra tekrar tekbir ile kalkýlýr. Böylece Þükür secdesi yapýlmýþ olur.
Þükür Secdesi‘nin, Tilavet Secdesi‘nden farklý bir tarafý varsa; o da Þükür Secdesi‘nin yalnýz namaz dýþýnda yapýlýþýdýr. Yani, Þükür secdesi namaz içinde yapýlmaz.
TEMEL ÝLMÝHAL BÝLGÝLERÝ
Þemseddin BEKTAÞOÐLU