Nizipcom internet sitesi üyeleri olarak siz okuyucularýmýza
Nizip hakkýnda güncel bilgileri sunmak amacýyla Nizip’imize
hizmet veren kurumlarý ziyaret edip bilgi alýþveriþinde bulunmak istedik
![]()
www.Nizip.com üyeleri olarak siz okuyucularýmýza Nizip hakkýnda güncel bilgileri sunmak amacýyla Nizip’imize hizmet veren kurumlarý ziyaret edip bilgi alýþveriþinde bulunmak istedik.Bunun için Nizip’imizin baþarýlý iþ adamý NTO baþkaný Mehmet Özyurt ile bir röportaj yaptýk. Baþkanýmýzýn bizi kýrmayýp bu güzel röportajý yapmamýzý saðladýðý için sitemiz adýna kendisine çok teþekkür ediyorum.
Nizip’te yapýlan ticaret nedir?
Nizip tarýma dayalý sanayisi itibariyle geliþmiþ konumdadýr. Bunlarýn dýþýnda zeytinciliðimizden dolayý bundan 100-120 yýl önce sabun sanayi geliþmiþtir. Ancak son yýllarda Antep fýstýðý ve zeytin enstitüsü çok ileri boyutlara ulaþmýþtýr. Ve Nizip’te modern tekniklerle üretim yapan birkaç tane salamura tesisi, birkaç tane yað sýkma tesisi, birkaç tane pamuk çýrçýrlama tesisi ve yað fabrikasý oluþturulmuþtur. Bunlarýn dýþýnda fýstýk iþleme tesisi çok ciddi boyutlarda üretim yapmaktadýr.
Ayrýca Bulgur, mercimek, sabun ve prina sabununun dýþýnda prina yaðý çýkaran 2 tane tesisimiz mevcuttur.
Nizip’in ihracat hacmi ne durumda?
Baya iyi durumdadýr. Nizip’te teknolojik deðiþimi yaþamýþ firmalarýmýz vardýr. Ýhracatta baya ilerleyen 2 tane firmamýz vardýr bunlarýn baþýnda Türkiye de ilk 500 firma arasýna giren bir firmamýz vardýr. Ýsmi söylemekte sakýnca duymayýp bilakis gurur duyuyorum bu firmamýzýn adi “Sayýnlar gýda sanayi TÝC. AÞ.” Böyle iþyerlerinin baþarýsý Nizip için gurur vericidir.
ExpoChannel Tv’de çýktýðýnýz program hakkýnda bilgi verir misiniz?
8 mart 2007 tarihinde ExpoChannel Tv’de yayýnlanan Mahiye Sabuncuoðlu ile Görüþ Odasý adlý bir programa katýldým. Bu programda Nizipte üretilen ürünler örnekler alarak bu ürünleri canlý yayýnda tanýtmaya çalýþtým ve eminim ki faydalý da oldu. Ve bu program aracýlýðý ile Nizip’i, Nizip’in sanayisini ve Nizipli tanýtmaya çalýþtým.
Nizipteki iþsizlik sorunu var mýdýr? Varsa bunun çözümü nasýl olmalý?
Nizip 1980’li yýllara kadar sanayi geliþmiþliði itibariyle Gaziantep’e eþdeðer bir sanayi þehriydi. Ancak daha sonralarý teknolojiden faydalanamadýðý için bir gerileme evresine girdi.
Bunun sýkýntýlarýný 2000 yýlýnda daha iyi hissetti. Dýþardan aldýðý göç karþýsýnda buna istihdam konusunda karþýlýk veremedi. Daha sonra da buna çözüm bulmak ve Nizipteki sermayeyi etkili bir biçimde yönlendirmek için bir dizi çalýþmalara gidildi. Bu çalýþmalar;
Markalaþma, firmalarýn kurumsal deðiþeme gitmesi, ihracata dönük çalýþmalar yapýldý.
Ancak bir þeyi itiraf etmek gerek, dýþardan aldýðýmýz göçe iþ saðlayamýyoruz. Bu da inþallah zannediyorum ki kýsa süre içinde organize sanayinin devre girmesi ve teþvik yasasýndaki adaletsizliðin çözülmesiyle de bu sorun ortadan kalkmýþ olacaktýr.
NTO’nun aldýðý Kalite belgesi hakkýnda bilgi verir misiniz?
24 Nisan 2007 tarihinde odamýz NTO Meclis Baþkaný Abdullah Altýnbaþ ve ben NTO Yönetim kurulu baþkaný olarak ÝSO-901 kalite yönetim belgesini müþterek olarak aldýk.
Bu belge Türkiye genelinde 367 oda arasýnda 47.oda olarak alan bir oda konumundayýz. Bu da odamýzýn Türkiye genelindeki prestijinin arttýðýný göstermektedir.
Odamýza faydalarýný sýralayacak olursak;
-Kalite iþ imkaný
-Nizip’in tanýtýmý
-Hatýrý sayýlýr bir oda olma
-Nizipten Türkiyeye yada Avrupaya giden projelere önem verilmesi.
Zeugmanýn tanýtýmý hakkýnda çalýþmalarýnýz var mý?
Sanayimizin yanýnda en büyük gücümüz olan zeugmanýn Nizip için faydalarýný saymakla bitiremeyiz. Zeugma Nizip için bir bacasýz sanayidir.
2000 yýllýk tarihi gün yüzüne çýkarýp olduðu yerde sergilenmesi için bir teknopark haline getirilip gezilebilir görülebilir hale getirmek en büyük isteðimizdir.
Bunun içinde gerekli olanlar ;
- O bölgenin turizm teþvik alaný ilan edilmesi
- Otel, motel yani konaklama yerlerinin yapýlmasý.
- Nizip içinde gezilebilecek butikler, eski dokuyu yansýtan yapýtlar, tarihi evlerin restore edilemsi.
NTO bünyesinde Mozaik Eðitim Merkezi projeniz hakkýnda bilgi verir misiniz?
2000 yýllýk tarih canlanýyor diye bir projemiz var. Türkiye- Suriye iþbirliðinde buraya 150 milyarlýk bir para hibe edilecek, bu para þuan müsteþarlýkta, onayý bekliyoruz. Onayý geldikten sonra mozaik eðitim merkezi açýlacaktýr. Bu merkezde 1 yýl süre ile mozaik eðitmenleri eþliðinde Nizipli vatandaþlarýmýza hizmet verilecektir. Böylelikle el becerisi olan kiþilerin bu yolla kendilerine bir uðraþ ve kazanç kapýsý saðlayacaklarý bir iþ imkaný saðlamýþ oluyoruz.
NTO olarak Zeugma konulu Toplantý yaptýnýz. Bu toplantýnýn amacý nedir?
Gün yüzüne çýkan eserlerin ören yeri haline getirilmesini hýzlandýrýlmasý için yapýlan bir çalýþma idi. Bu konuda Gaziantep arkeoloji müzesi müdürü ve yetkilerle görüþüldü.
Ancak Benim bu konuda bir üzüntümü sizlerle paylaþmak isterim;
150 yýl sürecek olarak ödeneklerin bu yýl kýsýldý ve kazý çalýþmalarýný yapan Gönüllü ekipin çalýþmalarý da 1 ay önce bitti. Eðer böyle giderse bu 150 yýllýk sürecek kazýlar 250 yýl sürecektir.
Bunun sebebi nedir?
Sebep koordinasyon eksikliði yani tek merkezden koordinasyon edilmemesi. Her kafadan bir ses çýkmasý.
Bir projeniz var mý?
Zeugma ile ilgili þuan bir projemiz var bu da 2008 yýlýnda 2 tane villanýn üzerinin kapatýlýp bir ören yeri haline getirilip eserlerin çýkarýldýðý yerde sergilenmesidir.
![]()
Her yýl bütçeniz %30 civarýnda artýþ gösteriyor. Bu artýþý istikrarlý yönetim anlayýþýnýza mý borçlusunuz?
Bunun sebebi NTO’yu cazibe merkezi haline gelmemizden dolayýdýr. Ýlk göreve geldiðimiz 2005 mart ayýnda üye sayýmýz 687 iken þuan bu sayý 1000’i geçmiþ durumdadýr. Bu da gelirimizin artmasý demektir. Bunun yanýn odamýza eskiden para yatýrmaya gelen esnafýmýz parasýnýn karþýlýðýný alamadýðý için içleri rahat deðildi ama þimdi verilen paranýn kuruþuna kadar kendilerine hizmet olarak döndüðünü gören esnafýmýz bize güveni artmýþtýr.
Nizip’e Akredite bir laboratuar kurmayý düþünüyorsunuz. Bunun hakkýnda bilgi verir misiniz?
20 yakýn firmanýn katkýlarý ile oluþturulan bir projedir. Bu laboratuar bölgede üretimi yapýlan tüm gýda ürünlerini ve diðer sektörleri kapsayacak akredite bir laboratuar kurup sanayicimizin faydalanmasýný saðlayacaðýz. Bu proje ile , üretilen ürünlerin daha hijyenik ve daha profesyonel üretimini saðlamýþ olacaðýz.
NTO’nun Nizip halkýna yaptýðý Yardýmlar hakkýnda bilgi verir misiniz?
Göreve geldiðimiz gün itibariyle gerek eðitimde gerek yoksul kiþilere sosyal sorumluluk anlayýþý ile yardým etmeyi kendimize misyon bilerek ;
-1600 öðrenciye ayakkabý yardýmý.
-Kýyafet yardýmý.
-Þahsi burs imkaný saðlama.
- Öss de ilk 20 bine giren öðrencilere ödül verme.
- Ýlk okul 2.sýnýflar arasý bilgi yarýþmasý ve bu bilgi yarýþmasýnda derece giren 43 okul arasýndaki okullara ödüller ve hediyeler verme.
-Ramazan dolayýsýyla 750 ailemize 6 çeþit gýdadan oluþan yardýmýn yapýlmasý.
-Fatime Özberk çocuk yuvasýna NTO tarafýndan donatýlan çocuk spor ve eðlence odasý yapýlmasý.
-Bu çocuk yuvasýndaki ilkokula giden 13 çocuða kýyafet yardýmý yapýlmasý.
Gibi yardýmlarda bulunduk.
Ve bu yardýmlarýmýz artarak devam edecektir.
Nizip.com hakkýnda düþüncelerinizi alabilir miyiz?
Nizip’in sitesi gayet güzel ve þýk bir görüntüsü var. Ancak daha etkin kullanýlmalý diye düþünüyorum. Daha açýklayýcý bilgiler olup daha profesyonel idare edilmesi gerek.
Formlarda yapýlan yersiz atýþmalar ve sohbet havasý arka plana atýlýp, Nizip’in tarihi ve kültürel dokusunu canlandýracak konular gün yüzüne çýkmalýdýr. Ve ayrýca kütüphane bölümünüzdeki her yazý bir emeðin ürünü sizi bu konuda tebrik eder baþarýlarýnýzýn devamýný dilerim.
19-09-2007