Tarihî dokusunun büyük bir bölümü askerî sahada yer alan Suriye sýnýrýndaki Karkamýþ Harabeleri'nin bulunduðu bölüm, mayýnlardan temizlenecek.
Genelkurmay Baþkanlýðý, arazinin mayýnlardan arýndýrýlmasý için gerekli izni Gaziantep Ýl Özel Ýdaresi'ne verdi. 2008 yýlý yatýrým programýna alýnan projenin kazý iþine ise Japon Prensi Tomohito Mikasa talip oldu. Ýl Özel Ýdaresi, proje maliyetinin belirlenmesinin ardýndan Þubat 2008'de ihale yapacak. Karkamýþ kabartmalarýnýn, büyük çoðunluðu Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergileniyor. Japon Prensi Tomohito Mikasa'nýn kazýlarý yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlýðý'na müracaat ettiðini anlatan Gaziantep Ýl Özel Ýdaresi Genel Sekreteri Abdülkadir Demir, Mikasa'nýn ayný zamanda bir arkeolog olduðunu ve baþýnda bulunduðu Japon Ortadoðu Kültür Merkezi'nin 1986 yýlýndan beri Kýrþehir'in Kaman ilçesinde bulunan Kalehöyük'te kazý çalýþmasý yaptýðýna dikkat çekti. Demir, "Mikasa ve ekibi, Avrupa kazý heyetlerinden daha seri ve sürekli çalýþýyor. Kýsa sürede Karkamýþ'taki eserler gün yüzüne çýkarýlacak. Harabelerin kýsa sürede turizme kazandýrýlacak olmasý, Gaziantep adýna oldukça sevindirici bir geliþme." diye konuþtu. Abdülkadir Demir'in verdiði bilgiye göre 600 dekarlýk tarihî alandaki mayýn temizleme iþi yaklaþýk 1,5 yýl sürecek.
Karkamýþ Harabeleri
Gaziantep'in Karkamýþ ilçesi yakýnýnda, Fýrat Nehri'nin batý kýyýsýnda, Türkiye-Suriye sýnýr hattý üzerinde, Yakýndoðu Arkeolojisi'nin en önemli yerleþimlerinden birisi olan Karkamýþ antik kenti yer alýyor. Kent; M.Ö. II. bin yýlda, Anadolu'dan, Mezopotamya'ya ve Mýsýr'a uzanan yollarýn önemli bir kavþak noktasýnda yer alýyor. Hitit Ýmparatorluðu'nun M.Ö. XII. yüzyýl baþlarýnda yýkýlmasýndan sonra kent, yeni kurulan çok sayýda Geç Hitit Krallýðý'ndan birinin merkezi oldu. Asur Kralý Acurnasirpal II'nin Suriye Seferi (M.Ö. 876-866) sýrasýnda, haraca baðlanan Karkamýþ, M.Ö. 717'de Asur Kralý Sargon II tarafýndan yýkýlarak, Asur topraklarýna katýldý.
Serkan Canbaz, Gaziantep
zamancomtr