Oruç tutulurken sahura kalkýlmasý öneriliyor. Sahura kalkmadan oruç tutmak halsizlik, baþ aðrýsý, yorgunluk ve dikkatte azalmaya neden oluyor.
Diyetisyen Cemal Aytaç Ak, "Ramazan ayýnda azalan öðün sayýsýný az ve sýk yiyerek sahur ve iftar dahil 1-2 ara öðünle en az 4'e çýkarmak gereklidir. Sahura kalkýlmadan oruç tutulursa aç kalma süresi artacaðýndan metabolik hýz düþer, halsizlik, baþ aðrýsý, yorgunluk ve dikkatte azalmalar görülür" dedi.
Gün içinde kan þekerinin düþmesini ve uzun süreli açlýk sonrasý iftarda aþýrý besin tüketimini engellemek için sahurda yavaþ sindirilen ve besin deðeri yüksek gýdalarýn tüketilmesi öneriliyor.
Protein içeriði yüksek gýdalar sahurda
Çok yaðlý ve çok tuzlu yemeklerden ve aþýrý tatlý besinlerden kaçýnmak gerektiðine deðinen Ak, bunlarýn yerine hazmý kolay, mide ve baðýrsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve selüloz içeren sebze, meyve ve kepekli ekmek tercih edilmesi gerektiðine dikkat çekti:
"Protein içeriði yüksek olan besinler midenin boþalma süresini uzatarak acýkmayý geciktirdikleri için sahurda tüketilmeleri daha uygundur. Yumurta, süt, yoðurt, peynir, kuru baklagiller tercih edilebilir."
2 litre su tüketin!
Sahurda zeytin, peynir, esmer ekmek, çið sebzeler, süt veya yoðurt, meyve veya taze sýkýlmýþ meyve sularý, reçel ve komposto türü gýdalar veya kuru baklagil çorbalarý, etli veya etsiz sebze yemeði, yoðurt, esmer ekmek ve meyveden oluþan posa içeriði yüksek bir öðün tüketilebileceðini belirten Ak, gün içinde su kaybýnýn önlenmesi için özellikle sahurda sývý alýmýna önem verilmesi gerektiðini söyledi.
Ak, sahurdan iftara kadar uzun süreli açlýk ve özellikle sývý tüketiminin olmamasýnýn önemli saðlýk sorunlarýna neden olabileceðini kaydederek, iftar ile sahur arasýnda 2 litre (10 su bardaðý) su içmenin doðru bir davranýþ olacaðýný belirtti.
Küçük porsiyon ve yavaþ yemek
Yavaþ sindirilen, mide ve baðýrsak sisteminde uzun süre kalabilen lifli ve kana geçiþ hýzý düþük olan esmer tahýl ürünleri, sebzeler, kuru baklagiller, salata gibi gýdalarýn tercih edilmesinin iftar sonrasý yaþanabilecek rahatsýzlýklarý engelleyeceðini anlatan Ak, "Ýftar yemeði yavaþ yavaþ ve küçük porsiyonlar halinde yenmelidir. Azar azar, iyi çiðneyerek ve sýk aralýklarla besin tüketilmelidir" dedi.
Ak, çorba ve kahvaltýlýk ürünler ve salata ile oruç açýldýktan 1-2 saat sonra ana öðün tüketmenin hem metabolizmayý çalýþtýrmak, hem de boþ mideye birden yemek yemenin yol açabileceði saðlýk sorunlarýný engellemek adýna önemli olduðunu vurguladý.
Ýftar sofralarýnýn genellikle oldukça zengin olduðunu ve yüksek kalorili yemekler ve tatlýlarýn bu öðünde tüketildiðini kaydeden Ak, iftarýn ardýndan çikolata, cips, kuruyemiþ yenilmesi, sahur yemeklerinde de hamur iþleri, börekler ve gözlemelerin tercih edilmesi halinde ise ciddi kilolar alýnmasýnýn muhtemel olduðunu vurguladý:
"Bu nedenle özellikle erken iftar yemeði yenilen Ramazan aylarýnda iftarý bölüp akþamýn ilerleyen saatlerine bir öðün daha eklemek doðru olacaktýr. Özellikle Ramazan ayýnda tüketimi artan tatlýlar þiþmanlýða neden olan önemli yiyeceklerdir.
Ramazan ayýnda þiþmanlamak istemeyenler tatlýlardan kaçýnmalý, tatlý tüketilecekse az olmak þartýyla sütlü tatlýlar tercih edilmelidir."