Baþlýk daha farklý olabilirdi, fakat konumun içeriði ve anlatmak istediðimi özetler nitelikte....
Karpuzatan dergisinin bir sayýsýnda Kemal Cengiz abimin tabiriyle arka tarafýnda bir yazýma yer verilmiþti. O yazýmda yeni yapýlacak barajlarla birlikte Nizip çevresinin baraj gölleri bakýmýndan zenginleþeceði ve gemi turlarý, su sporlarý gibi su üstü ve altý etkinliklerin yapýlabileceðini belirmiþtim.
Þimdi görüyorum ki bu hayalime hergün biraz daha yaklaþýyoruz. Geçenler nizip.com lu arkadaþlarla birlikte yaptýðýmýz Zeugma Rum kale turumuzu hatýrlarsýnýz. Kumla vapuru henüz periyodik seferlerine baþlamamýþtý. Dün görüþtüðüm yetkili artýk her Pazar günü Zeugma'dan Rum Kale'ye uzanan turlara baþladýklarýný belirtti. Sizde Her Pazar saat 12:00 da bu turlara kiþi baþý 15 Ytl vererek katýlabilirsiniz. Öðrencilere 7.5 Ytl, 7 yaþ altý ücretsizdir. Yemek ve ekstralarý kendiniz getirmeniz gerekiyor. http://www.gaziantepdebirgemi.com adresinden daha ayrýntýlý bilgi alabilirsiniz.
Kumla ile henüz gezemesekde bir önceki turumuzdan aklýmda kaldýðý kadarýyla, Baraj gövdesini, Zeugma antik kentini gölün içerisinden görmek mümkün. Turun henüz baþýnda bu güzellikleri görmek nasip oluyor ve daha göreceklerimizi hayal etmeye baþlýyoruz.
Biraz ilerideki Erenköy ve batýk caminin üzerindeki minare sizi etkileyecek karelerden bir diðeri. Tura devam ettikce Kaya mezarlarýný, Ehneþ'deki otantik evleri ve binlerce yýllýk taþ ocaklarýný görebilirsiniz.
Eðer Halfeti'ye yaklaþtýnýzsa gölün tam ortasýnda bulunan küçücük ada üzerindeki mezarý görmeniz mümkün. Hikayesini mutlaka öðrenmeniz lazým. Halfeti'de çay molasý veriliyormu? bilemiyorum ama eðer durursa mutlaka, oradaki batan camiyi ve "Yersiz Yurtsuz " dizisinin çevrildiði muazzam otantik evi ve misafirperver ev halkýný görmenizi isterim. Halfeti'ye uðramýþken þanslý iseniz siyah gülleride görmeniz mümkün olacaktýr. Bu nadide çiçekler sadece buraya has ve hatýrladýðým kadarýyla Sonbaharda açýyor. Gülleri görmek mümkün olmadýysada Antalya / Kaþ benzeri Halfeti'yi görmek ve turizme alýþmaya çalýþan bu bakir ilçenin temiz sokaklarýnda gezmek içinizi açacaktýr. Halfeti'de konaklamadýnýzsa üzülmeyin !
Biraz sonra Rumkale tüm haþmetiyle karþýnýza çýkacak ve binlerce yýldýr Fýrat'ýn bekçiliðini yapan sadýk bir dost gibi sizleride kucaklayacak. Tok karnýnýza ve susuz çýkmamanýzý tavsiye ediyorum. Öðlen sýcaðýnd iseniz mutlaka þapkanýzý ve güneþ gözlüklerinizide yanýnýza alýp yorucu, tehlikeli ve bir o kadarda tarih kokan bu gizemli kalenin her karesini bir rehber eþliðinde gezmenizde fayda var.
Yorgunluðunuzu kumla vapurunda çay yudumlarken atarken, batmakta olan güneþ size ayný mekanlarýn farklý karelerini sunmaya devam edecektir. Artýk eski Fýrat'ýn yüzlerce mt üzerinde, fýstýk ve erik aðaçlarýnýn, insanlarýn bir zamanlar köyüm dediði su altý harebelerinin tepesindeki gezinizin sonuna gelmiþ bulunuyorsunuz.
Turlarda görüþmek üzere...
Kumla Telefonu :
0.342. 215 25 00 Dahili: 1117
(Ömer Bileç)
GSM:
0.538. 469 59 39
0.532. 691 16 54
(Ömer Bileç)
![]()