Heç unutmam biz küçükken inþaat teli ve tuman lastiðinin içinden çýkardýðýmýz ince lastiklerle çatal (sapan) yapardýk. Tabi bu çatalýn mermisi de tel olurdu. Don lastiðinin dýþ kabýný jiletle dikkatlice soyar içinden lastikleri ele bir özenle çýkarýrdýk ki deme gitsin. Bazen hastanenin çöpünü karýþtýrýrdýk serum lastiði bulmak için. Pek çýkmazdý ama nadiren elimize geçerdi. Kaç çocuk gitmiþsek ona göre pay eder, pay yetmezse uzunlamasýna cinetle keserdik. Sonra saatlerce teli 1-2 cm uzunluðunda keser , “V” þekline getirirdik. Evden pense getiren olmuþsa düðün bayram ederdik. Bu teller yüzünden pantolumuzun cebi parça parça olurdu. Ara sýra tel cebimizde kalýrdý, fýkara anam legende aspap yýkarken eline batardý. Tabi o da “uyy!!! kýrgým gire yavrum içinize de kalmayasýnýz” diye beddua ederdi. J Aslýnda çamaþýrýn üstünden kalkabilse yiyeceðim köteði hesap edemem ama þükür genelde bu þekil atlatýrdýk durumu. Çocukluk aklý iþte, bu çatalla saða sola niþan alýr telleri fýrlatýrdýk. Telin yaný sýra portakan kabýðýnýda ince ince kesip kullandýðýmýz çok olmuþtu. Mubarek degdigi yeri kabar kabar yakardý. Bir gün nasýl oldusa oldu attýðým tel komþumuzun oðlunun gözüne isabet etmiþ, gözüne derken çocuk gözünü kapatmýþ alt kabaðýna batmýþ. Tel kabakta sallaniy oðlan kýyamat kopariy! Tabi ben hemen eve kaçýp kapýyý kapattým somyenin altýna saklandým ama ne çare komþu kadýn çocuðun elinden tutmuþ kapýya daðvaya geliy. Haho…. L
- Kele bacým þu oðlunu temme et yoksa cücük gibi kellesini koparýrým haa!!! Hele þu oðlanýn gözüne bak ne hala gelmiþ. (tel halen sallanmaktadýr) Ya kabaðýna deðil de ýþýðýna þiklense ben nederdim.
*Bir an için kellesi kopan güvercinler gözümün önüne gelmiþti.* N
Anam kadýndan yidiði fýrçanýn da hýncýyla ele bir dayak attý ki tarih yazmamýþtýr. Allah sizi inandýrsýn aðlamaktan nefesim kesildi. Vurdu mu sümsürük 5 metre öte fýrlardý.
![]()
“Anam zalýmdý kardaþým. Vurdu mu ciðerim sallanýrdý. “
Tabi oyun oynarken mevsimine göre oynardýk. Futbol mevsimi, cýncýklý gülle mevsimi, kazoz kapaðý mevsimi, güþ-çelik çomak mevsimi vs.
Sezon : Cýncýklý gülle sezonu. Benle abim eyi gülle oynardýk. Hele “çirtikli” de bizi utan (yenen) olmazdý. Neyse uzun lafýn kýsasý güllelerimiz arttýkça artý. Elimize bir iki çorak geçirip onda biriktirmeye baþladýk ama çoraplar “cýrrtt” diye yýrtýlmasýn mý.
Ne yapak ne edek. Abim dedikine “þu sülehyede saklýyak”. O sülehyeyi rehmetli dedem hacden getirmiþti. Ne kullanýlýr ne edilir vitrinde dururdu. Gümüþ kaplama. Biz kalktýk gülleleri onun içine doldurduk. Tam silme aðzýna kadar gülle dolu. Ýþte bizim hazinemiz.
Birgün okul daðýlmýþ eve geliyoruz baktým bizim kapýnýn önü uþak dolu. Yaklaþtýk ilk gördüðüme “le oðlun ne yapisiniz burda” dedim. “Anan sizin gülleleri sokaða septi onlarý toplik” demesin mi? Aha evim baþýma çöktü. Çöktü ama “niye bele ettin ana” diyemezik ki. Yoksa kötek hesapsýz. Meðer evin içinde dolaþýrken yerde duran bir gülleye ayaklamýþ o da topuðuna denk gelmiþ o acýyla sülehyedeki gülleleri sokaða sepmiþ. Caný saolsun gene utarýk.
****************************Mahlenin uþaklarý olarak bir “ok” yapma sevdasý almýþtýki bizi akýllara zarar. Ok ama yaysýz, Nasýl mý yapardýk? Anlatayým;
Luzum olacak alet edevat: Bir parça defter kaðýdý, 4 adet kibrit çöpü, bir adet dikiþ iðnesi ve bir karýþ ip. Kaðýdý 10 cm ebadýnda kare yapar, katlar, çarpar, böler 4 uçlu bir yýldýz haline getirirdik. Sonra bu kaðýdýn dört kenarýna kibrit çöplerini tutturur, bu kibritlerin arasýna da iðneyi yerleþtirir, ipliklele de sýkýca baðlardýk. Evimizin önünde kerpiçten yapýlý bir ev vardý, Baydýn (Bahattin) amminin evi. Duvarlarý çamur ve saman karýþýmýndan sývanmýþ, bir köþesine de 2 metrekarelik küçük bir düðen yapmýþ, ihtiyarda bir babasý var, ara sýra açar kýsmetini arardý. Ufak tefek, cýncýk, boncuk, cýncýklý þeker, sumak ekþisi, leblebi ekþisi felan satardý. Kapýsý ise gayet köhne ve tahtadan. Ýþte bizim oklarýn hedefidir bu tahta! J Allah sizi inandýrsýn kapý delik deþik olmuþtu. Kaç kere Düðenci Haci Emmi uþaklarý önüne katýp kovalamýþtýr. Ama biz gene fýrsat bulduk mu hucummm. Neyse günlerden bir gün þeytan kulaðýmýza nasýl üfürmüþse bu oklarý birbirimize fýrlatmaya baþladýk. Bir üç beþ derken çocuðun biri “aneyyy” diye baðýrmasýn mý? Baktýk gözünü tutuyor, bizim oklardan biri bismillah aha tam gözünün aðýna saplanmýþ. Bereket versin aðlamýyor, sadece kör olurmuyum hesabý bir korku var suratýnda. Ýþgüzar bir iki çocuk hemen anasýna haber vulaþtýrdýlar. Tabi bizler çil yavrusu gibi darmadaðýn olduk. Sokak sin sin ediy.
O günden sonra oklar saklandý ama evde saða sola atardým. Þeytan bu boþ durur mu? Bir akþam oku atarken kardeþimin ayaðýna saplanmasýn mý. Heralde kör karanlýkta görmemiþim J Tam damara gelmiþ ve delmiþ. Yav kanýn kýrmýzýsýný görmüþtük de kara da neymiþ, Kapkara!!! “Yav bu da nedir kardaþým bu ne hal ” Tabi anam aðýt sesine hemen damladý, sað elinden sol kulaðýmý tuttu ele bir kaldýrdý ki ayaklarým nerdeyse yerden kesilecek, ayaðý býrak kulak kopacak!
- Ben see demedim mi bir daha oynamýyacaksýn?
- He, dedin ana!!!
- Bir daha oynamaya tövbe mi?
- Tövbe ana!!!
- Hasan-Hüsen tövbesi?
- Hasan-Hüsen tövbesi anaaaa!!!!
Abim her sabah kalkar ekmek almaya “AYIK” ýn fýrýnýna giderdi. O kalabalýk ise iki sokak ötedeki “MAHLO” nun fýrýnýna giderdi. Demesin mi “ana ben hergün gidim bir gün de Mislim getsin.” Tabi ben hemen atladým “yok ben fýrýný tanimim ben getmem” senmisin diyen? Anam kolumdan tuttu, eyice zaptetmiþ kaçma imkaný yok. “Aha oðlum fýrýna buradan gidersin” tabi gidene kadek kötek, ben hýnçýra hýnçýra aðlim ama anamýn zalýmlýðý tuttu bir kere. Sonra ayýðýn fýrýnýnýn önüne geldik fýrýndan 3 mü 5 mi aldý ekmeði “aha bele parayý verirsin, ekmeði alýr gelirsin” dedi. Tabi kol elde kaçýþ imkansýz. Bir de eve gidene kadek kötek.
Yaþ aðzýmdan, gözümden, burnumdan hatta yol bulsa kulaklarýmdan akacak. Sýzladýk durduk. Tabi ondan sonra gene abim ekmeðe giderdi. He he he
****************************Anam hasteee, evde huzur yoook. Konu komþunun “Adana’da topal bir toktur varmýþ filan getmiþ dermen bulmuþ sende get“ diye söliye söliye babam bir sabah “kah gidek hele avrat þu adanada’ki toktur kimmiþ ” diye sohrana sohrana yola düþtüler. Babam daha önce çok gittiði ve faydasýný bir türlü görmediði için niyeti yok ama anamýn dilinden kurtulmak için naçar halde tamam demiþti. Neyse bizi rehmetli neneme teslim ettiler. Nenem yaþlý gözü doðru düzgün görmiy, kulaðý eþitmiy yani gendine hayrý yok. Dýþarý çýkmak yasak, nenem “oðlum sizi araba ayaklar” diye bizi hapis etti. Biz evde dört kardeþ oynadýk eðlendik öðlen çaðý nenem bize lapa biþirdi yidik içtik.
Gün döndü evin içinde canýmýz sýkýldý, dama çýktýk. Babam Atalaylarýn pompasýnda çalýþýyordu. Eve bir çiçek getirdi büyük Vita yaðlarý tenekesine ekmiþtik. Adýný ney bilmiyorum ama bize kapçýk çiçeði dediler. 2-3 yapraklý olur ve yapraklarý oldukça büyük ve geniþtir. Bu yapraklardan biri kurumuþtu. Babam da yapraðýn bittiði yerden kesti fakat kökü halen duruyordu. Bizim memet bir parça bu kökten koparýp çiðnedi. Sonra bacým, sonra da ben baktým tadýna. Ayný bildiðiniz has yapraðýnýn kökü gibi, sulu fakat tadý tuzu yoktu. Tam o esnada kapý çalýndý anamla babamýn sesini duyduk çoluk çocuk kapýya hucüm ettik. Fukaralar yorgun argýn geldi oturdular, Allah kimseyi anasýz babasýz etmesin, küçükler hemen anamýn sinesine sarýldýlar. Çok geçmedi Memet aðlamaya baþladý, sonra bacým. Yaw bu çiçeðin kökü meðer zehir gibi imiþ, benim de aðzým acýdý ama aðlayacak kadar deðil. Ufaklýklar aðlamanýn þiddetini arttýrmaya baþladýlar. Onlara baktým bende aðladým. Aðlýyorlar ama baðýra baðýra. J Mahalle baþýmýza toplandý. Sýrtýmýzý tapýþlayan mý dersin, su getiren mi, cýncýklý þekeri aðzýmýza depen mi? Velvele büyük. Rehmetlik nenem “böyümeyesiniz yavrum tama daha yeni oynidiniz, noldu size” Babam “ben hangi derde yanayým bene bak halýma bak noldu “ deyince abim “baba bunlar çiçeði yidi J “ dedi.
Neyse ben aðlama güruhundan olduðum için bu sefer köteði güya “bizlere mukayyet olmayan” abim yemiþti.
Heç unutmam evin içinde top oynarken ayneyi kýrmýþtým. “Aha yandýn oðlum” dedim kendi kendime, nasýl etceyik þimdi? Akþam anam öbür odadaki kýrýk ayneyi görünce (zaten evimiz iki odalý idi) “kim kýrdý bunu” diye baðýrdý. O zaman dört kardeþiz sýrfada ekmek yiyik, birbirimizin gözünün içine bakýyoruz kimseden çýt yok. “Oðlum bunu senden baþkasý kýrmaz” deyip bana doðru gelince “yok ana memet” kýrdý dedim. Memet o zaman en ufaðýmýz. Çocuk daha 1,5-2 yaþýnda dili mili yok. Tabi o gergin ortamda anladý kötü biþeyin kendisine yýkýlmaya çalýþtýðýmý, suç kötü kim üstüne alýr? “ebe mebe“ biþeyler iþaret etti ama o gün yýrtýk. Tabi küçük olduðu için kötek de yimedi.
Þeytana kef gerek, bir hafta sonra gene içerde top oynerken ayne kýrýlmasýn mý? Ýþte yandýðýmýn resmi kýrýk aynada bana bakýyordu.
Gene ayný enstantane;
- kim kýrdý bunu?
naçizane ve titrek bir sesle
- memet kýrdý
- yooook bunu senden baþkasý kýrmamýþtýr.
Kötek……
“Anam zalýmdý kardaþým. Vurdu mu ciðerim sallanýrdý. “