Kalp ve dil...
Ya iyilik, güzellik fidanlýðý; ya kötülük, bozgunculuk bataklýðý.
Ýnsan nasýl iþletirse dil madenini, öyle süsler, donatýr ömür aðacýný.
Ve nasýl besleyip donatýrsa öyle ürünlerle donatýr kalp topraðýný.
Dil ve kalp, ya kötülükler yuvasý, kumkumasý, ya iyilikler-güzellikler ovasý.
Hani, Lokman Hekim, bir çýraðýyla ava çýkmýþtý, uzun yoldan evine döneceði sýrada bir kabile reisi bu meþhur hekimi misafir etmek istedi.
Lokman Hekim, nasýl beden dilinden anlýyorsa öyle de gönül ve ruh dilinden anlýyordu. Kýrmadý kabile reisini. O gece misafir kaldýlar. En semiz koyunlardan biri kesildi. Yemek için harekete geçildi. O sýrada Lokman Hekim, çýraðýný imtihan etmek istedi:
- Getir bakayým bana koyunun en temiz iki organýný.
Çýrak gitti koyunun kalbini ve dilini getirdi.
Lokman: “Aferin!” dedi, tam isabet. Bir canlýnýn en temiz iki organý kalbi ve dilidir.”
Yediler, içtiler, þükrettiler. Sabah olduðunda da her misafirin yaptýðý gibi, yola revan oldular.
Ne var ki yol kýsa deðil, Lokman aslýnda ava çýkmýþ gibi görünüyor; ama bu av sýradan bir yiyecek bulma avý deðil. Hekimlik yolunda yeni bitkiler, ilaçlar bulma yolculuðu…
Akþama yakýn bir saatte bir baþka kabile reisi de Lokman Hekim’e misafir olmasý için ýsrar etti.
Ýmkân varsa, davete icabet etmeli. Lokman Hekim de öyle yaptý. Yine akþam ve daha semiz bir koyun kesildi. Bu seferki imtihan daha zorluydu.
Lokman, çýraðýna: “Haydi þimdi de koyunun en pis iki organýný getir bana.” dedi.
Çýrak gitti, bir süre sonra yine kalp ve dille dönüp geldi.
Uzattý kalp ve dili Lokman Hekim’e. Ýþte efendim, dedi, bir canlýnýn en pis iki organý.
Lokman: “Aferin dedi, sen sadece görünen, duyulan bilgilerle deðil; ayný zamanda marifetle de donatmýþsýn kendini. Gerçekten de kalp ve dil, bir canlýnýn hem en temiz, hem de en pis organlarýdýr.”
Dil ve kalp dedikodu, fitne kaynaðý haline gelmiþse hem sahibini yer bitirir, hem de çevresinde tahribatlara yol açar. Kýsacasý, þer için iþlese, kötülükler, tahribatlar kaynaðý olur. Ama ayný organlar hayýr için iþlese, güzellikler, iyilikler merkezi olur.
Dilini bir binek bil.
Seni gül bahçelerine de götürebilir.
Balçýk deryalarýna da sürükleyebilir.
Kalbini kirli, paslý ya da parlak bir ayna bil.
Bütün güzelliklere karþý kör de kalabilir
Güneþle parlayan, güneþi yansýtan bir talihe sahip de olabilir.