Pirpirim Aþý
Sebze Yemekleri
Malzemeler
• 300 gr. kuru pirpirim (semizotu), * 200 gr. tavla zarý büyüklüðünde doðranmýþ et,
• 100 gr. mercimek,
• 50 gr. lolaz,
• 2 adet kuru soðan,
• 13 diþ sarýmsak,
• 2 limonun suyu,
• 1 yemek kaþýðý d. salçasý,
• 1 yemek kaþýðý biber salçasý,
• 100 gr. nohut,
• 50 gr. bulgur,
• Tuz, biber, biraz nane, yað,
• Su.
Tarif
Küçük küpler halinde doðranmýþ ve tencereye konmuþ etlerin suyunu býrakmasý saðlanýr. Bu ete yað, ince kýyýlmýþ soðan ilave edilir ve orta ateþte soðan biraz solunca domates ve biber salçalarý konur. Bunlarla da biraz soldurulduktan sonra üzerine sýcak su koyup biraz kaynatýlýr. Ayrý kaplarda mercimek, nohut ve lolaz ayrý ayrý haþlanýr. Kurutulmuþ pirpirim, suyu iyice koyulaþýncaya kadar haþlanýr, suyu dökülür ve sýkýlýr. Kaynayan salçalý, kýymalý suyun içersine haþlanmýþ pirpirim, mercimek, nohut, bulgur lolaz ve dövülmüþ sarýmsak katýp tekrar piþirilir. Tuzu tamamlanýr, ekþisi konur, ocaðýn altý kapatýlýr. Servis tabaðýna aldýktan sonra üzerine yað, kýrmýzýbiber ve nane ile süs yapýlýr.
![]()
Pirpirim çorbasý
Malzemeler
½ kg semizotu
½ çay bardaðý yeþil mercimek
½ çay bardaðý nohut
½ çay bardaðý kuru fasulye
2 çorba kaþýðý margarin
1 adet soðan
1 çorba kaþýðý salça
1 çay kaþýðý tuz
½ çay kaþýðý karabiber
Sos malzemesi:
2 çorba kaþýðý tereyaðý
½ çorba kaþýðý un
5 su bardaðý su
Hazýrlanýþý
Nohut ve fasulyeyi akþamdan ýslatýp ayrý ayrý haþlayýn. Baþka bir tencerede 2 çorba kaþýðý tereyaðýný kýzdýrýp, süzgeç ile baþka bir kaba alýn. Dipte kalan tortulu kýsma un ve tuz ilave ederek biraz kavurun. Bir tencerede yemeklik doðranmýþ kuru soðaný pembeleþtirin. üzerine daha önce hazýrladýðýnýz sosu , tuz ve salçayý ekleyip karýþtýrýn, 5 su bardaðý su ekleyin. Mercimeði ekleyip haþlayýn. Daha sonra nohut ve fasulyeyi, yýkanýp doðranmýþ semizotunu da ilave ederek piþirin. sýcak olarak servis yapýn.