Sevgili nizip.com üyeleri ilimiz ve ilçemizde çýkarýlan nadir ve deðerli yað çeþitlerini bularak bir arkadaþýmýn tezine yardým etmeye çalýþýyorum...herkes bildiði yað çeþitlerini yazarsa sevinirim...
Sevgili nizip.com üyeleri ilimiz ve ilçemizde çýkarýlan nadir ve deðerli yað çeþitlerini bularak bir arkadaþýmýn tezine yardým etmeye çalýþýyorum...herkes bildiði yað çeþitlerini yazarsa sevinirim...
KANOLA YAÐI
Kanola yaðý en ideal yað oranýlarýna sahip bir bitkisel yaðdýr.Benzerleri arsýnda en düþük doymuþ yað oranýna sahiptir. Bu özelliðinin yanýnda ciddi miktarda Omega-3 yaðý içerir. Zeytinyaðýnýn önemli bir alternatifi olan Kanola yaðý zengin içeriðiyle tercih edilmesi gereken bir yaðdýr.1 yemek kaþýðý Kanola yaðýnda (14 gram)Kolesterol:
0
Protein:
0
E Vitamini:
2.4 miligram
K Vitamini:
266 mikrogram
Doymuþ Yað:
1gram-1.7 gram
Doymamýþ yað:
12-13 gram
Tekli doymamýþ:
8.2 gram
Çoklu doymamýþ:
4 gram
Serbest yað asidi:
% 0.3
- Kanola yaðý tekli doymamýþ yaðlar yönünden zengin dolayýsýyla kötü kolesterolü engelleme özelliðine sahiptir. Bu zeytinyaðýný da yararlý yapan özelliktir. Tekli doymamýþ yað oraný zeytinyaðýnda %73, kanola yaðýnda ise bu orana çok yakýn olup %63'tür.
- Kanola yaðý ayçiçek yaðýndan daha fazla ýsý ya dayanýr.
- Diyette serbest yað asidi miktarýnýn en az olmasý gerekir. Çünkü Serbest yað asidi miktarýnýn kanda kronik olarak yüksek seyrettiði durumlarda, pankreasýn iyi çalýþmadýðý ve diyabet hastalýðýna ortam hazýrladýðý sonucuna varýlmýþ bulunuluyor.
Kanola ve diðer yaðlý tohumlar filizlenme sýrasýnda aldýklarý yaðýþ miktarýndan ya da iþlenmeden önceki depolanma koþullarýndan etkilenerek serbest yað asidi miktarý artabilmektedir. Ancak bu miktarýn binde 4'ten (%0.40) az olmasý ürünün kaliteli olarak nitelenmesi için yeterlidir. Kanada ya da Avustralya'da üretilen kanola yaðlarý % 0.35 serbest yað oranlarý içeriyorlar ve kaliteli olarak nitelendiriliyorlar.
Bu durumda ülkemizde üretilen kanola yaðý için %0.30 serbest yað oraný ile daha kaliteli diyebiliriz.
Kanola yaðý Kanola bitkisinden çýkarýlmaktadýr.Karkamýþta nadirde olsa yetiþtirilmeye baþlanmýþ fakat istenilen baþarý saðlanamamýþtýr.Verim arttýrma çalýþmalarý devam etmektedir.
Konu Mustafa KANAL tarafýndan (22.08.07 Saat 12:45 ) deðiþtirilmiþtir.
Pirina yaðý
Ayçiçek yaðý
Pamuk yaðý
Kanola yaðý
Zeytinyaðý
-------------------------
Kabak çekirdeði yaðý
Çörek otu yaðý
Keten tohumu yaðý
Üzüm çekirdeði yaðý
Susam yaðý
Kayýsý çekirdeði yaðý
Üstteki yaðlarýn üretim tonajlarý yüksek ve dökme olarak ticareti yapýlýyor, alttakiler ise daha çok nihai tüketiciye yönelik üretimle sýnýrlý. Ayrýca yaðlarla ilgili detaylý bilgi istenirse verebiliriz.
merhabalar KASIM BEY.Bana kayýsý çekirdeði yaðý,badem yaðý,susam yaðý ve kabak çekirdeði yaðý ile ilgili bilgiler lazým.içerisindeki etken maddeler,faydalarý,yað verimleri kullaným alanlarý.....
bu konuda bana yardýmcý olursanýz çok sevinirim.bana mail yoluyla ulaþabilirmisiniz?
ahmetakkaya09@hotmail.com
MERHABALAR KASIM BEY.BEN BÝR KÝMYA ÖGRENCÝSÝYÝM.BANA KABAK ÇEKÝRDEÐÝ YAÐI,KAYISI ÇEKÝRDEÐÝ YAÐI,SUSAM YAÐI,BADEM YAÐI ÝLE ÝLGÝLÝ BÝLGÝLERE ÝHTÝYACIM VAR.ETKEN MADDELERÝ,ANALÝZ DÖKÜMANLARI,FAYDALARI.KULLANIM ALANLARI...
BU KONUDA BANA MAÝL YOLUYLA DA YARDIMCI OLABÝLÝRSENÝZ ÇOK SEVÝNÝRÝM.
ahmetakkaya09@hotmail.com
Ahmet kardeþim bilgileri aldýnýzmý.
Kasým bey burayada yazarmýsýnýz bu bilgileri.
T.C VATANDAÞI, NE MUTLU TÜRKÜM DÝYENE
Bahsi geçen yaðlarýn bir kýsmýný www.HepsiAntep.com internet sitesinde bulabilirsiniz.
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254