Þimdi size bu baþlýk altýnda üniversitelerimizi ve de bulunduklarý þehirleri tanýtmaya çalýþacaðýz. Ýlk olarak kendi üniversitemi tanýtýyorum.
Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi (www.deu.edu.tr)
Bulunduðu Þehir: Ýzmir
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), 1982 yýlýnda Ege Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlýk Fakültesinden birkaç bölümle eðitim hayatýna baþlamýþtýr. Üniversitenin ana yerleþkesi Buca-Kaynaklar (Týnaztepe) da bulunmaktadýr. Bunun yaný sýra Bornova, Buca, Narlýdere ve de Balçova'da bir takým bölümleri bulunmaktadýr. Üniversitenin en büyük özelliklerinden biri eðitim sisteminin çoðu bölümde aktif eðitim denilen bir sistemle iþlemesidir. Aktif Eðitim, kýsaca öðrencinin kendi kendine öðrenmesi þeklinde tarif edilebilir.
Ýzmir kenti ülkemizin en güzel illerinden biridir. Üçüncü büyük kent olmasý ve ikliminin ýlýman olmasý nedeniyle tam bir öðrenci kentidir. Kentte ulaþým, alt yapý ve sosyal sorunlar çok az olmaktadýr. Son dönemlerde artan bir takým hýrsýzlýk olaylarý, emniyetin çalýþmalarýyla azaltýlmaya çalýþýlmaktadýr. Ýzmir'de hayat diðer illere, hatta Gaziantep'e göre bile son derece ucuzdur. Yeme-içme, giyim-kuþam son derece makul fiyat düzeylerindedir.
Ýzmir'in iklimi ve bitki örtüsü Nizip'e son derece benzer özellikler göstermektedir. Tarým ürünleri hemen hemen aynýdýr. Kýþlarý ýlýk geçmekte, normal bir evde bir öðrenci, bir tüple bir kýþý çýkarabilmektedir. Kendi evimde son kýþý kat kaloriferine aktardýðým 150 lt. mazotla geçirdim. Nisan ayýndan itibaren denize girilebilmektedir.
Ýzmir'in bu kadar avantajýna raðmen dezavantajlarý da yok deðildir. En önemli sorun, -özellikle Bornova'da- barýnmadýr. Gerçi bu sorun tüm þehirlerde üniversite öðrencilerinin temel sorunudur. Bornova'da Ege Ünv. kampüsü içinde Türkiye'nin en büyük öðrenci yurdu bulunmaktadýr. Odalar 6 ya da 4'er kiþiliktir. Okula yakýn olmasýna karþýn bu yurt çok da tavsiye edilecek türden deðildir. Buca'da ise Hoca Ahmet Yesevi Yurdu vardýr. Burada da odalar 8'er kiþiliktir. Bu yurt da tavsiye edilebilir deðildir.
Ýzmir ve DEÜ'ya iliþkin sorularýnýzý buradan cevaplayabilirim.