Gelin tüm Nizip Türkmenleri bu baþlýk altýnda toplanalým. Türkmen misiniz? Bilmiyorsanýz ailenizden bir büyüðünüze "Biz Türkmen miyiz?" sorusunu sorun yeter. Alacaðýnýz yanýt evet ya da hayýr olacaktýr. Evet yanýtýný alanlarý buraya bekliyorum.
Gelin tüm Nizip Türkmenleri bu baþlýk altýnda toplanalým. Türkmen misiniz? Bilmiyorsanýz ailenizden bir büyüðünüze "Biz Türkmen miyiz?" sorusunu sorun yeter. Alacaðýnýz yanýt evet ya da hayýr olacaktýr. Evet yanýtýný alanlarý buraya bekliyorum.
bireysel emekli, sadece üye...
Nizip Türkmenleri, Barak Türkmenleridir. Yani Nizip'imizde yaþayanlar Türkmenler esasýnda tarihsel olarak Barak Türkmenleri olarak anýlýrlar. Aþaðýda Barak Türkmenleri hakkýnda özet bir yazý vardýr. Ayrýca sitemizin kütüphanesinde de Barak Türkneleri hakkýnda veri bulunmaktadýr.
BARAK TÜRKMENLERÝ
Barak Türkmenleri, Orta Asya'dan 11. Y.Y' da Ýran Horasan Bölgesine, buradan da, 16. Y.Y.'da Anadolu'ya Yozgat Bölgesine gelip yerleþmiþlerdir. Barak adýnýn birçok kaynakta deðiþik anlamlar taþýdýðý görülmektedir. Barak adý destanlar çaðýndan beri bilinen, bazen bir Türk adý, bazen bir þahýs, bazen de bir yer veya kabile adý olarak anlatýlmaktadýr.
Barak Türkmenleri bugün “Barak Ovasý” denilen Nizip, Oðuzeli ve Karkamýþ Ýlçeleri bölgesinde ayný adla hayatlarýna devam etmekte olup ayrýca Kilis ve Kuzey Suriye topraklarý ile Reyhanlý ve Amik Ovasýnda bazý köylere de yerleþmiþlerdir.
Barak Kültürü zengin bir Türkçe hazinesine ve deyiþlerine sahiptir. Barak Türkmenlerinin dilden dile, nesilden nesile intikal eden sözlü tarihleri vardýr. Bu tarih onlarýn göç yollarýný, mücadelelerini ve bir araya gelerek birleþmelerini anlatmaktadýr. Horasan'dan göç ederek Anadolu'ya geliþlerini ünlü ozanlarý DEDEMOÐLU þu þekilde anlatmaktadýr.
Kalktý söküm etti piri zadeler
Çan çalar mayalar bozlaþýr gider
Arap ata binmiþ maya gelinler kýzlar
Onlar da hup dilinden söylenir gider.
Katara çekerler mayanýn hasý
Baðrýný hun etti çanýn sesi
Ýkindi namazý göçün arkasý
Onlar da birbirin gözleþir gider.
Bizim beylerimiz düþtüler yola
Ala gözlerine ben olam köle
Abbasi beþiði muaf ile
Atlar da çöl deyi sýzlaþýr gider.
Karardý geldi garibin pusu
Silindi kalmadý kalbimin pasý
Türkmen kýzlarý çektiler yasý
Teze gelin kýzlar aðlaþýr gider.
Barak Türkmenleri Anadolu' ya ve Anadolu içlerindeki göçlerini ve konu olan yaþamlarýný sözle þiir ve sazla türküye dökerler. Türkülerin makamlarý anlatýlan konulara göre deðiþiklik gösterir ve genelde de uzun hava türkülerini içerir. Yozgat' a yerleþen Baraklarýn buradan bugünkü oturduklarý yer olan Gaziantep' e geliþleri 1690 yýlýnda olmuþtur. Bu geliþi ozanlarý DEDEMOÐLU þöyle anlatýr.
Toplandý aþiret geldik Culab' a
Feriz Bey'in yurdu baþ bend deðil mi?
Emroldu beylere konduk yanyana
Hacý Ali' nin yurdu Seylan deðil mi?
Hacý Ali' den aþaðý budak düzüldü
Bend sahipleri isim isim yazýldý
Orda berk Aða'nýn keyfi bozuldu,
Torun' larýn yurdu Þirvan deðil mi?
Yer verdiler Ulaþ' lýnýn Beyine
O da kondu Berk Aða'nýn saðýna
Beyler çýksýn Akçakale daðýna
Bayýndýr'ýn yurdu Goncan deðil mi?
Dedemoðlu haymalarýn kurulsun
Yenilsin içilsin sohbet verilsin
Döðülsün kahveler davul vurulsun
Abdallarýn yurdu Veran deðil mi?
YÖRESEL HALK OYUNLARI
Yörede oynanan hal oyunlarýna Halay adý verilir. Halay; kalabalýk insan topluluðu anlamýnda, alaydan gelen bir sözcüktür. Ýçerik olarak; birlik, dayanýþma ve bütünlüðü gösterir. Yörede, halayýn bütün özelliklerini görmek mümkündür. Halaylarda baþta oynayan kiþiye halay baþý, sondakilere ise, kuyruk denir. Ýyi halay seken halay baþlarý, düðünlere özel okuntuyla ( Hediye ) davet edilir. Oyunlarýn adýmýný bilmeyen, tavrýný veremeyen kiþiler, genellikle halay baþýna getirilmezler. Ýyi oyunculara ve abdallara tütsü tutmak ( Üzerlik yapmak ), mendil, poþu, ayakkabý, gömlek hediye etmek, davul yaptýrmak ve zurna gümüþletmek, düðün öncesi ve sonrasý adetten sayýlmaktadýr.
hele önce sen yaz Nizip türkmenimisin
benim yerime abim yazar olup olmadýðýmýzý ben tam bilmiyorum![]()
Ya Olduðun Gibi Görün...
Ya da Göründüðün Gibi Ol...
Elbette... Ondan þüphe yok. Yukarýda yazan göç bilgilerini ben tarih kitaplarýndan önce rahmetli dedemden dinlemiþtim. Onun anlattýklarýyla yukarýda yazan bilgiler tamamen örtüþüyordu.
Karakeçili versek olur mu?
Mühendishane-i Berri-i Hümayün -:--:- Ýstanbul
Taþtýn yine deli gönül sular gibi çaðlar mýsýn? Akdýn yine kanlý yaþým yollarýmý baðlar mýsýn?
Nidem elim ermez yare bulunmaz derdime çare? Oldum ilimden avare beni bundan eðler misin? (Yunus Emre)
Karakeçili de zaten bir Türkmen oymaðýdýr. Hoþ geldin soydaþ.![]()
benim anne tarafý türkmen dir...
Benimde baba annem KÝRMAN SELÇUKLUSUDUR Selamlar
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
Abi biraz daha detaylý bilgi verebilir misiniz? Bildiðim kadarýyla Türkmenler Anadolu'ya Selçuklulardan sonra gelmiþler.
Fatih abi biz eski topraðýz diyor subutay...
Mühendishane-i Berri-i Hümayün -:--:- Ýstanbul
Taþtýn yine deli gönül sular gibi çaðlar mýsýn? Akdýn yine kanlý yaþým yollarýmý baðlar mýsýn?
Nidem elim ermez yare bulunmaz derdime çare? Oldum ilimden avare beni bundan eðler misin? (Yunus Emre)
Ramazan TARHAN/Astronom/HARÝTA MÜHENDÝSÝHayatý Kolaylaþtýrýr
www.tarhanharita.net
benimde soyum adem peygambere kadar dayanýyor.![]()
Ya Olduðun Gibi Görün...
Ya da Göründüðün Gibi Ol...
Bende Türkmenler'in Bekmiþlioðlu aþiretindenim.
Mal kaybeden, bir þey kaybetmistir, onurunu kaybeden birçok þey kaybetmiþtir.
Fakat cesaretini kaybeden her þeyini kaybetmistir.
Sevgili subutayým,Selçuklular urfa ve çevre yerlere Süleyman þah tarafýndan çoðunlukta yerleþtirilmiþ.Bunun uzntýlarý Bursa ve dolaylarýna kadar, güney batýda ise Kerkük ve Musula kadar dayanýr Selçuklularla gelen Türk boylarý buralara yerleþtirildi.
Barak Türklerinin Anadoludaki yerleþimi ise batýda Ankaraya kadar güneyde ise,Süriyeye kadar uzandý,Türkmen diye anýlan bu barak türklerimiz Nizip civarýna 4.Murat zamanýnda Sadrazam Ömer beyin (4.Muradýn kayýn babasý) yardým ve telkinleri ile geldiler.
Aslýnda Türkler yani Turani Kavimler 3 ana boya 24 de alt boya ayrýlýr,tarihi zaman içerisinde Ýran þiiliðinin etkisinde kalan Türkler kendi içinde öyle asimile olduki örneklersek Azerbeycan diye millet oýluþtu halbuki bu kardeþlerimiz özbe öz türktür,yine iran etkisinde kalan ve sert ve daðlýk bölgede yaþayan Kurut dediðimiz öz be öz turani kavim olan ve özbe öz amca çocuðumuz olan kürtler ayrý bir millet gibi oluþtu.
Bu gün Türkmen denilen toplum türklerin bir boyudur.Zaten Türkiyenin zenginliðinin ana kaynaðýda bizim bu 24 tane alt boy zenginliðimiz.
Ýþin aslý ise hepimiz Adem (a.s) deniz ademde topraktan.Selamlar
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM