Sünnet faktörü koruyucu
Verilen bilgiye göre, geçen sene geliþmekte olan ülkelerden 2,2 milyon kiþinin virüsle mücadeleye yardýmcý "antiretroviral" ilaçlara eriþim imkaný vardý. Bu rakam, üç yýl öncesine kýyasla 300 bin kiþilik bir azalýþý ifade ediyor.
Ancak konferansta açýklananlara göre, hastalýðýn yayýlma hýzý, hastalarýn tedavisi ve eðitimleri için sürdürülen küresel çabayý geride býrakýyor.
Katýlýmcýlar, erkeklerin sünnet edilmelerinin HIV virüsüne yakalanma riskini %60 oranýnda azalttýðý yönündeki bulgularý umut verici buldu.
Kenya, Uganda ve Güney Afrika'daki deneklere dayandýrýlan bu yöndeki çalýþma, erkeklerin sünnet edilmelerinin Sahraötesi Afrika'da yirmi yýl içinde 5,7 milyon yeni vakayý önleyebileceði tahminini ortaya koyuyor.
ABD Ulusal Alerji ve Bulaþýcý Hastalýklar Enstitüsü Müdürü Dr. Fauci, "Bu yýl bir önemli buluþla karþý karþýyayýz. Bu da sünnetin hastalýðýn önlenmesindeki rolü" dedi.
Yanký uyandýrdý
Geliþmekte olan ülkelerin pek çok bölümünde, prezervatif ve steril þýrýngalar gibi etkili koruma stratejileri, nüfusun yüzde 15'ten az bir bölümü tarafýndan kullanýlabiliyor.
Uluslararasý AIDS Derneði'nin "Dördüncü HIV Nedenleri ve Tedavisi Konferansý"nda konuþan Dr. Fauci'nin uyarýlarý uzmanlar arasýnda geniþ yanký uyandýrdý.
Ýngiliz HIV Derneði'nden Dr. Brian Gazzard, antiretroviral ilaçlara eriþim þansýnýn artmasýna raðmen, hastalýðýn Asya ve Afrika'nýn bazý bölgelerinde kontrolden çýkmakta olduðunu söyledi.
Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkish/news/st...nference.shtml