Kuran-ý kerimdeki duâ ayetlerinin bazýlarýnýn manalarý
Ey Rabbimiz bize dünya ve ahirette iyilik ver, bizi Cehennem azabýndan koru! (Bekara 201)
Ey Rabbimiz bize sabýr, cesaret ve sebat ver, kâfirlere karþý bize yardým et! (Bekara 250)
Ey Rabbimiz, unutur veya hataya düþersek bizi sorumlu tutma, bizden öncekilere yüklediðin gibi bize de aðýr bir yük yükleme!
Ey Rabbimiz, bize gücümüzün yetmediði iþleri de yükleme, bizi affet, bizi baðýþla, bize acý, sen bizim Mevlamýzsýn. Kâfirlere karþý bize yardým et! (Bekara 286)
Ey Rabbimiz, bizi doðru yola ilettikten sonra kalblerimizi kaydýrma! [bizi sapýtma] Bize, tarafýndan rahmet baðýþla! Lütfu en bol olan sensin. (A.Ýmran
Ey Rabbimiz, iman ettik; günahlarýmýzý baðýþla, bizi Cehennem azabýndan koru. (A.Ýmran 16)
Ey Rabbimiz, günahlarýmýzý ve iþimizdeki taþkýnlýðý baðýþla; ayaklarýmýzý [yolunda] sabit kýl; kâfirlere karþý bizi muzaffer eyle! (A.Ýmran 147)
Ey Rabbimiz, Rabbinize inanýn diyen davetçiyi [peygamberi] iþittik, hemen iman ettik. Artýk bizim günahlarýmýzý baðýþla, kötülüklerimizi ört, ruhumuzu iyilerle beraber al! Ey Rabbimiz, bize, peygamberlerin vasýtasýyla vâdettiklerini de ikram et ve kýyamette bizi rezil-rüsvay etme; þüphesiz sen vâdinden caymazsýn. (A.Ýmran 193-194)
Ey Rabbimiz, bize çok sabýr ver, müslüman olarak canýmýzý al! (Araf 126)
Ey Rabbim, beni ve neslimi namazý devamlý kýlanlardan eyle; duâmý kabul et, kýyamette hesab olunacaðý gün beni, ana-babamý ve müminleri baðýþla! (Ýbrahim 40-41)
Ey Rabbim, bana hikmet ver ve beni salihler arasýna kat! (Þuara 83)
Resûlullahýn bazý duâlarý
Peygamber efendimiz, biz müslümanlarýn nasýl duâ etmesi gerektiðini bildirmiþtir. Bu duâlardan bazýlarý þunlardýr:
Ya Rabbi, sana ve Resûlüne itaat etmemizi ve bildirdiklerinle amel etmemizi nasip eyle!
Ya Rabbi, faydasýz ilimden, makbul olmýyan ibâdetten ve kabul edilmiyen duâdan, acizlikten, tembellikten, korkaklýktan, cimrilikten ve her çeþit hastalýktan, gece ve gündüz gelecek kötülüklerden, sýkýntýlardan kötü arkadaþtan ve kötü komþudan sana sýðýnýrým!
Bildiðimiz-bilmediðimiz bütün iyilikleri ver, bildiðimiz-bilmediðimiz bütün kötülüklerden muhafaza et, her iþimizin sonunu güzel eyle, dünya sýkýntýlarýndan ve ahýret azabýndan bizi koru!
Bizi dostlarýna dost, düþmanlarýna düþman olanlardan ve sabreden ve þükredenlerden eyle!
Ýþinde sebat eden, nimetine þükreden, ibâdetini güzel yapan, doðru konuþanlardan eyle! Sýhhat, afiyet ve güzel ahlâk ver! Kaza ve kaderine rýza gösterenlerden eyle!
Kulaðýma, gözüme sýhhat ver! Küfürden, fakirlik ve kabir azabýndan, zulmetmekten ve zulme uðramaktan sana sýðýnýrým.
Kusurlarýmýzý ört, korkulardan emin kýl ve borçlarýmýzý ödememizi nasip eyle!
Ölünceye kadar ibâdet etmemizi, ömrümüzün hayýrlý amellerle sona ermesini nasýp et ve Cennetini ihsan eyle!
Ya Rabbi, bize dünya ve ahýrette güzellik ver ve Cehennem azabýndan bizi koru!
Kurân-ý kerîmi bitirdiði zaman Resûlullah þöyle duâ okurdu:
Allahým! Kurân-ý kerîm hürmetine bana rahmet eyle, Kurâný bana îmân, nûr, hidâyet ve rahmet kýl, Allahým Kurân-ý kerîmden unuttuðum oldu ise bana hatýrlat, anlamadýðým olduðu ise bana anlat, gece ve gündüzde Kurân okumayý bana nasib et, Kurân-ý kerîmi lehimde hüccet kýl. Ey âlemlerin Rabbi.