Son günlerde sýk sýk duyduðumuz kene ýsýrmasý sonucu oluþan ölüm haberleri ister istemez tüm vatandaþlarý tedirgin etmektedir. Bir çok vatandaþýmýz keneler hakkýnda fazla bilgiye sahip olmadýklarý için kenelerin kendilerine uzak olduðunu düþünerek haklý olarak konuyu çok fazla önemsememektedirler, ama bu büyük bir yanýlgýdýr...
Bunu anlamak için öncelikle kenelerin üremeleri ve yaþam alanlarýný bilmek lazým,
Kenelerin Üremeleri ve konaklarý
(kenelerin yaþam döngüleri konak üzerinde, kan emme esnasýnda erkek ve diþinin çiftleþmesiyle baþlar, erkekler çiftleþmeden kýsa bir süre sonra ölür. Diþiler doyduktan sonra kan emdiði konaklarýný terk eder, bulunduklarý yerde (mera veya meskenlerde), kendilerini emniyete almak için saklanýrlar ve daha sonra yumurtlamaya baþlarlar,
Yumurtlama günlük olup çevre koþullarýna göre (ýsý ve nem) 1-1.5 ay devam eder, türe ve beslenme durumuna göre 2 bin, 4 bin , hatta 15 bin yumurta býrakan diþiler ölür. Yumurtalardan yine çevre koþullarýna göre (ýsý ve nem) 1-1.5 ay içinde larvalar çýkar. Larva ve daha sonraki geliþme dönemleri olan nimf ve olgun (erkek;diþi) dönemlerini, her kene türü belli sayýda konaktan kan emerek tamamlar.
Bununla birlikte çok az kene türünde konak seçme özelliði de vardýr. Ancak kýrým – kongo hastalýk etkenini naklettiði bildirilen 30’a yakýn Ixodidae kene türünün büyük çoðunluðunun konak seçiminde seçici olmadýðý (kanatlý-memeli hayvan- insan gibi) görülür.) bu bölüm alýntýdýr.
Buradan anlayacaðýmýz üzere keneler özellikle, toprak alanlarda, çimen v.b otlarýn yoðun olduðu yerlerde, hayvan barýnaklarýnda ve en önemlisi baþýboþ hayvanlarýn gezdiði, dolaþtýðý her yerde bulunabilir, örneðin bir piknik alanýnda, bahçenizde, evde hayvan besliyorsanýz ve bakýmý düzenli yapýlmýyorsa evinizde karþýnýza çýkabilir.
Bu konuya temas etmemin esas nedenini oluþturan etken ise baþýboþ köpeklerin keneleri ilçemizin her yanýna binlerce yumurta býrakacak kan emerek iyice þiþmiþ bir vaziyette kulaklarýnda yada vücutlarýnýn herhangi bir yerinde taþýyarak tehlike oluþturmalarýdýr.
Son günlerde ilçemizde hem merkezde hemde bahçe yollarýnda çok miktarda baþýboþ köpek görülmektedir, üstelik dikkatlice baktýðýmýz zaman özellikle kulak çevrelerinde þiþmiþ onlarca keneyi rahatlýkla görebiliyoruz...
Bu konuda her ne kadar çalýþma yapýlýyorsada son günlerde bu baþýboþ köpek sayýlarýnda önemli ölçüde artýþ olduðu gözlenmektedir, bu artýþ ile birlikte kene saldýrýsýna maruz kalma ihtimali de artmaktadýr.
Konu ile alakalý olarak belediye yetkililerin harekete geçmeleri ve bence her ne þekilde olursa olsun kenelerin hýzlý birþekilde üremeleri ve köpekler tarafýndan insanlarýn yaþam alanlarýna kadar girmeleri önlenmelidir.