![]()
Antepfýstýðýnýn üretim ve iþleme merkezi olan ilçemizde son yýllarda artan erken hasat dolayýsýyla (Boz kýrým) fýstýk iþleme tesislerinde dýþ kabuðundan ayrýlan fýstýðýn en dýþtaki kabuk ve çöplerinde bulunan sakýz (reçine) ve diðer maddeler hakkýnda hiç bir araþtýrma yapýlmamasý ve bu posanýn tamamen atýl olarak Nizip çayýna býrakýlmasý yada atýlacak yer aranmasý ne kadar acý...!
Rakamlarla ifade edecek olursak mesela bu yýlki rekolteyi ele alalým;tahmin edilen antepfýstýðý rekoltesi 80-100 bin ton bu rakamýn yaklaþýk %30 erken hasat yani 30 bin ton civarýnda erken hasat var, çöpleri ile birlikte buradan elde edilecek posa miktarý yaklaþýk 10 bin ton civarýnda, içerisinde ilaç, boya, kimya ve gýda sanayisinde kullanýlabilecek maddeler bulunan bu antepfýstýðý posasýnýn tamamý çöpe atýlýyor deðerlendirilemediði gibi çevre kirliliðine sebeb oluyor ayrýca ve belediyenin günde 3-5 defa týkanan kanalizasyon borularý açabilmesi için mesai harcamasýna sebeb oluyor
þu aþaðýdaki habere lütfen bir göz atýn yanlýz bir þey söylemek istiyorum bu konu ile epeyce bir araþtýrmama raðmen buna Antepfýstýðý Araþtýrma Merkezi dahil net bir bilgi edinemedim bazý dostlar sayesinde ABD ve ÝRAN'dan bilgi istedik Ýnþaallah elimize geçerse bu konuyu deðerlendirmeye çalýþacaðýz ayrýca eðer bilgisi olan arkadaþlarda var ise lütfen yazýversinler...
******************************************************************************
Normal sakýz üretimi ile ilgili üretim þekli aþaðýdaki gibi;
iþçilikli, üretim miktarý düþük ve çok pahalý,
Nasýl Bir Bitkidir?[/b]
Sakýz bitkisi; Sakýz Adasý ve Çeþme yöresinde doðal olarak yaþayan ve reçinesinden yararlanýlan bir bitkidir. Sakýz bitkisi; 4-5 m. boyda, herdem yeþil aðaçcýk veya çalý þeklindedir. Diþi ve erkek çiçekler ayrý bitkiler üzerindedir Erkek bitkilerin sakýz randýmaný disilerden fazladýr. Tek veya üç-dört gövde üzerinde terbiye edilir. Dekoratif görünümü ve hoþ kokusu nedeni ile bahçe düzenlemesinde de kullanýlabilir. Herdem yeþil olmasý ve topraðý örtmesi nedeni ile toprak erozyonunu da önlemektedir. Kökler 20-25 metre derinliðe kadar uzanabilir. Bu nedenle, kuraklýða dayanýklýlýðý incir ve zeytinden daha iyidir.
Arazi yangýný gibi kötü koþullarda bile kýsa sürede kendini yeniler. Kýyý bölgelerinde tuza dayanýklýdýr Yavaþ geliþir ve 100 yýldan fazla yaþar 5 yaþýndan itibaren sakýz salgýlar. 15 yaþýndan itibaren bitki baþýna 1-2 kilo sakýz verir. Bir kilo sakýzýn fiyatý kalitesine göre 60-100 Dolar civarýndadýr.
Çiftçiler Bitkiyi Nasýl Üretebilir?
Çiftçiler bitkiyi tohumla, çelikle ve aþý ile üretebilirler.
Tohumdan fidan yetiþtirmenin sakýncasý, sakýz randýmaný düþük diþi bitkilerin de meydana gelmesidir Çelikle üretim, yeþil ve odunsu çelik þeklinde yapýlabilir. Çitlenbik veya diþi sakýz üzerine aþýlanabilir. Aþýlama; göz ve kalem aþý þeklinde uygulanýr.
Doðadaki Sakýz Bitkisinden Nasýl Yararlanýlabilir?
Çalý þeklinde ve toprak yüzeyine yatmaya eðilimli bitkilerin etek kýsmý açýlarak, üçdört gövde üzerinde aðaçcýk gibi terbiye edilir.
Bakým Iþleri Nelerdir?
Kapama bahçe tesisinde 4-5 m. sýra arasý ve sýra üzeri mesafeyle dikim yapmalýdýr. Tek sýralý sýnýr dikiminde ise 3-4 m aralýk yeterlidir.
Sakýz bitkisinde budama oldukça önemlidir. Zamansýz budamalar elde edîlen sakýz miktarýný azaltmaktadýr. Her yýl, 15 Haziran'dan itibaren hafif budamalar yapýlarak, gövde açýlmalý ve güneþ ýþýnlarýnýn girmesi saðlanmalýdýr. Gerektiðinde, toprak analizi sonucuna göre hayvan gübresi yanýnda, ticari gübreler de kullanýlabilir.
Ne Zaman ve Nasýl Çizilir?
çeþme yöresinde aðaç gövdeleri 15 Haziran'da çizilmeye baþlanýr. Genç ve ince kabuklu gövde; ucu inceltilmiþ tornavida ile çizilir çizikler, fazla derin olmamalý (odun kýsmýna geçmeden kabukta yapýlýr), 10-15 cm aralýklarla ve 4-5 cm uzunlukta yapýlmalýdýr. Yaþlý ve kalýn kabuklu gövdenin Çizilmesi; normal tornavida ile kabuk hafifçe kaldýrýlarak yapýlýr. Bu iþlem Ekim ayýna kadar bir-iki ay ara ile iki kez tekrarlanýr. Ikinci cizimler çapraz yapýlýr .
Aþýrý çizimler bitkinin erken yaþlanmasýna sebep olur. Gövde uygun bir þekilde çizildiðinde reçine kývamýnda bir sývý akar. Bu madde pýhtýlaþtýðýnda sakýz elde edilir. Baþlangýçta donuk yeþil renkte olan sakýz recinesi daha sonra sarý renk alýr.
Çizim öncesi aðacýn dibi, taç izdüþümü içi düzeltilerek temizlenir ve zemin kireçli beyaz toprakla örtülür. Beyaz zemine dökülen sakýz damlalarý elle veya süpürge ile toplanýr. Çiziklerdeki donmuþ reçine ise özel spatula ile hasat edilir
Toplanan Sakýzlar Nasýl Temizlenir?
Hasat edilen sakýz; toz, toprak, taþ gibi yabancý maddelerden temizlenir Sonra sakýzlar, iþine sabun tozu konmuþ olan soðuk suda çalkalanýr. Temiz suda durulanarak, bez üzerine kurutulmak üzere serilir Kuruyan sakýzlarýn üzerine yapýþmýþ olan yabancý maddeler ufak çaký yardýmý i!e temizlenir Temizleme sonrasý, iriliklerine göre sakýz damlalarý boylarýna ayrýlýr.
Çoðu zaman; üretilen 100 gram sakýzýn 11 gramý Pitta, 27 gramý Iri Gözyaþý, 62 gramý da Ufak Gözyaþý olmaktadýr Elde edilen sakýz, kalitesinin korunmasý için eksi 20 C'da muhafaza edilmelidir.
Sakýz Nerelerde Kullanýlmaktadýr?
Sakýz, yüzlerce yýldýr sakýz reçinesi ve sakýz yaðý þeklinde, ilaç, kozmetik, boya, gýda ve içki sanayinde kullanýlmaktadýr
Kaynak:
Sakýz Üretimi
Doç.Dr. Þenol BOZTOK
EGE ÜNÝVERSÝTESÝ TARIMSAL UYGULAMA ve ARAÞTIRMA MERKEZÝ Çiftçi Broþürleri
</div