Sýcaklarda kalbinize dikkat


Ýþte kalp hastalarýnýn yaþam boyu dikkat etmeleri gerekenler...


Bunlar çoðu kez hastalar tarafýndan yeni bir yaþam þekli olarak algýlanýr. Mümkün olduðunca da uymaya özen gösterilir

Her mevsimin kendine özgü güzelliði ve özelliði vardýr. Kýþýn karý ve soðuðu ile yazýn sýcaðý ve denizi bunlarýn baþýnda gelir.

Kalp Hastasý olan kiþi yazýn ve denizini çok seviyor da olsa, kendini mümkün olduðunca sýcaktan ve yaz-deniz keyfi adýna yorgunluktan korumalýdýr. Bu nedenle sýcaðýn ve koruyucu hareketlerin sakýncalarýna kýsaca deðinmek uygun olur.

Sýcaklýk ve Deri
Ýnsanlar içinde bulunduklarý ortama uyum saðlamada kendilerine yardýmcý olan donanýmlara sahiptirler.

Çevrenin ve kendi vücut ýsýnlarýnýn durumuna uyum saðlamada deri çok önemli bir rol oynar.
Deri, damarlarýnýn durumunu ihtiyaca göre ayarlayarak damarlarýn geniþlemesi veya damarlarýn daralmasýný saðlayarak çevrenin sýcaðýna uyum saðlar. Kiþinin sýcaða uyum göstermesinde terleme ve titremeninde önemli bir ayarlayýcý rolü vardýr.

Deri, normal koþullarda normal ýsýdaki ve istirahatteki eriþkin bir insanda kalp debisinin % de 5-10'u kadar bir kan taþýr. Isýnýn artmasýyla deri kanlanmasý artar.
Aþýrý ýsý artmasý hallerinde kap debisinin % 50-60'ý deriye gider. Bu gibi hallerde derinin Sempatik Vazokonstriktör sinirleri arayýcýlýðý ile çeþitli refleks yollar sayesinde dolaþým düzenlenmesi yapýlarak kontrol altýna alýnýr.

Yazýn aþýrý sýcaklarda, sýcaða uzun süre maruz kalmakla en sýk görülen aþýrý halsizlik, yorgunluk hatta bitkinlik düzeyindeki tablolardýr. Sýcak Çarpmasý (Güneþ Çarpmasý) bu durumlardan biridir.

Ortamýn ýsýsýnýn artmasýyla kiþinin deri ve çeþitli organlarýnda oluþan temel deðiþiklikleri þöyle özetleyebiliriz.

1- DOLAÞIMDA ,KANIN BÜYÜK KISMI DERÝYE YÖNELDÝÐÝ ÝÇÝN DERÝNÝN KAN AKIMI VE KAN MÝKTARI ARTAR. 2- KALB DEBÝSÝ VE ATIM HACMÝ AZALIR. 3- ARTERÝYEL KAN BASINCI ( TANSÝYON ) DÜÞER. Bu deðiþiklikler Bu deðiþiklikler yorgunluk yaratabilecek düzeyde güç sarfiyatýný gerektiren her türlü beden-sel faaliyette daha da artar.
Böyle durumlarda kalbin iþinin artmasý dakikadaki atým sayýsý-kasýlmasý da artar.

Yukarýdaki açýklamaya çalýþmaya çalýþtýðýmýz özelliklerden ötürü hipertansiyonlu, kalp yetmezlikli, koroner arter hastalýklý ve tedavi altýndaki hastlarýn þunlara dikkat etmleri uygun olur.


Fazla sýcaða maruz kalmayýnýz.
Yürüyüþ ve gezintilerinizi sabah erken veya akþam serin saatlerde yapýnýz.

Günlük su alýmýnýz kýsýtlanmýþ bile olsa,yazýn çok sýcak zamanlarý_da ve aþýrý terlediðýniz dönemlerde su kaybýnýz artacaðý için yeterli suyunuzu (günde ortalama 2-2,5 litre)

Terle birlikte vücudun elektrolit kaybý, özellikle sodyum (tuz) kaybý fazla olacaðý için-tuz kýsýtlamalý bir rejim içindeyseniz doktorunuzun fikrini alarak yemeklerinize biraz tuz ilave edebilirsiniz.

Deniz kýyýsýnda tatilde iseniz, kumda yatýp, güneþ banyosu yapmayýnýz. Denize sabah veya akþam üzeri giriniz. Denizde uzun süre yüzmeyiniz.

Eger denizde dalma alýþkanlýðýnýz varsa dalmayýnýz.

Tok karnýna denize girmeyiniz.

Fazla yaglý, kýzartmalý, aðýr gýdalar yerine, bol sebze, haþlama veya ýzgara, hafif gýdalar tercih ediniz. Eðer diabetes mellitusunuz (þeker hastalýðý) yoksa bol meyva yiyiniz.

Bacaklarýnýzda kronik venöz yetmezlik (varis) varsa, denizde belinize kadar olan bir su seviyesinde yürüyüþ yapýnýz. Asla kum banyusu yapmayýnýz.

Hipertansiyonlu iseniz, tansiyon ilacýnýz fazla gelebilir, dozunu doktorunuza tekrar sorunuz.

Aþýrý sýcaklarda ritm bozukluklarý olabýlir.

Bu kurallara uymadýðýnýz takdirde hangi sebeple meydana gelmiþ olursa olsun kalb yetersizliginiz kaybolmuþken yeniden ortaya çýkabilir, hafiflemiþken aðýrlaþabilir.

Sükün bulmuþ, kaybolmuþ kalb aðrýlarýnýz (angina pectoris) yeniden baþlayabilir.

Deniz ve sýcaða karþýlýk serin yayla tatilini tercih edebilirsiniz
(ALINTIDIR)