Subutay kardeþimizi bu dikkatinden dolayý tebrik ediyorum.Þimdiye kadar Nizip'in adý ile ilgili sitemizde 3 iddia ortaya atýldý.
1.Ýddia: Resmi kaynaklarda da geçen ve en çok kullanýlan "Nisibin Ar Rum" Yani Roma Ülkesindeki Nisibin(Nizip) ismi "Nasibina Asur" Yani Asur Ülkesindeki Nasibina(Nusaybin) ile karýþtýrýlmamak için tarih kayýtlarýnda hep kullanýlmýþtýr.Nizip'in tarihteki kayýtlarda bulunan ilk ismi budur.(Bilge UMUR:Tarihi Adlar Kaynaðý Kitabý Sayfa:604).
2.Ýddia Muharrem Kaplan Kardeþimizin ortaya attýðý Roma dönemi ve Zeugma kahramanlarýndan Perseus'un oglunun Nicippe diye bir kýzla evlenmesi ve Nizip adýnýn burdan türemiþ olabilecegi yönündeki iddiadýr.
3.Ýddia Ýse Subutay kardeþimizin ortaya attýðý Ýncildeki kavramdýr.Burada þunu belirtmekte fayda var.Hiçkimce tarih profesörü degil.Ama þehrimize olan sevgi ve tarihi baðýn vermiþ olduðu þevkle bu tip dikkat çekici araþtýrmalar son derece önem arzetmektedir.Yazýlan yorumlar da bir o kadar önemlidir.Ben incilde geçen Nezib veya Nuzib kelimelerinin bizim Nizip ile ilgili olduðunu sanmýyorum.Bunlar sözlük tabanlý kavramlar kelimelerdir.Birçok kaynaklarda geçer.Urduca da Ýbranice de ve Arapça da çok sýk rastlamak mümkündür.Subutay kardeþimizin rastladýðý keleimelerin geçtigi cümleleri görebilseydik sanýrým daha iyi bir anlam verebilirdik.Mümkünse bu cümleleri subutay kardeþimizden rica ediyoruz.En az içinde Nezib veya Nuzib olan bu cümlelerin 2 önce ve 2 cümle sonrasýný yazabilir mi? o zaman daha saðlýklý bir yorum yapabiliriz.