abý bende bende hazýrým benýnde yanýna al o zaman![]()
abý bende bende hazýrým benýnde yanýna al o zaman![]()
Aþký Ya Yaþarsýn Yada Yazarsýn...
Diyen Þair Sonra da
Ne Yaza Bildik... Ne de Yaþayabildik...
Demiþ...
SaRýma LaRciverRt Ol...
http://farm1.static.flickr.com/126/338342444_5166addb6d.jpg[/IMG]
Made Ýn NizipLi
Çikolatanýn faydalarý
![]()
Çikolata, romantizm ve kýrýk kalpleri avutuculuðuyla baðdaþtýrýlmýþ, hislere en çok hitap eden yiyecektir. Latince adý "theobroma cacao" olan kakao aðacýnýn çekirdeklerinden elde edilir. Batýya çikolatayý ilk kez tanýtan 1519-21 yýllarýnda Aztek topraklarýný fetheden ünlü Ýspanyol fatih Hernan Cortes?dir. Bu fetihle ilgili ayrýntýlara yine bu fetihte yer alan Bernal Diaz'ýn "The Conquest of New Spain"(Yeni Ýspanya'nýn Fethi) adlý kitabýndan ulaþýlabilir.
Mayalýlarýn ve Azteklerin favorisi çikolatayý içmekti. Orta Amerika'da bulunan Honduras'ýn batýsýnda M.Ö. 1600'lere ait çikolata içmekte kullanýlan törensel kaseler bulunmuþtur. Kakao çekirdekleri ticari mallardý. Öyle ki baþta Mayalýlar olmak üzere Amerikan yerlileri tarafýndan, dikenli kýrmýzý istiridye kabuklarý, volkanik taþlar, yeþim taþý, tuz ve kumaþ ile birlikte bir çeþit para olarak kullanýlýyordu. Hatta kakao çekirdeklerinin bir çeþit para olarak kullanýlmasýný Ýspanyol fethi bile bitiremedi.
Çikolata kelimesini iki kökeni vardýr. Ýlk olarak, Cortes'e göre Aztekler çikolataya xocoatl1 diyorlardý. Diðer bir olasý köken ise Maya dilindeki 'chocol' ve su anlamýna gelen Aztek ve Nahuatl dilindeki 'atl' kelimelerinin birleþmesidir. Aztek soylularýnýn bir numaralý içeceði olan çikolata, kakao çekirdeklerinin kurutulmasý, ateþ ütünde kavrulmasý, ezilerek macun haline getirilmesi ve suyla karýþtýrýlmasý iþlemlerinden geçirilerek hazýrlanýyordu. 1490'larda Aztek bilginleri ve þairlerinin þiirin gerçek anlamýný tartýþtýklarý ünlü toplantýlarý olurdu. Bu toplantýlar Huexotzinco Prensi lord Tecayehuatzin'in evinde gerçekleþirdi. Þairler ve bilginler hasýrlarýn üzerinde uzanarak Azteklerin þiir dedikleri çiçekler-ve-þarkýnýn gerçek anlamýný tartýþýrken onlara hizmetçiler tarafýndan tütün ve köpüren bardaklarda çikolata sunulurdu.
Sonradan, 1600'lerin baþýnda Ýtalya ve Flandra'da2 önemli bir katý çikolata ticareti oluþmuþtur. Avrupa'ya þekerin tanýtýlmasýyla çikolata çok daha popüler olmuþtur. 1650'de Ýngiltere'de çikolata içmek popülerdi ve ilk çikolata evi 1657'de Londra'da açýldý. Ýleriki 300 yýlda çikolatayý içmek Avrupa'da popülerleþmiþ ama katý formunun favori olmasý 19. yüzyýlda olmuþtur. Çikolata bir ticari maldýr ve diðerleri gibi üretimiyle ilgili tarih içinde hoþ olmayan çaðrýþýmlara sahiptir. Çikolatanýn Avrupa'da popülerleþmesi ile Avrupalý uluslar kendi tropik kolonilerinde kakao aðacý yetiþtirmeye baþlamýþ ve pek çok yerli ve Afrikalý köleyi kakao üretiminde kullanmýþlardýr.
Katý çikolataya süt, yað ve krema, Avrupalýlar tarafýndan katýlmýþtýr. Belçika ve Ýsviçre çikolatasýný enfes, aðýz sulandýrýcý bir yumuþak lezzet yapan da bu olmuþtur. Çikolata ve romantizm arasýnda neden bir baðlantý vardýr? Kimse kesin olarak bilmiyor fakat görünüþe bakýlýrsa Aztekli kadýnlara çikolata yasaktý. Chicago'lu bir nörolog ise erkeklerin çikolata kokusunu uyandýrýcý bulduðunu ortaya koymuþtur.
Çikolata yemenin saðlýða faydalarý ün salmýþtýr. Çikolatanýn içinde antitoksidan olan flavinoidler bulunur. Bunlar kalbe de faydalýdýr. 40 gr. siyah çikolata bir bardak þarabýn içerdiði flavinoidlerin iki katýný içerir. Çikolata flavinoidleri kolestrolü düþürmekte ve kan pýhtýlaþmasýný önlemek için önemli olabileceði gibi yüksek kan basýncýný ve bundan doðabilecek rahatsýzlýklarýn da riskini azaltýr. Ayrýca çikolatanýn içinde fenilalanin, tirosin ve triptofan aminoasitleri bulunur. Ayrýca teobromin3 ve kafein gibi uyarýcýlarý da içerir. Yapýlan bir deneyde alkolden hoþlanan laboratuar farelerine seçim þansý tanýndýðýnda alkollerinin bir kýsmýný çikolatayla deðiþtirdikleri gözlemlenmiþtir. Çikolatanýn diðer katkýlarla kombinasyonu beyinde DARPP-32 denilen kimyasalý üreten dopamin üretimini uyarýyor. DARPP-32 ise diþilerin sekse karþý ilgilerini arttýran hormonlara dönüþüyor. Amerikalý nörokimya araþtýrmacýlarý çikolatanýn bileþenlerinin ve kakao tozunun marihunana ile ayný beyin reseptör bölgelerine baðlanan anandamid ile kimyasal iliþki içerisinde olduðunu ortaya koymuþlardýr. Bunun anlamý, çikolata beyinde marihuana ile ayný reseptörleri uyararak marihuananýn duyarlýlýðýnýn artmasý ve öfori gibi psikoaktif etkilerini kopyalayabilir.
Bununla birlikte, bir çok araþtýrma çikolata endüstrisi tarafýndan desteklendiðinden ve idare edildiðinden dolayý aþýrý çikolata yememek tavsiye ediliyor. Amerikan Diyet Birliði teobrominin toksikolojik etkilerin yeterince araþtýrýlmamýþ olduðunu vurguluyor ve çocuklarýn çikolata kaplý tahýllarý fazla tüketmesine karþý toplumu uyarýyor.
Made Ýn NizipLi
katkýlarýn ýcýn tskler mýksam
Aþký Ya Yaþarsýn Yada Yazarsýn...
Diyen Þair Sonra da
Ne Yaza Bildik... Ne de Yaþayabildik...
Demiþ...
SaRýma LaRciverRt Ol...
abý gonderen olursa býzede gondersýnler![]()
Aþký Ya Yaþarsýn Yada Yazarsýn...
Diyen Þair Sonra da
Ne Yaza Bildik... Ne de Yaþayabildik...
Demiþ...
SaRýma LaRciverRt Ol...
ben de bekliyorum gönderin bi çikolata yaaa.yiyelim artýk
K----- CAN DEMEK, SEN DEMEK-----M
eee býzý unutmazýn artýk mýksam degýlmý?
Aþký Ya Yaþarsýn Yada Yazarsýn...
Diyen Þair Sonra da
Ne Yaza Bildik... Ne de Yaþayabildik...
Demiþ...
SaRýma LaRciverRt Ol...
ay þunlara bakk...ýmmmmmm caným çekti..gidim bi koþu alayým...
yalnýz kendýne degýl býzde al![]()
Aþký Ya Yaþarsýn Yada Yazarsýn...
Diyen Þair Sonra da
Ne Yaza Bildik... Ne de Yaþayabildik...
Demiþ...
SaRýma LaRciverRt Ol...
çikolalatalar harika valla gideyimde alayým bari