1517 Yýlýnda Yavuz Sultan Selim Çaldýran savaþýna giderken Ayýntap bölgesini alýr.Ordu ile birlikte Ýran'a yönelen Yavuz Nizip'ten geçerken yolda yaþlý bir kadýnýn yemek piþirmekte olduðunu görür.Yaþlý kadýnýn yanýna geldiginde piþirdigi yemekten bir kap tatmak istedigini söyler.Kadýn kelle-paça piþirmektedir.Padiþahý biraz bekletir.Ayran içirtir.Ve bir süre sonra kelle-paça ikram eder.Yavuz kelle-paçaya hayran kalýr.Bir kap daha ister.Ve kelle-paçanýn tarifini yaþlý kadýndan ister.Aþçýlarýna bu tarifi iyi almalarýný ögütler.Yaþlý kadýn aþçýlara kelle-paça tarifini þu þekilde verir:
1.Kelle ve paçalarý önce köz üzerinde hafif yanacak þekilde kýzartýn.
2.Hayvanýn iþkembesini yýkayýn ve içine buðday dögmesi,salça,soðan,karabiber tuz vs. koyun.
3.Kellenin gözlerini çýkartýp atýn.boynUzlarý kýrýp atýn.
4.Sonra hepsini su kývamýnda kazana koyup 1 saat piþirin.
5.Bir Saat sonra kazaný boþaltýn ve kelleyi paçayý iþkembeyi doðrayýn.sonra tekrar kazana koyup yeniden 15-20 dakkika piþirin..ve afiyetle yiyin..
Yavuz tariften sonra ordusu ile birlikte Sefere çýkar..Sefer dönüþü Yavuz, Yine Ayýntap yolu üzerinden gelirken Nizip'te rastladýðý yaþlý kadýnýn yanýna uðrar..Ve aralarýnda þöle bir diyalog geçer:
Yavuz:Ana bizim çoçuklar senin kelle-paçanýn tadýný bir türlü yakalayamadýlar.Þu tarifi bir daha ver de iyicene anlasýnlar.belki unuttuklaruý bir durum vardýr.
Yaþlý Kadýn:Bana kelle-paça piþiren aþçýyý çaðýrýn.
Aþçý:Ana senin dedigin gibi kelle-paçayý köz üzerinde kýzartýk.boynuzu ve gözleri çýkartýp attýk.iþkembeyi tertemiz 2-3 defa sýcak su ile yýkadýk ve dedigin malzemeleri aynen içine koyduk.sonra da dedigin þekilde piþirdik.açtýk ve tekrar piþirdik.
Yaþlý kadýn tebesümle aþçýya bakar ve aþçýya:Oðlum ben sana iþkembeyi 2-3 sefer sýcak su ile tertemiz yýka dedigimi hiç hatýrlamýyorum...
Yavuz:Anlaþýldý ana..demekki bu yemegin lezzeti de o þekilmiþ..)))))