Diðer kýr çiçekleri gibi, deðerini sadece Eþeklerin ve Keçilerin bildiði þifalý bir bitki ! Karaciðer hastalýklarýnda faydalýdýr
Devedikeni Onopardum illyricum Asteraceae (Compositae
Devedikeni (Carduus marianus)
H. Kemal ÇAÐIN
04/05/2004
--------------------------------------------------------------------------------
ASTERACEAE familyasýndan bazý dikenli bitkilerin ortak adý. Devekengeli, meryemana dikeni gibi adlarla da anýlan devedikeni boþ tarla ve yol kenarlarýnda yetiþen bir ya da iki yýllýk otsu bir bitkidir.
--------------------------------------------------------------------------------
Yüksekliði 30-100 cm arasýnda deðiþen bu bitkinin derin diþli dikenli ve soluk yeþil renkli yapraklarý, mor renkli küçük çiçeklerden oluþan sýk baþçýklarý vardýr. Meyvelerinin ucunda beyaz renkli bir tüy demeti bulunur. Eþek, deve ve keçilerin sert dilleri ile yedikleri devedikenlerinin toprak üstü bölümleri, iþtah açýcý, idrar söktürücü, ateþ düþürücü, romatizma aðrýlarýný azaltýcý etkisi vardýr. Meyveleri karaciðer hastalýklarýna karþý kullanýlýr. Körpe gövdeleri de kabuðu soyulduktan sonra çið olarak yenen devedikeni bileþiminde karaciðeri koruyucu etken maddeler; flavonolignandan meydana gelen Silymarin, taxifolin, quercetrin, albümin, miisiliaj, sabit yað ve acý maddeler bulunur.
Vücudu zararlý ve zehirli maddelerden arýndýrýcý, karaciðer hücrelerinin rejenarasyonu (doku yenileme) konusunda etkili, safra salgýlarýný arttýrýcý, antidepressif özelliklere sahiptir. Bitkinin içerdiði etkin maddeler sayesinde, karaciðer yaðlanmasý durur. Bu anlamda bitki, karaciðeri korur. Hepatit ve sarýlýk hastalýklarýna karþý veya aþýrý alkol tüketimi nedeniyle oluþan, siroz gibi hastalýklarda devedikeni tohumu çayý etkilidir. Batýdaki eczanelerde, karaciðer tedavisinde Marianon adý ile satýlmaktadýr.http://www.bugday.org/article.phpID=186
Tanýma : 20 – 200 cm arasýnda boy yapabilen , gövdesi ve yapraklarý sert , batýcý dikenlerle kaplý ; pembe renkli çiçekli iki yýllýk bitkilerdir.
Erkennungsmerkmale : eine zwei jaehrige Pflanze , die bis 200 cm hoch werden kann , mit dörnigen Stengeln und violetten Blüten
Yer / Bölge : Yol kenarlarýnda , kuru ve boþ tarlalarda yetiþir
Ort / Heim : an den Wegranden, auf freien, trockenen Feldern
Çiçek Açma : Haziran – Aðustos
Blütenzeit : Juni bis August
Faydalarý : Diðer kýr çiçekleri gibi, deðerini sadece Eþeklerin ve Keçilerin bildiði þifalý bir bitki ! Karaciðer hastalýklarýnda faydalýdýr
Verwendung / Heilanzeigen : So wie die anderen , eine wirkungsvolle, sehr nützliche Heilpflanze, deren Wert nur die Eseln und die Ziegen schaetzen ! Bei Leberbeschwerden nützlich
Devekengeli, meryemanadikeni ya da sütlükengel gibi adlarla da bilinen, boþ tarla ve yol kenarlarýnda yetiþen bir veya iki yýl yaþayan otsu bir bitkiyim. Yüksekliðim 30-100 cm arasýnda deðiþir. Derin diþli, dikenli ve soluk yeþil renkli yapraklarým, mor renkli küçük çiçeklerden oluþan sýk baþçýklarým vardýr. Meyvelerimin ucunda beyaz renkli bir tüy demeti bulunur. Toprak üstü bölümlerimin idrar söktürücü ve romatizma aðrýlarýný azaltýcý etkileri vardýr. Meyvelerim karaciðer hastalýklarýna karþý kullanýlýr, körpe gövdem ise kabuðu soyulduktan sonra çið olarak yenir. Beyaz devedikeni ise kýrmýzý ya da pembe çiçekler açan çok yýllýk otsu bir bitkidir. Kökleri eskiden yaralarý iyileþtirmek için kullanýlýrdý. Çok yýllýk bir tür olan köygöçerten 1 m’ye kadar boylanýr. Kök saplarýyla geniþ alanlara yayýlan bu bitkinin çiçek dallarý iþtah açýcý ve güçlendiricidir. Ayný aileden olan eþekdikeninin karaciðer hastalýklarýna karþý kullanýlan meyveleri de “devedikeni tohumu” adýyla satýlýr.
Gördünüz deðil mi arkadaþlar. Ben sadece yollarda ayaðýnýza, batýp canýnýzý acýtmýyorum. Ayný zamanda acýyan canýnýz için pek çok derdinize deva oluyorum. Bir daha ki sefere sizinle karþýlaþtýðýmýzda, beni baþka bir gözle yeniden keþfetmeniz dileðiyle… http://www.ogm.gov.tr/sincap/bitki/devedikeni.htm
![]()