Hepimiz meslek liseliyiz ama, okullarýmýzýn köküne kibrit suyu döküldü. Neden bu konuyu gündeme almýyoruz. Çabuk unutuyoruz. Kolay kabulleniyoruz. Böyle giderse her önüne gelen bir zarar verebilir.
Hepimiz meslek liseliyiz ama, okullarýmýzýn köküne kibrit suyu döküldü. Neden bu konuyu gündeme almýyoruz. Çabuk unutuyoruz. Kolay kabulleniyoruz. Böyle giderse her önüne gelen bir zarar verebilir.
ben meslek liseli deðilim ama onlara yapýlan haksýzlýk ortada allah yardýmcýlarý olsun....
hepiniz meslek liselisiniz deðilmi.Allah hepinize yardým etsin.
SAYIN BAÞBAKANIMIZDA BÝR MESLEK LÝSELÝDÝR.
ÝNÞALLAH YAKINDA HALEDERLER!.
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (06.08.07 Saat 18:38 ) deðiþtirilmiþtir.
ibram herkese hitap eden insan
herkes ALLAHA hesap verecek.
Baþbakanda meslek liseli ama bu güne kadar birþey yapmadý. Heybeliadayý açmak için bayaðý bi çalýþtý ama. Nede olsa arasýda bir meslek lisesiydi....!!!.
Þuan meslek liselierin durumu cok güzel, sadece biraz egitim kalitesini yükseltilse,imkanlar geniþletilirse eminim cok güzel þeyler olacak.
Meslek liselerin kalitesin yükselmesi demek ülkenin kalitesin yükselmesi demek.
Eyvallah !!!
BU DUNYADA HAKKIMIZ YENILDI AMA OBUR DUNYADA ÇIKAR BU HÝÇ MERAK ETMEYIN KARDESLERIMM
peki aradaþlar meslek liselerinden ne gibi þikayetleriniz var kii.benim en byük tespitim meslek liseine gelen öðrenilerin isteksiz ve kapasite olarak biraz daha alt seviyede olmasý.eðitim kalitesi ve özellikle olanaklar olarak diðer liselerden pek eksiði yok bence.harika labaratuvarlar var,bilgisayar labarutavarý çok iyi,meslek lisesi olmasýna raðmen fizik,kimya,biyoloji labaratuvarlarý eksiksiz.en önemliside öðretmen kadrosu tam ve kaliteli eðitim kadrosu oluþu.
meslek lisesine yapýlan haksýzlýk derken ne kastettiniz pek anlayamadým...
MESLEK LÝSELERÝNÝN KURULUÞ AMACI ÜNÝVERSÝTE HEDEFÝ OLMAYAN VEYA KAZANMA ÝHTÝMALÝ DÜÞÜK KÝÞÝLERÝN OKUDUÐU VE ÜLKE SANAYÝSÝ ÝÇÝN NÝTELÝKLÝ ELEMAN YETÝÞTÝRMEK ÝÇÝN KURULMUÞTUR. ASLINDA EN BÜYÜK SORUN LÝSE OKUYAN HERKESÝN ÜNÝVERSÝTEYE GÝDECEK GÝBÝ HAZIRLANMASI VEYA TOPLUMDA ÖYLE KABUL GÖRMESÝ. MESLEK LÝSELERÝ KURULUÞ AMACINA DÖNMELÝDÝR. SADECE NÝTELÝKLÝ ELEMAN YETÝÞTÝRMELÝDÝR. TABÝKÝ KENDÝ UZMANLIK ALANINDA ÜNÝVERSÝTEYE GÝTMELÝDÝR. AMA SORULARDA ÖÐRENCÝ HANGÝ DALDA OKUMUÞSA ORDAN SORULMALIDIR SORULAR.
NE MUTLU TÜRKÜM
BÝZ BU VATANI KARÞILIKSIZ SEVDÝK
benim zamanýmda meslek liselirine talep ok kadar çoktuki sýnav merkezi yapýlýyordu . Ýmam hatip liseleri dolup taþýyor, baþarýda sýnýr tanýmýyolardý. Ya þimdi...
BUNA BENZER BÝR KONU DAHA ÖNCEDEN AÇILMIÞTI AMA DEDÝÐÝN GÝBÝ HEMEN UNUTULUYOR BENDE MESLEK LÝSELÝYÝM EN BASÝDÝ BÝR KAT PUAN UYGULAMASI YÜZÜNDEN KÝMSE ÝSTEDÝÐÝ BÖLÜMDE OKUYAMIYOR EN BÜYÜK HAKSIZLIK YAPILIYOR
AÞIKLARLA BAÞA ÇIKACAK GÜCÜN YOKSA EÐER AÞKA ÖYLEYSE NE DÝYE HAYRET EDÝYORSUN ETME HZ.MEVLANA
Zeynel arkadaþýmýzýn tespiti yerinde, adý üzerinde meslek lisesi. Asýl amacý ara eleman (teknisyen ve tekniker) yetiþtirerek özellikle sanayileþen bir ülkede en fazla ihtiyaç duyulabilecek kalifiye eleman ihtiyacýný karþýlamaktýr, fakat ülkemizde sistemin iyi çalýþmamasý neticesinde kimse ara eleman olmak istemiyor ayrýca istihdam yetersizliðinden dolayý bazý mesleklerde ara elemanýn yerini ya mühendis kadrosu doldurmuþ yada tam tersi sanayide yetiþen kendi alanýnda uzman olsa da teknik eðitim almayan düz ustalar doldurmuþtur.
Durum böyle olunca da ara eleman isteði birinci öncelikten çýkarak yokluðu pek hissedilmeyen, özellikle aranmayan, açýðý bir þekilde kapatýlan bir kadro haline gelmiþtir.
Kendi alanýnda umduðunu bulamayan meslik lisesi mensuplarý özellikle üniversite sýnavlarýnda hiç eðitim almadýklarý konulardan oluþan sorular karþýsýnda baþarýlý olamadýklarý gibi meslek lisesi olmalarý hesabýyla kendi alanlarý dýþýna çýktýklarý zaman da kesinti ile karþýlaþtýklarý için diðer öðrencilere kýyasla çok geride kalmaktadýrlar.
Tüm bunlarý gören öðrenci haliyle meslek lisesinden elinden geldiði kadar uzaklaþmaktadýr. Eskiden sýnavla öðrenci alan meslek lisleri son zamanlarda neredeyse öðrenci bulmakta zorlanýr hale gelmiþtir. Çözüm ise teknik ve kalifiye elemanlarý sanayinin her alanýnda istihdam etmekten geçmektedir (hatta bu konuda zorlayýcý faktörlerin bile devreye sokulmalýdýr.)
Bende bir meslek lisesi mezunuyum hatta Nizipte elektrik bölümünün ikinci mezunlarýyýz, o zaman ki öðretmenlerimiz atölye þeflerimiz bizi sanayide nasýl çalýþmamýz gerektiði ve bir teknisyenin/teknikerin davranýþ biçimlerini anlatýrken kendimizi hem mühendis hemde iþçi kadrosunun yaptýðý iþlerin tamamýný bilen ve yapabilen bir eleman olarak hissetmemizi saðlar ve o bilinci bize verirlerdi, þimdilerde nasýl bilmiyorum ama biz o zaman hem teorik hemde pratik bakýmdan buna uygun bir eðitim almýþtýk.
Sonuç olarak meslek lisesi mezunlarýný üniversiteden ziyade okullarýndan mezun olduktan sonra kendi branþ ve teknik eleman kadrosuna uygun olarak istihdam edilecek iþ alanlarý oluþturmak ve kanuni yaptýrýmlarla bu kadrolarýn meslek lisesi mezunu teknik ve kalifiye elemanlara verilmesi neticesinde hem üniversitelere olan ilgileri azalýr hemde orta vadede sorunlarý çözülür kanýsýndayým.
Ýslam'ý kurtarmayý býrakýn, Ýslam'la kurtulmaya bakýn.
abi çok haklýsýn ama þunu da eklemek istedim...dediðin diðer liselerin meslek liselerine göre biraz kapasitesi fazla...bu da üniversite de sýnavýný kazanýp gitsen bile ileride büyük zorluklar karþýlaþmalara neden oluyor...þu an benim yaþadýðým gibi...tabi bi de bunun avantajý da var.ben kimya bölümü mezunuyum ve þu an kimya müh. öðrencisiyim...bölüm dersleri kolej den fen liselerinden gelenleri bile zorlarken benim açýmdan o kadar rahat geçiyor ki anlatamam.yani demek istediðim diðer liselerden hem avantajý hemde dezavantajý var.bu dezavantajý ortadan kaldýrmanýn tek yolu da diðer liselerde verilen ve üniversite de kullanýlan özellikle matematik ders saatlerinin arttýrýlmasýndan geçiyo...
Meslek liselerinin niçin bu hale getirildi? Þimdi diyorlarki meslek liseli üniversiteye gitmesin. Çünkü o mesleðine yönelik eðitim almýþ. Þimdi makina bölümndeki biri düz lise öðrencisinden (daha ez matematik dersi almasýna raðmen) daha fazla net yapýyorsa, niye önünü kesiyorsun? Tamamen duygusal olsa gerek. Ama malesef milletimiz bunlarý da kanýksadýya helal olsun.