Yaz geldi, ishale dikkat!
Her yaþ grubunda ortaya çýkmasýna raðmen, ishaller özellikle yaþlýlar ve çocuklar için risk oluþturabiliyor.
Anadolu Saðlýk Merkezi’nden Çocuk Saðlýðý ve Hastalýklarý Uzmaný Dr. Ayþe Sokulu, çocuklarda görülen ishal tehlikesi ile ilgili bilgi verdi.
Yaz aylarýnýn gelmesiyle birlikte özellikle ebeveynleri korkutan problemlerden biri de ishaller oluyor. Her yaþ grubunda ortaya çýkmasýna raðmen, ishaller özellikle yaþlýlar ve çocuklar için risk oluþturabiliyor.
Havalarýn ýsýnmasý etken
Ýshalin yaz aylarýnda görülme oranlarýnýn artmasýnýn ise iki ayrý sebebi bulunuyor. Birinci neden havalarýn ýsýnmasý nedeniyle besinlerin daha kolay bozulmasý, ikincisi ise artan sývý ihtiyacý nedeniyle her durumda sývý alma isteðinin mikrop alma riskini artýrmasý. Ýshallerin ortaya çýkmasýndaki bir baþka önemli etken ise hijyen kurallarýna uyulmamasý.
Ýshale yol açan etkenler arasýnda, virüsler, bakteriler ve parazitler baþta geliyor. Etkene baðlý olarak da tedavi farklýlaþýyor. Ancak yaygýn olarak görülen ishal nedenleri arasýnda virüsler ön sýrada geliyor.
Bakteriler ise besin zehirlenmeleri ve buna baðlý ishallere neden oluyor. Virüslerin neden olduðu sulu dýþkýlama þeklindeki ishal, bir gün boyunca etki ediyor ve ateþ yapmadýðý gibi hastayý evine baðlamýyor.
Çocuklarý daha fazla etkiliyor
Ýshaller, çocuklarý ise daha fazla etkiliyor. Çocuklarda meydana gelen ishallerde sývý kaybýnýn yüksek olmasý hastane yatýþlarýný artýrýrken, basit bir yaz ishali nedeniyle bir yetiþkinin hastaneye yatma ihtimali ise daha düþük oluyor. Çünkü sývý kayýplarý çocuklarý daha fazla etkiliyor.
Çocuklarda yüzde 10 sývý kaybý bile sývý dengesini etkileyerek genel durumunun bozulmasýna neden olabiliyor. O yüzden sývý kaybý çocuklarý önce halsizleþtiriyor, sonra hareketsizleþtiriyor ve bilinç kaybýna kadar gidebilen durumlar olabiliyor.
Hayatýna mal olabilir
Gerekli giriþim yapýlmazsa ishal çocuðun hayatýný tehdit edebiliyor. Geç getirilen çocuklarda sývý kaybý yerine konmasýna karþýn kaybedilen elektrolitler nedeniyle bazý bozukluklar kalabiliyor.
Dondurma tüketimine dikkat!
Ýshallerin bulaþýcý olduðunun altýný önemle çizen Dr. Ayþe Sokullu, özellikle ortak yaþam alanlarýnda ve tuvaletlerde el temizliði ve hijyen kurallarýnda hassas olmak gerektiðini vurguluyor.
Yazýn özellikle ortak yaþam alanlarýnýn kullanýmlarýnýn artmasý, havuzlar, buralardaki tuvaletlerin kullanýmý, açýkta satýlan yiyeceklerin tüketilmesi gibi etkenlerin hepsi mikrobik durumun yayýlmasýný kolaylaþtýrýcý etkenler olarak sýralanýyor. Yazýn çok tüketilen bir besin maddesi olan dondurmayý tüketirken de çok dikkatli olmak gerekiyor.