Noel'e birkaç gün kala, Ýsviçreli bilimadamlarýnýn yaptýðý araþtýrma, siyah çikolatanýn damarlar için faydalý olduðunu ortaya koydu.
Bilimadamlarýnýn "Heart" týp dergisinde yayýmlanan araþtýrmasýnda çikolatanýn, vücuttaki glikoz, lipit (yað) oraný ve kiloya etkileri nedeniyle kalp-damar hastalýklarýna yakalanma riskini artýrabileceði ancak bunun aksine antioksidan etkileri sayesinde kalp-damar saðlýðýna olumlu etkileri de olabileceði belirtildi.
Flavonoid adlý antioksidan özellikli bileþimin beyaz çikolatada bulunmadýðýna dikkat çeken araþtýrmacýlar, beyaz ve siyah çikolatanýn etkilerini incelemek üzere sigara kullanan 20 kiþiye siyah ya da yeþil çay, soðan, elma, lahana, þarap, kakao bazlý ürünler gibi antioksidan maddeleri almalarýný 24 saat boyunca yasaklandý. 24 saatin ardýndan araþtýrmaya katýlanlardan 10'u 40 gram siyah çikolata, 10'u da 40 gram beyaz çikolata yedi.
Beyaz çikolata yiyenlerin damarlarýnda, pýhtý oluþumunda ve kandaki antioksidan oranýnda hiçbir deðiþikliðe rastlanmazken, ayný marka siyah çikolata yiyenlerin kan dolaþýmýnýn, çikolatayý yedikten 2 saat sonra daha iyi olduðu, bu olumlu etkinin 8 saat devam ettiði ve kandaki mevcut antioksidan oranýnýn arttýðý gözlendi.
Araþtýrmacýlar, siyah çikolatanýn damarlar için yararlý olduðunu belirtse de, Noel'de misafirlere siyah çikolata mý yoksa antioksidan maddeler içerdiði bilinen çay, soðan, elma ya da lahana mý ikram etmek gerektiði halen merak konusu