http://www.drtuncayfiliz.com/cikolata.jpg[/IMG]
hepsi senin güzeller güzeli
http://www.drtuncayfiliz.com/cikolata.jpg[/IMG]
hepsi senin güzeller güzeli
Made Ýn NizipLi
anladým basak degiþtirdim sen saniye farký ile benden önce attýn
Made Ýn NizipLi
Çikolata ve Romantizm
Çikolata, romantizm ve kýrýk kalpleri avutuculuðuyla baðdaþtýrýlmýþ, hislere en çok hitap eden yiyecektir. Latince adý "theobroma cacao" olan kakao aðacýnýn çekirdeklerinden elde edilir. Batýya çikolatayý ilk kez tanýtan 1519-21 yýllarýnda Aztek topraklarýný fetheden ünlü Ýspanyol fatih Hernan Cortes’dir. Bu fetihle ilgili ayrýntýlara yine bu fetihte yer alan Bernal Diaz'ýn "The Conquest of New Spain"(Yeni Ýspanya'nýn Fethi) adlý kitabýndan ulaþýlabilir.
Mayalýlarýn ve Azteklerin favorisi çikolatayý içmekti. Orta Amerika'da bulunan Honduras'ýn batýsýnda M.Ö. 1600'lere ait çikolata içmekte kullanýlan törensel kaseler bulunmuþtur. Kakao çekirdekleri ticari mallardý. Öyle ki baþta Mayalýlar olmak üzere Amerikan yerlileri tarafýndan, dikenli kýrmýzý istiridye kabuklarý, volkanik taþlar, yeþim taþý, tuz ve kumaþ ile birlikte bir çeþit para olarak kullanýlýyordu. Hatta kakao çekirdeklerinin bir çeþit para olarak kullanýlmasýný Ýspanyol fethi bile bitiremedi. 1540'larýn Nikaragualý fahiþelerinin servislerinin karþýlýðý 10 kakao çekirdeði ediyordu.
Çikolata kelimesini iki kökeni vardýr. Ýlk olarak, Cortes'e göre Aztekler çikolataya xocoatl1 diyorlardý. Diðer bir olasý köken ise Maya dilindeki 'chocol' ve su anlamýna gelen Aztek ve Nahuatl dilindeki 'atl' kelimelerinin birleþmesidir. Aztek soylularýnýn bir numaralý içeceði olan çikolata, kakao çekirdeklerinin kurutulmasý, ateþ ütünde kavrulmasý, ezilerek macun haline getirilmesi ve suyla karýþtýrýlmasý iþlemlerinden geçirilerek hazýrlanýyordu. 1490'larda Aztek bilginleri ve þairlerinin þiirin gerçek anlamýný tartýþtýklarý ünlü toplantýlarý olurdu. Bu toplantýlar Huexotzinco Prensi lord Tecayehuatzin'in evinde gerçekleþirdi. Þairler ve bilginler hasýrlarýn üzerinde uzanarak Azteklerin þiir dedikleri çiçekler-ve-þarkýnýn gerçek anlamýný tartýþýrken onlara hizmetçiler tarafýndan tütün ve köpüren bardaklarda çikolata sunulurdu.
Sonradan, 1600'lerin baþýnda Ýtalya ve Flandra'da2 önemli bir katý çikolata ticareti oluþmuþtur. Avrupa'ya þekerin tanýtýlmasýyla çikolata çok daha popüler olmuþtur. 1650'de Ýngiltere'de çikolata içmek popülerdi ve ilk çikolata evi 1657'de Londra'da açýldý. Ýleriki 300 yýlda çikolatayý içmek Avrupa'da popülerleþmiþ ama katý formunun favori olmasý 19. yüzyýlda olmuþtur. Çikolata bir ticari maldýr ve diðerleri gibi üretimiyle ilgili tarih içinde hoþ olmayan çaðrýþýmlara sahiptir. Çikolatanýn Avrupa'da popülerleþmesi ile Avrupalý uluslar kendi tropik kolonilerinde kakao aðacý yetiþtirmeye baþlamýþ ve pek çok yerli ve Afrikalý köleyi kakao üretiminde kullanmýþlardýr.
Katý çikolataya süt, yað ve krema, Avrupalýlar tarafýndan katýlmýþtýr. Belçika ve Ýsviçre çikolatasýný enfes, aðýz sulandýrýcý bir yumuþak lezzet yapan da bu olmuþtur. Çikolata ve romantizm arasýnda neden bir baðlantý vardýr? Kimse kesin olarak bilmiyor fakat görünüþe bakýlýrsa Aztekli kadýnlara çikolata yasaktý. Chicago'lu bir nörolog ise erkeklerin çikolata kokusunu uyandýrýcý bulduðunu ortaya koymuþtur.
Aþaðýdaki fýkralar çikolata ile romantizm ve seks arasýndaki iliþkiyi simgelemektir.
"Erkekler çikolataya benzer. Düzgün ve tatlýdýrlar ve doðruca kalçalarýna yönelirler. "
"Bir erkek turist Arap dükkanýna girer. Yaþlý Arap’ýn içinde cin olduðunu söylediði eski bir þiþeyi satýn alýr. Otel odasýna geri döndüðünde þiþenin týpasýný çýkartýp þiþeyi ovalamaya baþlar ve puf diye içinden bir cin çýkar. Cin “Sen beni özgür býraktýn, yüce sahip. Þimdi ben de teþekkür olarak üç dileðini yerine getirmek istiyorum, dile benden ne dilersen.” der. Adam baþýna gelenlere inanamaz ve “ Muhteþem, rüyam gerçek oldu. Ýlk dileðim Cayman Adalarýndaki banka hesabýna 10 milyon dolar istiyorum “ der. Hemen akabinde bunu onaylayan bir telefon alýr. Bir sonraki dilek için “Sonrada, þuradaki limanda yepyeni lüks bir yat istiyorum.” der. Cin otel odasýnýn penceresinden dýþarý bakmasýný ister ve bir þimþek çakar sonra limanda lüks bir yat belirir. Adam bunun harika olduðunu düþünür ve cine “ Son dileðim þudur, kadýnlar için karþý konulmaz olmak istiyorum” der. Bunun karþýsýnda cin önce þaþýrýr ve sonra “Emin misin yüce sahip?” diye sorar. Adam “Evet, kesinlikle” diye cevap verir. Puuffff! Bir þimþek çakar ve cin bir kutu çikolataya dönüþür. "
Çikolata yemenin saðlýða faydalarý ün salmýþtýr. Çikolatanýn içinde antitoksidan olan flavinoidler bulunur. Bunlar kalbe de faydalýdýr. 40 gr. siyah çikolata bir bardak þarabýn içerdiði flavinoidlerin iki katýný içerir. Çikolata flavinoidleri kolestrolü düþürmekte ve kan pýhtýlaþmasýný önlemek için önemli olabileceði gibi yüksek kan basýncýný ve bundan doðabilecek rahatsýzlýklarýn da riskini azaltýr. Ayrýca çikolatanýn içinde fenilalanin, tirosin ve triptofan aminoasitleri bulunur. Ayrýca teobromin3 ve kafein gibi uyarýcýlarý da içerir. Yapýlan bir deneyde alkolden hoþlanan laboratuar farelerine seçim þansý tanýndýðýnda alkollerinin bir kýsmýný çikolatayla deðiþtirdikleri gözlemlenmiþtir. Çikolatanýn diðer katkýlarla kombinasyonu beyinde DARPP-32 denilen kimyasalý üreten dopamin üretimini uyarýyor. DARPP-32 ise diþilerin sekse karþý ilgilerini arttýran hormonlara dönüþüyor. Amerikalý nörokimya araþtýrmacýlarý çikolatanýn bileþenlerinin ve kakao tozunun marihunana ile ayný beyin reseptör bölgelerine baðlanan anandamid ile kimyasal iliþki içerisinde olduðunu ortaya koymuþlardýr. Bunun anlamý, çikolata beyinde marihuana ile ayný reseptörleri uyararak marihuananýn duyarlýlýðýnýn artmasý ve öfori gibi psikoaktif etkilerini kopyalayabilir.
Bununla birlikte, bir çok araþtýrma çikolata endüstrisi tarafýndan desteklendiðinden ve idare edildiðinden dolayý aþýrý çikolata yememek tavsiye ediliyor. Amerikan Diyet Birliði teobrominin toksikolojik etkilerin yeterince araþtýrýlmamýþ olduðunu vurguluyor ve çocuklarýn çikolata kaplý tahýllarý fazla tüketmesine karþý toplumu uyarýyor.
Dipnotlar.
1. Kuzeybatý Avrupa’nýn Fransa, Belçika ve Hollanda topraklarýnýn bir kýsmýndan oluþan bölge.
2. Kelimenin telaffuzunda x, þ olarak okunuyor.
3. Antik Yunan’da ”Tanrýlarýn yiyeceði” olarak geçiyor
K----- CAN DEMEK, SEN DEMEK-----M
ozaman birisinin kalbini kýrdýgým zaman çikolata alayým ben
Made Ýn NizipLi
çikolatanýn üzerinde ece yazýyor ama istersen degiþtireyim Nizip güzeli
http://www.ulker.com.tr/ulkerportal/lib/images/icerikresimleri/ecetablet.jpg[/IMG]
Made Ýn NizipLi
Aþký Ya Yaþarsýn Yada Yazarsýn...
Diyen Þair Sonra da
Ne Yaza Bildik... Ne de Yaþayabildik...
Demiþ...
SaRýma LaRciverRt Ol...
Miksam..dostum..sen neden Nizip güzeline takýlýyorsun bakalýmÇikolata ýsmarlamak ..hý ne iþ
![]()
mehmet,canýmýzý çikolata istetdin.yemiþ kadar oldum teþekkür ederiz...
baþ aðrýsýnada iyi gelirmi?![]()
Cümleler doðrudur sen doðru isen,
Doðruluk bulunmaz sen eðri isen.YUNUS EMRE
Çikolata`nýn kanseri önlemede, kalp hastalýklarýný engellemede, baðýþýklýk sistemini kuvvetlendirmede rol oynadýðý belirtiliyor.
Aþký Ya Yaþarsýn Yada Yazarsýn...
Diyen Þair Sonra da
Ne Yaza Bildik... Ne de Yaþayabildik...
Demiþ...
SaRýma LaRciverRt Ol...