![]()
Çikolatanýn Tarihçesi
Kakao ve çikolatanýn tarihçesinin nerdeyse 4 bin yýl önceye vardýðýný biliyor muydunuz? Peki, kakaonun Maya ve Aztek uygarlýklarýnda alýþveriþ birimi olarak önemli bir rol oynadýðýný ?
Kakao ve çikolata kadar zengin ve merak uyandýran bir geçmiþe sahip az sayýda gýda maddesi bulunur. Hernando Cortes kakaoyu Avrupa'ya ilk ithal ettiðinde ve kakaodan çikolata meþrubatý yapmayý öðrendiðinde büyük bir heyecan yarattý; bu içecek kimileri için tanrýnýn bir lütfu, kimileri için de þeytanýn iþiydi. Kakao ve çikolata bugün bile gizem, ve keyfin sembolü olan bir gýda maddesidir. Çikolatanýn tarihsel kökenini incelemek, bize bu severek tükettiðimiz ürünü yakýndan tanýmakta katký saðlayacaktýr.
M.Ö. 2000
200 - 900
900 - 1500
1500 - 1700
1700 - 1900
1900'den Günümüze
M.Ö. 2000![]()
Arkeologlar ve araþtýrmacýlar, kakaonun önemli bir rol oynadýðý küçük bir köyün izlerini Honduras'ýn Ulua vadisinde bulmuþlardýr. Latin Amerika'da þimdiye kadar keþfedilmiþ olan en eski kap kacaklarý bu köyde bulmuþlardýr. Araþtýrmacýlarýn aktardýðýna göre; bu kap ve kacaklar özel olarak ilk özgün çikolata meþrubatý olan "Xocoatl" içeceðinin yapýmý ve tüketimi için kullanýlmaktaydý. Tarihçiler bu küçük köyün çikolatanýn doðuþunun sembolü olduðuna inanmaktadýrlar.
200 - 900
Kakao, Maya tarým ve dininin temel unsurlarýndan biridir. Kakao, toplumun önde gelen kiþilerinin cenaze törenlerinde onlara hediye olarak sunulan lüks ürün sýnýfýndaydý . Bilim adamlarý bu kiþilerin mezarlarýnda piþmiþ topraktan yapýlmýþ kulplu ve kapaklý haznelerin içinde koyu kahverengi tozlar keþfettiler; bunlar ölenlere sunulan çikolata içeceðinin kalýntýlarýydý.
Eski Maya efsanevi dini kitaplarýndan biri olan Popl Vuh, Mayalarýn yaratýlýþý, destanlarý ve zaferleri ile ilgili hikayelerden bahsetmekte ve sýklýkla kakaoya deðinmektedir. Dünyayý þeytanlarýn dehþetinden kurtaran ilahi ikizlerin hikayesini anlatmaktadýr. Bu efsaneleri ve ikiz erkek kardeþleri gösteren resimler bulunmuþtur; resimlerde ikizlerin "D" adýndaki tanrýya kakao dolu kaplar sunduklarý görülmektedir.
Ayrýca Mayalýlarýn kutsal kitabý Chilam Balam kakao aðacýna deðinmektedir; "Kara Günler"de dikilen kutsal aðacý simgelemekte ve Iþýðýn doðuþundan önce, rüzgarýn dört yönünü göstermektedir.
Kakao, Maya toplumunda bir alýþveriþ birimi olarak vazgeçilmez bir rol oynadý. Kakaonun ismi ayný zamanda onun parasal deðerini belirtmektedir. Cacau fiili, özgün olarak "Yürüyenler, çalýþanlar, ya da mahsul toplayanlardan gelen" anlamýna gelmekteydi. Burada "gelen", deðiþ-tokuþ eden, ödeyen ya da yapan olarak yorumlanabilir. Bu kakaonun parasal takastaki kullanýmýný göstermektedir.
Ayný zamanda Maya ve daha sonra Aztek uygarlýklarýnda, "nocacau" (benim param) ve "mocacau" (senin paran) gibi bileþik kelimelerde de kullanýlmýþtýr. Ýspanyollar cacau kelimesini kullanmaya baþladýlar çünkü takasý yapýlan kakao çekirdeði ile olan iliþkisi açýkca belliydi. Bu nedenle Ýspanyollar cacau isminin kakao bitki türü ile ilgisi olduðu konusunda ikna olmuþlardý.