Üstad Bediüzzaman Hz. ögrencilerinden Zübeyir Gündüzalpin Mektubu
Madem ki Ýslâm ýn her derdine razý olduðunu bildiriyorsun, bu müjdenle bize aþk ve þevk veriyorsun, o halde iyi dinle.
Vazifen, dikenler arasýnda güller toplayacaksýn, ayaðýn çýplaktýr, batacak. Elin açýktýr, ýsýracak. Buna sevineceksin. Firavunlar kucaðýnda büyüyen Musa larý safýna alacaksýn. Aldýðýn için dövecekler. Konuþtuðun için zindana koyacaklar, sevineceksin. Çöllere sürülürsen, kanýnla aðaç yetiþtireceksin. Kutuplara sürülürsen, ýsýnla sebze yetiþtireceksin. Yeþilliði sevmeyenler olacak. Yakacaklar, yýkacaklar. Sen bunu sabýrla seyredeceksin. Karanlýk zindanlara salarlarsa, ýþýk, paslý vicdanlarý görürsen ümit, imansýz kalplere rastlarsan nur vereceksin. Sen verdiðin için suç, sen getirdiðin için ceza, sen konuþtuðun için mahkum olacaksýn ve buna þükredeceksin. Anadan, yardan, serden ayrýlacaksýn. Candan, gönülden Kur an a sarýlacaksýn. Damla iken deniz, nefes iken tayfun olacaksýn. Derdini yazmak için derini kaðýt, kanýný mürekkep edeceksin. Kimse ile görüþtürmezlerse, Mecnun olup çöllere düþeceksin. Leyla arar gibi, nur arayanlarý bulacaksýn. Bulamazsan üzülmeyeceksin. Yalan, iftira, çamur fýrtýnasýna tutulursan, hissiyatýný terk edeceksin. Önünde demirden set yaparlarsa, diþinle deleceksin. Daðlarý toptan delmek gerekirse iðne ile oyacaksýn. Unutma, nerede olursan ol; küfrün ve cehlin ta temelini çürüteceksin. Bir gün Kur an etrafýndaki surlarýn yýkýldýðýný görürsen, hemen kemiklerini taþ, etlerini harç, kanýný da su edeceksin. Etrafýna ilimden, irfandan, faziletten ahlâktan kaleler dikeceksin. Kaleler, fedailer ister. Nasýl olsa sen de içinde fedai olacaksýn. Bu mektubu okuyunca, Mesnevi yi okuyan Yunus gibi Uzun olmuþ diyeceksin. O nun gibi, ben olsa idim: Ete kemiðe büründüm, Yunus diye göründüm, derdim dediði gibi sen de ne lüzum vardý uzun uzun saymaya, kýsaca 'Kur an talebesi olacaksýn' deseydin yeterdi diyeceksin. Haklýsýn. Zira Ýslâm yoluna giren bilir ki, bu yol kýldan ince kýlýçtan keskindir. Her kiþinin kârý deðil, er kiþinin kârýdýr...