ÝNSANI CEHENNEMLÝK YAPAN SEBEPLER
Kýyamet gününde vuku bulacak ilginç sahnelerden biri cennet ehli ile cehennem ehli arasýnda cereyan edecek karþýlýklý konuþmalardýr; ki Allah-u Teala sonsuz lütfundan dolayý daha þimdiden o konuþmalarý Kur’an-ý Kerim’de bizlere naklediyor ki ibret alalým ve þimdiden baþýmýzýn çaresine bakýp vakit geçmeden ve piþmanlýðýn fayda etmeyeceði gün gelip çatmadan kendimize ahiret azýðý toplayalým ve o günde bizi cehenneme sokacak sebeplerden uzak durup, bizi cennetlik yapacak sebeplere sarýlalým.
Bu yazýda Kur’an-ý Kerim’in naklettiði o ilginç konuþmalardan birisini ibret almamýz niyetiyle hepimize ders olsun diye nakledip etrafýnda izahatta bulunmaya çalýþacaðýz:
Kur’an-ý Kerim Müddessir suresinin 40 ila 47. Ayetlerinde bu konuþmayý þöyle naklediyor:
"...(Cennettekiler, cehennem ehli olan) günahkarlara uzaktan uzaða þöyle sorarlar:
Sizi þu yakýcý ateþe sokan nedir? Onlar þöyle cevap verirler:
Biz namaz kýlanlardan deðildik.
*Yoksulu doyurmuyorduk.
*(Batýla, kötülüklere) dalanlarla birlikte biz de dalýyorduk.
*Ceza gününü de yalan sayýyorduk.
*Sonunda ölüm bize geldi çattý.”
Görüldüðü gibi cehennem ehli cehenneme giriþ sebeplerini dört ana maddede sýralýyorlar:
1- Namaz kýlmamak 2- Yoksullara yardým etmemek, onlarý doyurmamak 3- Batýl ve kötülük ehli olanlarla birlikte olup onlarýn yaptýðýný yapmak, onlarla dost ve beraber olmak. 4- Ceza gününü (kýyameti) yalanlamak
Evet bunlar bir insaný cehenneme götüren sebeplerdendir. Bu ayetten, sayýlan bu sebeplerin ne kadar önemli olduðunu da anlamaktayýz. Þimdi bunlar üzerinde biraz duralým.
1- NAMAZ KILMAMAK
Namaz bir insanýn Allah-u Teala’ya kulluðunu belirtmesi için en büyük vesiledir. “Namaz dinin direðidir, bir çadýr direksiz ve bir bina sütunsuz ayakta duramayacaðý gibi namazsýz bir insanýn da din ve imaný ayakta durmaz.” (Hadis-i Þerif)
Bir baþka hadiste: “Namazýn dindeki yeri, baþýn bedendeki yeri gibidir.” buyrulmaktadýr. Baþsýz bir bedenin hayatýný sürdürmesi imkansýz olduðu gibi, namazsýz bir din anlayýþýnýn ve namazsýz Müslümanlýðýn da insana bir faydasý olamaz.
Ýþte bu yüzden sevgili Peygamberimiz bir hadisinde namazýn önemini birde þu dille beyan etmektedir:
"(Allah’ý ) tanýdýktan sonra en üstün fariza, namazdýr. (Kýyamet günü) kulun ilk hesaba çekileceði þey namazdýr. Namaz kabul olursa (insanýn) diðer amelleri de kabul olur. Namaz reddedilirse (yani Ýnsan namazsýz olur veya kýldýðý namaz kabul olmazsa), diðer amelleri de kabul olmaz, reddedilir."
Evet namazýn önemi ve ehemmiyeti ve özellikleri hakkýnda yüzlerce ayet ve hadis mevcuttur ki onlarýn az bir kýsmýný dahi nakletmek bu kýsa yazýda mümkün deðildir. Kýsacasý namazsýz bir dinin dinsizlikle fazla bir farký yoktur ve bahsettiðimiz ayetten de anlaþýldýðý üzere insanýn cehennem azabýna dûçar olmasýnýn baþlýca sebeplerindendir. Allah cümlemizi gerçek namaz kýlanlardan eylesin ve neslimizi Allah'a kul olan, namaz ve ibadet ehli, þeytanýn þerrinden uzak bir nesil karar kýlsýn.