![]()
Türklerin Orta Asya at sütünden kýmýz, keçi sütünden kefir yaparak tamamen süt ürünlerini farklý formda kullanýlmýþ þeklidir. Kefir de yoðurt gibi fermente bir süt ürünüdür. Bekletildikçe tadý ekþir ve çok az olan alkol oraný artar. Kefirin bilinen bir zararý yoktur. Çok nadir olarak bazý kiþiler yeni baþladýklarýnda fazla kefir içmeye tahammül edemezler. Bu kiþiler kefir miktarýný yavaþ yavaþ artýrmalýdýr. Bazý kiþiler toksinlerden temizlenirken toksinlerin geçtiði dokularda bir takým rahatsýzlýklar oluþabilir. Kýsa bir süre sonra, toksinler vücut dýþýna çýkacak ve kiþi kendini çok iyi hissedecektir (iyileþme krizi).
Kefirin tadýný ve kývamýný ayarlamak için ne yapayým?
Kefiriniz tatlý ise ve ekþi seviyorsanýz mayalanma süresini 48 saate kadar uzatýn. Kefir ekþidikçe faydasý artar. Ayrýca alkol miktarý da artar. Tatlý kefir istiyorsanýz mayalanma süresin 24 saatten fazla uzatmayýn ve kefiri buzdolabýnda saklayýn. Kefirinizin daha katý olmasýn istiyorsanýz ayýrdýðýnýz kefir ayranýný birkaç saat buzdolabýnda tutun.
Ne kadar kefir tüketmeliyim?
Ne kadar yoðurt yiyorsanýz o kadar. Önce bir çay bardaðý için sonra miktar gittikçe arttýrýn. Genellikle 250-1000 mL kadar tüketilmektedir. Müzmin hastalýðý olan kiþilerin en az bir litre kadar kullanmasý tavsiye edilmektedir.
![]()
Kefir ile yoðurdun farklarý nelerdir?
Her ikisi de sütün fermantasyonu sonucu elde edilir. Görünüþ olarak birbirlerine çok benzerler Yoðurt prebiyotiktir yani probiyotiklerin üremesini artýrýr. Kefir probiyotiktir. Yani kendisi yararlý mikroorganizmadýr. Yoðurtta mikroorganizma olarak sadece bifidobakterler ve laktobasiller bulunur. Kefirde ise bunlara ilaveten Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, asetobacter ve streptokok gibi bakteriler ile Saccharomyces kefir and Torula kefir gibi mantarlar bulunur.
Sonuç olarak evde yapýlan yoðurt saðlýðýnýz için çok iyidir kefir ise ondan da iyidir. Kefir tümör oluþumunu engellemekte ya da var olanýn ilerlemesini azaltmaktadýr. Kefir içindeki mikroorganizmalar bol miktarda vitamin (K vit, B1 vitamini, pantotenik asit, niasin, folik asit B12, ve biyotin) sentezi yaparlar. Kefir mikroorganizmalarýnýn ürettiði biyotin diðer B kompleks vitaminlerinin emilimini de artýrýr. Kefirin içinde bulunan özel bir madde nedeniyle kronik hepatit, mültipl skleroz hastalýklarda tedavi edici niteliðe sahip ucuz ve doðal bir seçenektir. Bilindiði gibi Asya, Afrika ve Amerika kökenli (kýzýlderili) kiþilerin büyük bir bölümünde hayatýn ikinci yýlýndan sonra süt þekerine (laktoz) karþý tahammülsüzlük geliþir (karýn aðrýsý, gaz çýkartma vb) Kefir laktoz intoleransý olan kiþiler için ideal bir içecektir. Kefirdeki bakterilerin ürettiði laktaz süt þekerini sindirir. Kefirin laktozu düþürme özelliði yoðurttan fazladýr. Çünkü yoðurta sadece ki probiyotik (L. bulgaricus and S. thermophilus) varken kefirde kýrkýn üzerinde probiyotik bulunur. Kefir iki kere mayalanýrsa mevcut laktoz düzeyi sýfýra yaklaþýr.
Kefir hafif bir sinir yatýþtýrýcý ve depresyon azaltýcýdýr. Hafif bir gevþeme ve uyku hali verir. Kefirin depresyonu azaltýcý etkisi triptofan, magnezyum ve kalsiyum içeriðinin yüksek olmasýna baðlanmaktadýr. Benzer özellikler yoðurtta da mevcuttur.