ALLAH’A TANRI DENÝR MÝ? VE YARATMAK KELÝMESÝ
Allah'a "tanrý" denip denmeyeceðini yine Allah'ýn bize öðrettiði isimlerine bakarak cevap verelim.
Eðer Allah'ýn ve Resulü'nün öðrettikleri isimler arasýnda varsa, Allah'a Rahman dediðimiz gibi tanrý da deriz. Ama yoksa, Allah kullarýna kendini o isimle tanýtmamýþsa diyemeyiz. Bu konuya bir ayetle açýklýk getirelim;
"En güzel isimler (el-esmâü'l-hüsnâ) Allah'ýndýr. O halde O'na o güzel isimlerle dua edin...." (Araf 180)
Yani bu ayetin bir diðer mânasý da, bu isimler arasýnda olmayan isimlerle dua etmeyin manasýna da gelir. Kaldý ki, tanrý kelimesi yer tanrýsý, gök tanrýsý gibi insanlar tarafýndan uydurulan ve ilah olma özelliklerinden uzak olan þeyler için kullanýlýyor.
Allah içinde tanrý kelimesini kullanan kiþinin kastý, yukarýdaki ilahlar kategorisinde Allah'a bir yer vermekse, bu niyet o insaný baþ aþaðý götürür, yok eðer cehaletinden dolayý söylüyorsa mâzur görülmesi umulur.
Ýnsanlar bile kendilerini kendilerinden düþük mahlûkat kategorisinde bir isimle anan kiþilerden rahatsýz olurlar. Mesela bir insaný "inek" diye çaðýrsak her halde memnun olmayacak ve tepki gösterecek, insan bile kendinden aþaðý baþka mahlûklarýn seviyesinde bir isimle isimlendirildiðinde sinirleniyorsa, Allah'ýn cc. ne derece gazaplanacaðý çok açýk görülmektedir.
Bundan sakýnmalý, böyle söyleyen insanlarý da tatlý bir þekilde uyarmalýyýz.....
Bilhassa dinle pek alâkasý olmayan kiþilerin Allah demeyi dillerine yakýþtýramadýklarý için (veya Allah ismini söylemek onlarýn dillerine yakýþmadýðý için) özellikle Allah demeyip “Tanrý” demeye özen gösterirler.
Ama çok enteresan bir tesbit vardýr: Bir kaza bela, zelzele ve ölüm ve bir tehlike anýnda hiç kimsenin (Tanrý Tanrý) diye baðýrdýklarý duyulmamýþtýr. Hepsi Allah Allah diye baðýrýrlar. Çünkü “Allah c.c lafzý” Cenâb-ý hakkýn 99 ismini içinde gizleyen en büyük ismi dir.
Bir de yine bir çok insan tarafýndan çok kullanýlan sakýncalý bir kelime “Yaratmak” Yaratmak Ancak Allah’a mahsustur. Bu kelimeyi dilimize sokanlar kasdi olarak sokmuþlardýr ve bir çok insanýn dilini de ifsad etmekte baþarýlý olmuþlardýr. (Benim yarattýðým eser, Olay yarattý, Bazý sanatçýlar için: o’nu yaratan benim) gibi dinen insaný tehlikeye düþürecek kelimeler çok kullanýlmaktadýr.
Aslýnda bu kelimenin dilimize sokulmasýndaki asýl sebep “Allah’ýn hâlýk” yaratýcýlýk vasfýný, yaratmak Allah’a mahsus deðildir, bak biz de hâþâ yaratabiliyoruz imajýný meydana getirerek insanlarýn inanç ve itikadýný bozmaktýr. Yaratmak yoktan var etmektir, Yâsin-i þerifin son âyetlerinde “Cenâb-ý hak bir þeyin olmasýný murâd ettiði zaman ol der hemen oluveriri” buyuruluyor. Ýnsanlarýn bunu yapmalarý mümkün deðildir, insanlar ancak “Allah’ýn önceden yarattýðý þeyleri açýða çýkarýp icâd edebilirler)
Onun için bu kelimeyi Allah’ýn dýþýnda baþka sözlerin içinde kullanmamaya özen göstermeliyiz. Bile bile bu kelimeyi kullanan insan dinden çýkar.
Ýnanan insanlarýn bu konularda çok hassas olmalarý gerekmektedir.
ALINTIDIR