NÝZÝP LÝSESÝNÝN MÝSYONU 7 Þubat 1969 Tarihinde çok büyük umutlarla açýlan Nizip Lisesi kýsa sürede adýný tüm bölgeye duyurdu ve seçkin okullar listesine girdi.Ýlk açýldýðý yýllardaki egitim sisteminde ön görülen Klasik Lise anlayýþý yerine Modern Lise müfredatýyla Gaziantep Ýsmet Paþa Lisesinden sonra bölgede en çok tercih edilen Lise konumuna gelmiþti.Çoðunluk olarak Klasik Lise Müfredatý egitimi veren çevre ilçelerden birçok ögrecinin akýn ettigi Nizip lisesi kýsa sürede çok önemli baþarýlara imza atý.8 Yýllýk kesintisiz egitimin devreye girmesiyle Ortaokullarýn Ýlk ögretim statüsüne geçmesi,Liseleri orta ögretimin en önemli egitim kurumlarýna dönüþtürmüþtür.Ýlkokul ve ortaokulu birleþtiren Ýlkögretim,Lise ve kolejleri birleþtiren Orta ögretim ve Üniversiteyi tanýmlayan Yüksek ögretim artýk baþlýbaþýna birer kategori olarak hafýzalarda yer etmeye baþladýlar.Tabiki Liselerin konumu bu sistem içinde en önemlisini oluþturmaktadýr.Bugün halen pilav günleri ve Lise mezunlar dernegi gibi birçok aktivite þehir liselerinin tarihi ile özdeþleþmiþtir.Bu tip tarihi degere sahip liselerin þehre verdikleri deger baþlý baþýna bir misyondur.Ýþte Nizip Lisesi de bu misyona sahip bir degerdedir.Ama ne yazýkki birçok uygulamada olduðu gibi Nizip Lisesinin misyonu da muhafaza edilememiþ ve ismi degiþtirilmiþtir.Nizip’li hayýrsever iþ adamý Bekir Okan ve Okan Holding'in sahipleri, anneleri ve babalarý adýna katkýda bulunduklarý Tarihi Nizip Lisesi okulunun adý, Milli Egitim Bakanlýðýnýn 13/04/2001 tarih ve 04037 sayýlý genelgesi ile , Nizip Lisesinin adý yerine Türkan Ömer Okan Lisesi olarak degiþtirilmiþtir.Ve 2001-2002 Ögretim yýlýndan itibaren,egitime yeni adý ile baþlamýþtýr. Okulun yapýlmasýna katkýda bulunan Bekir Okan'ýn Annesi ve Babasýnýn isimleri verilerek, Türkan Ömer Okan Lisesi adýný almýþtýr.Son mezunlarýný 2000-2001 Yýlýnda veren Nizip Lisesi bu tarihten sonra Türkan Ömer Okan Lisesi diplomasý ile mezun vermeye baþlamýþtýr.Birçok Nizip lisesi mezunu ve halk bu karara tepki gösterirken maalesef geri dönüþü olmayan bir sürece girilmiþ gibi Nizip Lisesi’nin adý da tarih sayfalarýna karýþmýþtýr.Özellikle isim degiþikliginden sonraki egitim dönemlerine baktýðýmýzda Nizip Ýlçe Milli Egitim Müdürlügü kayýtlarýna göre Türkan Ömer Okan Lisesi,Üniversitelere ögrenci verme baþarýsýnda Nizip’teki Liseler içinde en baþrýsýz lise konumuna geldigi görülmüþtür.Oysa Nizip Lisesi böyle mi olmalýydý? Nizip ile özdeþleþen ve Nizip’in en eski Lisesi bugün yabancý dil egitimi veren ve sýnav ile ögrenci alan en seçkin bir okul konumunda olmalýydý.Ýlçedei en baþarýlý ve en çok tercih edilen bir kurum olmalýydý.Ama maalesef sahipsizlik ve bakýmsýzlýk yüzünden tarihi Nizip Lisesi bu gün bu hallere düþmüþtür.Peki bu durumda Nizip lisesi mezunlarýnýn hiç mi suçu yok?.Elbette vardýr.Bugün gerek idareci ve gerekse Nizip ekonomisine yön verenlerin büyük bir çoðunluðu Nizip Lisesi mezundur.Bu kadar mezun veren bir kurum Liselerine sahip çýkacak bir dernek veya faaliyet çatýsý þimdiye kadar oluþturamamýþlardýr.Gerek madi ve gerekse manevi olarak mezun olduklarý Liseye vefa gösterememiþ ve Lise kaderine terk edilmiþtir.Elbette hayýrsever vatandaþlarýmýzýn bu iþe el atmasý sevindirici bir olaydýr.Egitim kurumlarýna destegi teþvik mahiyetinde kurumlara isim verilmesi akýlcý bir yaklaþýmdýr.Ancak Nizip lisesi gibi tarihi geçmiþe sahip degerlere yeni isimlerin verilmesi yanlýþ bir yaklaþýmdýr.Asýl itiraz konusu da burda yatmaktadýr.Þimdiye kadar bu hususta birçok yazý yazýldý ve birçok eleþtiri yapýldý.Ancak hukuki bir giriþim süreci hiçbir grup tarafýndan baþlatýlmadý.Burada asýl olan hayýrsever vatandaþlarýmýzýn yaptýklarýný kýnamak degil tam tersine vermiþ olduklarý destege teþekkür etmek ve onlarýn adlarýný Lise içinde altýn harflerle yazmak ve yaþatmak gerekir.Fakat Lise ismini degiþtirerek degil.Þimdi yapýlmasý gereken yetkili organlarýn bu iþe el atmasý ve görkemli bir törenle Nizip Liesinin 2007-2008 egitim döneminde eski adý ile açýlmasýný saðlamaktýr.Bu hususta duyarlý olan tüm Niziplilerin ortak istegi budur.
Ramazan TARHAN
Harita Mühendisi
tarhan@istanbul-ulasim.com.tr