Stresle baþa çýkmanýn yollarý
26 Nisan 2007 Perþembe 10:56
Ahi Evran Üniversitesi, Eðitim Bilimleri Fakültesi Öðretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cengiz Þahin, herkesin kendine özgü stresle baþa çýkma tarzýnýn olduðunu belirterek, ''Herkesin algý boyutu ve tepki boyutu farklý olduðundan, karakter özellikleri stresle baþa çýkmada etkin oluyor'' dedi.
Stresle baþa çýkmada kiþilerin ayrý yollar izlediðinin altýný çizen Þahin, bir çok kimsenin sigara yada alkolle stres atmaya çalýþýrken, bazýlarýnýn da içine kapandýðýný, kaygýlý bir profil çizerek, pasifleþtiðini belirtti. Stresle baþa çýkmanýn en önemli yolunun, deðiþime açýk ve durumlar karþýsýnda esnek olmak olduðunu kaydeden Þahin, þunlarý söyledi:
''Karþýlaþýlan olumsuz durum yada kiþiyi strese sokan durum karþýsýnda heyecaný artýrýcý, beyne olumsuz durum salgýlayýcý sözler yerine kiþi sakin olmalý ve olumlu tarafýndan bakmalýdýr. Örneðin bir olumsuzluk karþýsýnda 'öldüm, bittim, mahvoldum' yerine 'eksik olan burada neydi, bir daha ki sefere daha iyi olacaðým' gibi sözlerle kiþi kendini rahatlatmalýdýr.''
Gergin olan düþünceyi ortadan kaldýrmanýn kiþinin elinde olduðunu bildiren Þahin, bunun hem ruh saðlýðý hem de verimli düþünce için gerekli olduðunu sözlerine ekledi.