Gelen maili sizinle paylaþmak istedim. Umarým faydalý bir geliþmeye daha imza atmýþ oluruz.
Gelen maili sizinle paylaþmak istedim. Umarým faydalý bir geliþmeye daha imza atmýþ oluruz.
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Ýnþallah öyle olur abi eskisi gibi orda piknik yapabileçeðiz, yüzebileçeðiz, balýk tutabileçeðiz...
Maille ilgili ""Bilgilerinizi ve gereðini rica ederim."" artýk bilgileri iletiriz![]()
GÖKHANCIÐIM SEN KEBANDA BALIK TUT EN ÝYÝSÝ.NÝZÝP ÇAYINDA ZOR ARTIK.KENDÝNE ÝYÝ BAK.
ÝYÝ NÝYET ESASTIR.NÝYET KÖTÜ OLURSA MAZERET BULMAK KOLAYDIR.<br>
Abi benimde ümidim yok.....(
Selam olsun the imam hatip mezunlarýna...
![]()
GAZÝANTEP VALÝLÝÐÝ.
Ýl Çevre ve Orman Müdürlüðü.
SAYI : B.18.ÝÇO.27.00.02-2734 27/09/2006.
KONU :Nizip Çayý.
Mehmet Akif AKPEK (www.Nizip.com)
Cumhuriyet cad. No.3.
Nizip-GAZÝANTEP
.
ÝLGÝ: Çevre ve Orman Bakanlýðýmýzýn 20.09.2006 tarih ve 11655 sayýlý yazýsý
Ýlgi yazý ile Bakanlýðýmýza yöneltilen sorular çerçevesinde Müdürlüðümüzce yapýlan çalýþmalarýn bildirilmesi istenmiþtir. Ýlimiz Baþpýnar mevkiinde faaliyet gösteren Organize Sanayi Bölgesindeki tesislerden çýkan atýk sular Aktoprak ve Sam Köyü arasýndan geçen Samözü Deresine verilmektedir. Samözü Deresi sýrasýyla Sam, Dülük, Karahöyük Beylerbeyi, Etebek, Bedir, Suboðazý, Y.Savcýlar, A.Savcýlar, Tokdemir, Boyluca, Adaklý, Salkým, Tatlýcak, Çanakçý, Kýratlý, Turlu, Kýncakent, Akçakent, köyleri Nizip ilçesi, Maðaracýk Köyü ve Narlýtepe köylerini izleyerek Hancaðýz Barajýna ulaþmaktadýr.
Organize Sanayi Bölgesinden kaynaklanan kirliliðin giderilmesi için Ýl Çevre ve Orman Müdürlüðümüzce yapýlan çalýþmalar sonucunda, Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý kredi desteði ile OSB Müteþebbis Teþekkül Heyetinin sorumluluðunda yapýlan arýtma tesisi Sanayi ve Ticaret Bakanlýðý nezdinde yapýlmýþtýr. 2003 yýlý sonunda çalýþtýrýlmaya baþlanan Arýtma Tesisi; Fiziksel Ön Arýtma, Kimyasal Arýtma, Biyolojik Arýtma, Ýleri Arýtma ve Çamur kademeleri içermektedir. Kademeli olarak planlanmýþtýr. Müdürlüðümüzce zaman zaman Arýtma tesisi çýkýþýndan alýnan numune sonuç deðerleri, Su Kirliliði Kontrolü Yönetmeliðin' de belirtilen deþarj deðerleri arasýnd altýnda kalmaktadýr.Ayrýca Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Evsel ve Endüstriyel Atýksu Arýtma Tesisi Atýksu Laboratuarýnda yapýlan arýtma tesisi çýkýþ suyu analizleri de günlük olarak yapýlmakta ve Müdürlüðümüzce kontrol edilmektedir.. OSB atýk sularýnýn arýtmadan çýkýp dereye döküldüðü noktadan itibaren Nizip Ýlçesine kadar olan güzergah üzerinde yapýlan incelemede daha önceden OSB'den çýkan endüstriyel atýk sularýn arýtýlmadan yýllarca Samözü Deresinden geçmesi sonucu oluþan dere tabanýndaki dip çamurlarýndan dolayý, þu an OSB'den çýkan söz konusu arýtýlmýþ atýk sularýn Samözü Deresinde görüntü olarak yine arýtýlmamýþ izlenimi verdiði görülmüþtür. Kanalýn bir defaya mahsusen tamamen temizlenmesi sonucunda Samözü Deresinden akan suyun daha berrak ve temiz bir görünümde olacaðý beklenmektedir Bu konuda DSÝ ve Müdürlüðümüzce sürdürülen ortak çalýþmalar devam etmektedir. Nizip Ýlçesinde bulunan fýstýk kavlatma tesisleri, zeytinyaðý fabrikalarý denetlenerek Nizip Belediyesinden atýksu Baðlantý Kalite Kontrol izni almalarý istenmiþtir. Nizip'in atýksularýnýn arýtýlmasý amacýyla fiziksel ve biyolojik arýtma tesisinin ihalesi 1987 yýlýnda yapýlmýþ olmasýna karþýn halen çalýþtýrýlamamaktadýr. Arýtma Tesisinin devreye girmesi halinde bile, Nizip'te bulunan çok sayýda sabun, zeytinyaðý ve fýstýk fabrikalarýnýn atýk sularýnýn arýtýlabilmesi için Biyolojik Arýtma Tesisine ek olarak Kimyasal Arýtma Tesisine ihtiyaç duyulmaktadýr. Ýkinci öneri olarak da söz konusu tesislerin arýtma tesisi olan OSB'ne taþýnmasý uygun olacaktýr. Bu konu ayrýca Nizip Belediyesine bildirilmiþtir.
Birecik barajýndan Hancaðýz Barajýna su takviyesi yapacak olan YS ana kanalýna su verecek olan "Belkýs Pompa Ýstasyonunun" acilen devreye girmesi gerekmektedir. Hancaðýz barajýndaki su seviyesinin düþmemesi için motopomplarýn alýnarak BirecikBaraj gölünden beslemenin acilen baþlamasý için yazýmýz DSÝ bölge müdürlüðüne gönderilmiþtir.
Bilgilerinize rica ederim.
Miktat ALAN
Vali a
ValiYardýmcýsý
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (09.08.07 Saat 07:27 ) deðiþtirilmiþtir.
0342 5171254
Çevre ve orman bakanlýðýna, GOSB nin atýklarýnýn Nizip çayýna neden akýtýldýðýný ? Atýklarýn arýtýlmasý için ne gibiprojeleri olduðunu ve bu çayýn Fýrat'tan beslenilmesi düþünülüyor mu ? gibi sorularý bir dilekçe ile yöneltmiþtim. Gelen cevabi yazýyý yukarýya aktardým ve önemli bulduklarýmýn altýný çizdim. Konuyla ilgilenen, þehrinin doðal hayatýnýn korunmasý için mesaj esirgemeyenve çaba harcayanhemþerilerime duyurulur.
Saygýlarýmla...
0342 5171254
Yani yukardaki cevaba inandýnýz mý? Sahsen ben kontrollerin gunluk olarak yapýldýðýna Türkiye gibi bir ulkede yaþadýðým için inanmýyorum. Organize sanayi bölgesinin atýk sularý Nizip Çayýna veriliyormuþ ama temizlenerek veriliyormuþ. Oyle olsa bile Cayýn hala kimyasal zehir dolu olduðunu kendi ifadeleriyle belgeliyorlar zaten.O çayýn suyuyla sulanan ne kadar bahce bostan tarla varsa, fabrikalarýn binbir çeþit kimyasal atýklarýyla beslenmiþ oluyor. Kimyasal sývýlarla beslenen sebze ve meyveleri yiyenbiz Nizipliler acaba bunun etkilerini ne zaman gorecegiz ya da ne kadar goruyoruz.Ilk baþtakim izin vermiþ buna hayret!...
NÝZÝP ÇAYININ ÇÖZÜMÜ OLMALI Nizip’imizin o güzelim eski Antep yolu üzerindeki köylere ve Karþýyaka’ya uðrayan Nizip çayýnýn artýk o Antep sanayinin ve Nizip sanayinin kimyevi atýklarýndan kurtarmanýn zamaný gelmedi mi?Her geçen gün ekolojik dengeye darbe vuran kimyevi atýklarýn Nizip’e akmasýný engelleyelim…
Anlatýlana göre balýk çýkarmýþ eskiden Nizip çayýndan ama þimdi suya ELÝ DEÐEN hasta oluyor...
Karpuzatan denen Nizip’in en gözde piknik alanýmýzýn yanýndan bu atýk sular akýyor ve bu yere hafta içi ve hafta sonu halkýmýz pikniðe gidiyor ve bu pisliðe maruz kalýyor...
Bu böyle olacaðýna Nizip çayýnýn temiz aktýðý zamanlardaki gibi temiz kokularda ak pak sulardan halkýmýz yararlansa kötü mü olur? Hatta eskiden orda çeyiz için yorganlarýn yünü yýkanýrdý ama þimdi suyun kirliliðinden kimse elini bile vurmaya korkar oldu!
Yeþil Nizip’in adý Nizip çayýndan gelmekte idi. Hem ilçemizin ismini kaybettik hemde Nizip çayýný…
Nizip çayý, Nizip sýnýrlarý içinden geçerken birçok bahçeye, sebze ve meyve tarlalarýna hayat vermekteydi... ve de görüyoruz ki orda ki birçok bahçe sahibi hemþerilerimiz Nizip çayýndan faydalanmak yerine bahçesine kuyu açtýrýyor.
Suan ise durum ne býrakýn sudan faydalanmayý, o halde akmasý bile insan saðlýðýný için zararlý!!!
Herhalde durum onu gösteriyor ki bizim bu kadar sorumsuzluðu ve vurdum duymazlýðýmýz ancak ilerde olmazsa olmaz olan suyu bulamayýnca aklýmýz baþýmýza gelecek…
Ben görmedim ama birçok büyüðüm bundan 15 sene evvel Nizip çayýnda su kaplumbaðasý, su yýlaný dâhil birçok canlý türünün barýndýðýný bizzat gördüklerini söylediler, þuan ise sadece bir tek canlý tür yaþýyor o da MÝKROP!
Ýþin baþka bir yüzüne gelelim…
Nizip’te yetiþen sebze ve meyveler Nizip çayýnýn aktýðý mevkide yetiþiyor yani yediðimiz her gýda ürünle birlikte vücudumuza kimyevi atýklar giriyor. Belki þuan fark etmiyoruz ama ilerleyen yaþlar bu kimyevi atýklar çeþitli hastalýklara sebep olacaktýr!
Çözümüne gelince bu fabrikalarýn sahipleri ve Antep belediyesi bu akarsuya bir arýtma tesisi yapmalýlar…
Ve ondan sonra Görün, Yeþil Nizip’i görün...
Demek ki üç sorunumuz var:
1- Gaziantep organize sanayinin kimyasal atýklarýný bize neden geliyor.
2- Nizip deki sanayi atýklarýnýn boyutu ne aþamada.
3- Evlerimizin ve köylerimizin kimyasal atýklarý nereye akýtýlabilir.
Çözüm çok zor olsa da :
1- Gaziantep Organize sanayi atýklarýný baþka þekilde eritsin, doðaya zarar vermesin.
2- Baraj gölünden de buraya takviye yapýlsýn.
Kirliliðin azý çoðu yoktur unutmayýn! Azlar bir gün çoðalýr ve sizi yok eder!!!
Not:Nizip çayýnýn çözümü olmalý konudan derlenmiþtir...
Konu Ramazan Tarhan tarafýndan (04.05.07 Saat 06:38 ) deðiþtirilmiþtir.
Gökhan seni azminden dolayý tebrik ederim...
Mühendishane-i Berri-i Hümayün -:--:- Ýstanbul
Taþtýn yine deli gönül sular gibi çaðlar mýsýn? Akdýn yine kanlý yaþým yollarýmý baðlar mýsýn?
Nidem elim ermez yare bulunmaz derdime çare? Oldum ilimden avare beni bundan eðler misin? (Yunus Emre)
Sevgili gökhan Nizibin eski çayýnýn resimleri olsaydýda siteye atsaydýk, inan ben yazýn görünce o çirkinliði gözlerim yaþardý.Selamlar
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
bu Nizip cayý nerede acaba ?????
çözülmasi lazým kokudan o tarafa gidilmiyor fabrýkalardan cýkan pislikler yag kokularý Nizipi boyuyor gece olunca yangýn havasý veriyor güzelým havaya
DÜNYA BÝR GÜN DEGÝL !! ELBET GÜN GELÝR ÖDEÞÝRÝZ...
Bu konu yýllardan berivar.tabi çaresi var çoook kolay ama bize göre sadece diyeceðimiz atýk arýtma merkezi lazým. bence çaresi þu an yok gibi atýk arýtma kolay iþdeðil para gidecek kim yapacak. zaten çay denilenecekbiþey yokki atýk akýntýsý bacalarýda unutmayalým odaçaydan sonra geliyor.
Adalet yoksa, cesaret de yoktur.
Cesaretin varsa, adeleti de bulursun.
Gökhan dokuyucunun Nizip çayýnýn çözümü konu baþlýklý yazýsýný zeugma gazetede okuyabilirsiniz gazeteyi gazete ana bayiiinde bulabilirsiniz..
isyan27 kardeþ güzel bir konuya daha deðinmiþ gerçekten pacalardan çýkan zehirli atýklar GÜzel ilçemizi zehirliyor...
Acaba filtre takýlý mý fabrikalarýmýzda..