NAMIKKEMAL'ÝN NÝZÝPTE YAÞADIGINA DAÝR BÝLGÝSÝ OLAN VARMI CANKUÞU1 SORARDA BENDE NAMIK KEMALLÝYÝMDE HATTA NAMIKKEMAL ÝLKOKULUNDA OKUDUM.
NAMIKKEMAL'ÝN NÝZÝPTE YAÞADIGINA DAÝR BÝLGÝSÝ OLAN VARMI CANKUÞU1 SORARDA BENDE NAMIK KEMALLÝYÝMDE HATTA NAMIKKEMAL ÝLKOKULUNDA OKUDUM.
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (03.08.07 Saat 11:08 ) deðiþtirilmiþtir.
SEVGÝLÝ MEHMET,ÇOK ÖZÜR DÝLERÝM YAZINA ANCAK CEVAP YAZABÝLDÝM.
ARIK BAÞI MAHALLESÝ,ESKÝ ANTEP YOLU ÜZERÝNDE,ESKÝ ORTA OKULUN TAM KARÞISINDAKÝ MAHALLEYE DERLERDÝ.
ADI DEÐÝÞTÝYSE BÝLEMÝYORUM.SELAMLAR
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
YENÝ BÝR MAHLLE ADI DAHA YAZIYORUM,SIKI DURUN AKÇAKENT.
BELEDÝYEDEN KARDEÞLERÝMÝZ DAHA ÝYÝ ÝZAH EDERLER SANIRIM.SELAMLAR.
SEN BENDE BEN ÖLÜRSEM ÖLÜRSÜN
SEN ÖLÜRSEN BEN ZATEN ÖLÜRÜM
kardeþler ben pazar camiliyim.eski adý TEPE MAHALESÝ.
TAM TEPENÝN ÜSTÜNDE ZAMANINDA BÝR CAMÝ VARMIÞ HALEN DAÞLARI MEVÇUTUR.ORDA OTURAN ÝNSANLAR HEP BÝR BÝRÝLERÝNÝ TANIRLAR.
akçakent þimdi aydýnlar mahallesi olarak mahalleler arasýndaki yerini aldý
Yukarýda belirtilen mahallelerin isimlerinin nerelerden esinlenerek konduðu hususundaki görüþler doðrudur.Hafýzpaþa Mahallesi 1836 yýlýnda yapýlan Nizip Savaþýnda çok kahramanlýklar gösteren HAFIZ PAÞA isminden esinlenmiþtir.
Konu dedekýlýç tarafýndan (15.04.07 Saat 20:25 ) deðiþtirilmiþtir.
Pazarcami mah. daha önceleri TEPE mahallesi imiþ.Neden isim deðiþtirdi bilen varmý?
Ýstasyon Mahallesindeki keleþ ismi,daha önceleri Nizip Belediyesinde çalýþan meþhur itfaiyeci keleþ isminden.sanayideki abimiz keleþ Ahmet'den ve Ýstasyon Mahallesinde tanýnýmýþ saygýdeðer KELEÞ ailesinin isminden esinlenmiþtir.Saygýlarýmla.
habeþ sokak. týrtýr habeþten gelmektedir.
SENÝ UNUTMAK ÝÇÝN HERGÜN HATIRLIYORUM...
KÖPEKLER ÝSTEDÝ DÝYE ATLAR ÖLMEZ...
evet belirtildiði gibi hafýzpaþa mah. adýný 1836 yýlýnda Nizipte mýsýr valisi kavalalý m.ali paþanýn oðlu ve tosun paþanýn kardeþi olan ibrahim paþa ile savaþan osmanlý ordusunun baþýndaki hafýz paþa'dan almýþtýr.
Arapça "taht" alt manasýna gelir, örneðin taht-el bahir denizaltý demektir,
"fevk" ise üst manasýndadýr, örneðin fevkalade umulanýn, normalin üstünde demektir. iþte bu duruma nispeten eski Nizip'in alt tarafý tahtani, üst tarafý ise fevkani mahallesi olarak geçmektedir.
Cumhuriyet mahallesindeki KARSLI SADIK SOKAK ismi nerden bilen varmý?
AINESI ISTIR KISININ LAFA BAKILMAZ.
bende almanyada oldugum icin yinede bir kac mahallenin manalarini bilemem neden o isim verildiyinden dolayi ama cok güzel burda anlamlarini ögrenmek
Sevgili Alakuþ, Karslý Sadýk sokak benim bildiðim kadarýyla zannedersem 93 Rus harbi yada daha önceki bir tarihte Ruslarýn doðu anadoludaki bazý illeri iþgal ederek, oradaki halký baský altýna almýþlar ve genel manada o bölgedeki Türk ýrkýný asimble etmek için çeþitli yollara baþvurmuþlardýr bunlardan biri de iki halk arasýnda kýz alýp verme olayýdýr yani bazý doðu illerini iþgal eden Ruslar birbirimizle kýz alýp vereceðiz þeklinde zorlamalar yapmýþlardýr, bu esnada imkaný olan kiþiler yükte hafif pahada aðýr ne varsa satarak bulunduklarý yerleri terkederek daha güvenli olan bölgelere daðýlmýþlardýr, Ýþte Karslý Sadýk'ta bunlardan biridir, o tarihte Nizip'e gelerek yerleþmiþ ve dýþarýdan geldiði için de o sokaða Karslý Sadýk ismi verilmiþtir.
Bu bilgiler çok net olmasada genel olarak doðrudur eðer gerekirse Karslý Sadýk'ýn akrabalarý ile görüþülerek detaylý bilgiler elde edilebilinir. (þimdiki soy isimleri zannedersem "Tanrýverdi")
Ýslam'ý kurtarmayý býrakýn, Ýslam'la kurtulmaya bakýn.
Teþekkür ederim Kasým kardeþ.
AINESI ISTIR KISININ LAFA BAKILMAZ.
Fatih beyin verdiði bilgiye eleþtirmek istiyorum. Benim edindiðim bilgiye göre
Fevkani ve Tahtani kelimeleri arapçadan gelmekte ve
-FEVKANÝ iki veya daha çok katlý müstakil evler için kullanýmakta
-TAHTANÝ ise altý ahýr olan ve daha basit olan iki katlý evler için kullanýlmaktadýr.
Mahallelere isimler verilirken mahallelerdeki evlerin lüks olup olmamasýna bakýlarak lüks olan yerlere FEVKANÝ, lüks olmayan basit olan evlerin bulunduðu mahallere de TAHTANÝ ismi verilmiþ.
Öðr. Gör. Yavuz AKÇÝ