Fransanýn soykýrým iddialarýný resmen tanýmasýnýn ardýndan Ermeniler, ilk büyük zaferlerini kazandýklarýný düþünebilirler. Tabi bu Türkiyeye yönelik yeni dayatmalar ve yaptýrýmlarýn kapýsýný açacaktýr. Nitekim Chirac, Türkiyeye AB için yolun soykýrým iddialarýnýn kabulden geçtiði mesajýný verdi. Hükümetin bu konuda ciddi bir yapýlanma içerisine giderek uzun vadeli planlar yapmasý gerekmekte…Biz tarihçiler olayý sosyal, ekonomik, siyasi açýdan inceleyip; Osmanlý Devletinin uygulamalarýnýn kesinlikle soykýrým olmadýðýný ifade ediyoruz. Bu konudaki Osmanlý arþivlerindeki tüm belgeler okunmuþ durumda. Ancak ben tarihçi misyonumun dýþýnda yaklaþmak istiyorum olaya. Belki biraz sosyolojik, psikolojik açýdan…Tarih bölümünde eðitimime baþlayýncaya kadar doðrusu benim de pek gündemimde olmayan bir konuydu. Daðarcýðýmdakiler, bilimsellikten ziyade sözlü kültüre dayanan öðelerle beslenmiþti. Derslerimizde bu konunun yoðun olarak iþlenmesine paralel daha farklý bakmaya baþladým olaya. Öðrendiklerimi bildiklerimi eklemleyip, tetkike koyuldum. Ermenilerin, Türklere yönelik katliam ve kýyýmlarýna iliþkin anlatýlarýn yaný sýra deðiþik öyküler de söylenegelmekteydi. Osmanlýya baþkaldýrýnýn öncesinde yaþanan güzel arkadaþlýklara, dostluklara aitti bir kýsmý örneðin. Komþuluk ve paylaþýma iliþkin…Millet-i sadýka ile özdeþleþtirilmiþ, bakanlýk, üsteþarlýk, büyükelçilik, ayan meclisi üyelikleri gibi görevlere dahi getirilmiþ Ermenilerle, böylesi bir baðýntý içerisine girmek tabii ki normal. Öyle ki kültürler dahi benzeþmekteydi. Osmanlýdaki kapý çalma usulünden, yemek isimlerine kadar bir paralellik yaþanmaktaydý. Kýz alýnýp, kýz verilmiþti. Yani akrabalýktý artýk yakýnlýðýn derecesi.Yaþanan her bir þeyin ihanete dönüþtüðü zaman gelince nasýl bir yýkýlmýþlýk yaþandý acaba? Gözlerinizi açtýðýnýzdan beri gördüðünüz, her ihtiyaç duyduðunuzda birbirinize koþtuðunuz komþunuzun, arkadaþýnýzýn bir anda size düþman olmasýný iç dünyanýzda nasýl þekillendirebilirsiniz!Sonra tehcir sýrasýnda ve sonrasýnda yaþananlarýn öyküsü var. Uzun ve savaþ ortamýnýn getirdiði saldýrýlara açýk bir yolculuk öncesi ve sonrasý… Devletin dünya savaþý içerisinde olmasýnýn getirdiði yokluk, kaos ve sýkýntýya eklenen dýþ tehditler bu yolculuðu riskli hale getirmektedir. Salgýn hastalýklar ise baþlý baþýna önemli bir problem. Okuduðumuz tarih kitaplarýnda devletin, göç eden Ermenilerin herhangi bir sebepten ötürü yanlarýnda götürmedikleri için veya bir þekilde ortada kalmýþ çocuklarý için yetimhaneler kurduðunu yazar. Ayrýca taþýnmaz mallarýnýn deðerinde satýlmasý için gerekli düzenleme ve otoriteyi saðladýðýný da.Yazmadýklarý yok mu?Var elbet! Tarih kitaplarý, yolculuk öncesi gençlik çaðýndaki güzel kýzýn göç öncesi Türk dostlarýna emanet edildiðini yazmaz. Bir Türkle evlenerek çoluk çocuða karýþmýþ Ermenilerin burada kalmalarýna çok da deðinmez.En fazla da neye tanýklýk etti kulaklarým biliyor musunuz? Göç sýrasýnda uðranýlan yerlerde bir þekilde unutulan veya kaybolmuþ çocuðun bulunmasýna… Ne de çok böyle hikaye duydum. Köylünün yaþanan onca þeye raðmen bu çocuðu öz yavrularý gibi sahipleniþlerini, büyütüp zamaný geldiðinde de baþ göz ettiklerini…Bu benzer öykülerden bir tanesi diðerlerine baþlangýç olarak benziyordu ama sonu farklýcaydý. Köyde kalan küçük kýz bebek büyümüþ ve evlendirildikten sonra çoluk çocuða karýþmýþtý. Buraya kadar diðer öykülerle benzerlik gösterirken sonuydu farklý olan. Torun sahibi olduktan sonra, uzaklardan onu bulup gelen akrabalarý kadýný ikna edip, Amerikaya götürmüþlerdi. Ýç dünyam nasýl da tarifsiz duygularla dolmuþtu. Ýnsan psikolojisi galiba çok girift ve anlaþýlmaz. Ve belki de kiþiye özgü yapý ihtiva etmekte. Belki de beni en çok düþündüren yaþanmýþlarýn yalanlýðý ve insan belleðinin inkarcýlýðýydý...
Not: Ermenilerle ilgili anlatacak öyküleri olan okurlarýmýz bana bunlarý mail yoluyla iletirlerse sevinirim.sabihadogan@anadolugenclik.com.tr
Sabiha Doðan Kimdir? :1974 yýlýnda Nizipte doðdu.Nizip merkez camii emekli imamý Cemil Gül hocaefendinin kýzýdýr.Gaziantep Üniversitesi tarih bölümünden mezun oldu. Çeþitli dergilerde makaleler yazdý."Duygularýn Raksý" ve "Gül ve Ateþ" isimli iki eseri bulunmaktadýr
Okunma: 220 Oy/Yorum: Rating:10 Votes:8 (Rating Scale: 1 = worst, 10 = best) Tarih: 05.11.2006 Yazar/kaynak: Sabiha DOÐAN Yazar iletiþim: n/a Gönderen: Tarhan