80’li yýllarýn ortalarýydý. Nizip Devlet Hastanesi þimdiki binasýna yeni taþýnmýþ, hastanemizin tüm
bölümlerine lazým olacak alet edavatýn temini iþini ise Sayýn Hasan Çapan üstlenmiþti. O günlerde
sayýlarýný 22 olarak hatýrladýðým hastane doktorlarýyla yapýlan toplantýda bazý doktorlarýn eksik alan
cihazlarý söylemeyip bu eksikliði özel muayenehanesini adres göstermek amacýyla gizlediði dedikodularýný duymuþ tabiki inanmaýþtým.Çünkü doktorluk benim gözümde çok ulvi bir meslekti ve hiçbir doktor buna tenezzül etmezdi.

--------------------------------------------------------------------------------

Yýl 2006. Ayný hastanedeki Fizik Tedavi doktorunun (alet edavat bahanesi de yok) 2 dakilalýk omuzdan vurulacaðý bir iðne için özel muayenesini adres gösterdiðini yazýyorum, biri ben olmak üzere canlý
kurbanlar (pardon þahitler) var diyorum, ama ne arayan var ne soran sanki suya çizik çekmiþim. Yoksa
hastane doktorlarýmýzýn bazýlarý için poliklinik adres gösterme yeri de benim mi haberim yok.

--------------------------------------------------------------------------------

Yine 70’li 80’li yýllar. Birkaç yýl arayla iki kardeþini de trafik kazasý sonrasý, hastanemiz tarafýndan
“yeterli tedavi imkanýmýz yok” gerekçesiyle gönderildiði Antep Devlet Hastanesine varmadan yolda kaybeden Dürümcü Emmimiz Mehmet Cankesen’in yýllar sonra, “o acýlarý bari baþkalarý yaþamasýn, Antep’e hasta göndermeler olmasýn” diye yapýmýna önayak olduðu muhteþem acil servisimizin açýlýþý. O günler ayný zamanda Baþhekim Hasan Çaðýl’ýn Devlet Hastanemizi, özel hastaneler seviyesinin bile üzerine çýkarmaya çalýþtýðý, ve bu uðurda devrim sayýlabilcek birçok “Ýlk”’lere imza attýðý günler.

Ve yine 2006. Ýki kardeþi acilen sevkedildiði Antep yolunda canveren Cankesen’in bu defa amcasýoðlu Kebapçý Uður ayný uygulama sonucu yine sevkedildiði Antep’e varmadan yolda canveriyor. Kaderin garip cilvesi desem hem kendimi hem de sizleri enayi konumuna düþürmüþ olurum. Kesinlikle deðil. Ama ne?

Hastalarý Antep’e göndermelerin, baþtan atmalarýn daha doðrusu sorumluluktan kaçmalarýn sebebini soruyorum, aldýðým cevap ürkütücü olmasýnýn yaný sýra sanki geleneksel vurdumduymazlýðýn da en
acý tescili.
- Acile gelen (özellikle geceleri) hastalara müdahale etmesi gereken uzman doktorlarýmýzýn çoðu halen
Antep’te ikamet ediyorlarmýþ ta ondanmýþ efendim, yetiþemezlermiþ. Inanmak zor ama bu uygulama
malesef halen devam ediyormuþ. Birde þunu merak ediyorum. Acaba bu doktorlar her gün ilçe dýþýna çýkarken kaymakamlýk makamýndan izin almalarý gerekirmi, gerekmez mi? Ben gerekir diye biliyorum, ama yoksa AB yolunda buda mý deðiþti. Eðer hergün resmi izin alýyorlarsa peþinen özür dilerim.
Ya almýyorlarsa?......

Madem poliklinikler özel muayenelere, acil servisler de halen Antep Devlet Hastanesine sevk makamý
olarak kullanýlacaksa, ve de kullanýlýyorsa öylese biz neden bu kadar masraf edip hastanemizi büyüttük, acilimiz Güneydoðunun en büyüðü yaptýk ve de özelleþtirmeleri gerçekleþtirdik.
Yoksa durumumuz devamlý, azabýyla birlikte köyden þehre giden aðanýn dediði gibi,
- Hiçbirþey deðiþmiyecekti de madem, öyleyse biz bu kadar þeyi niye yedik? Pozisyonunamý benzeyecek. ( Bu hikayeyi lütfen bilenler bilmeyenlere anlatsýn. Tam konumuza göre. Þayet bilen yoksa ilerde ben anlatýrým. )
Kalýn Saðlýcakla

Yorumlayan: yusuf tarih 03.08.2006
yetkililer!

lutfen bu hassas konuyu anasayfada degerlendiriniz!....

Yorumlayan: metal tarih 03.08.2006
sayýn doðan hocam, gerçekten çok önemli, memleketimiz için ise bir o kadar vahim bir durum...
ilçemizde görev yapan doktorlardan antepte oturanlarýn sayýsý azýmsanmayazak kadar çok...
ama hasta ölmüþ ve ya komadaymýþ umurlarýndamý sanki
bide bunlarýn yeminleri var deðilmii :-((

Yorumlayan: admin tarih 05.08.2006
Konu gerçekten hassastýr. Doktorlarýmýzýn imkanlarýnýn kýsýtlý olduðundanmýdýr ?
Bazý uzmanlarýmýzýn antepten gelmediðindenmidir ?
Doktorlarýmýzýn sorumluluk almak istemediðindenmidir ?
Bu problem hep var umarýmki hep var olmaz