Çiðköftenin anavatanýnýnAntep olduðu iddialarý Urfalýlarý kýzdýrdý. "Çiðköfteye kimse sahip çýkmasýn" diyen Urfalý çiðköfte ustalarýna göre çiðköftenin asýl anavataný Urfa...
Ýþte video...
Çiðköftenin anavatanýnýnAntep olduðu iddialarý Urfalýlarý kýzdýrdý. "Çiðköfteye kimse sahip çýkmasýn" diyen Urfalý çiðköfte ustalarýna göre çiðköftenin asýl anavataný Urfa...
Ýþte video...
[YOUTUBE]
<embed src="http://www.youtube.com/v/PSnOe5cL_QE" width="425" height="350" type="application/x-shockwave-flash" play="true" loop="true" menu="true" </embed
[/YOUTUBE]
Konu miksam1988 tarafýndan (11.08.07 Saat 09:14 ) deðiþtirilmiþtir.
Görüþleriniz bizim için önemlidir
0342 5171254
Öncelikle bence baþlýkta sorun var çünkü çið köfteye Antepliler deðil Kilisliler sahip çýkmýþ, bu duruma ise Urfalý kardeþimiz baya içerlenmiþ :-))
herþeyi iþin ehline ve erbabýna býrakmak gerekiyorsa, sayýn Urfalý kardeþ, o zaman lütfen fýstýðýmýza sahip çýkmayýn o Antepfýstýðýdýr, baþka bir yerinfýstýðý deðil !!!
Son olarak demek isterim ki, benceUrfa, Nizip, Antep, Kilis bölge olarak birbirine yakýn ve de yemekleri aynýgibi olsada bunlar arasýnda bariz tat farklarý vardýr. çiðköftede de böyle, Urfalýlarýn yaptýðý çið köfte ile Nizipte veya Antepte yapýlan çið köftenin tadý kesinlikle farklýdýr..
Ya Olduðun Gibi Görün...
Ya da Göründüðün Gibi Ol...
Dostlar,
Çið köftenin tarihine iliþkin bilgiyi sizlerle paylaþmak istiyorum.
Ancak coðrafi açýdan yakýn yerleþim birimlerinin birbirlerinin kültüründen etkileþimi nedeniyle zaman zaman bu tarz anlaþamamazlýklar ortaya çýkabiliyor.
Lahmacun,Ýçli köfte,Büryan kebabý,Zerde pilavý vb.gibi yemeklerde de ayný sorun zaman zaman konuþulmaktadýr.
"Günümüzde büyük beðeniyle tüketilen çið köftenin, ilk defa Hz. Ýbrahim (A.S.) zamanýnda Þanlýurfalý bir avcýnýn eþi tarafýndan yapýldýðý bildirildi. Þanlýurfa Valiliði tarafýndan 1997 yýlýnda hazýrlanan il yýllýðýndaki kültür ve turizm bölümünde, çið köftenin tarihçesi de yer alýyor.
Çið Köftenin Doðuþ Öyküsü baþlýklý yazýda, çið köftenin ilk kez Hz. Ýbrahim (A.S.) zamanýnda Þanlýurfalý bir avcýnýn eþi tarafýndan yapýldýðý belirtiliyor. Yýllýkta çið köfteyle ilgili þu bilgiler yer alýyor:
"Hz. Ýbrahim (A.S.) zamanýnda yaþayan Urfalý bir avcý, avladýðý ceylaný eve getirerek, hanýmýndan yemek yapmasýný ister. Hanýmý de evde odun bulunmadýðýný söyler. Çevrede ise toplanacak bir tek dal dahi kalmamýþtýr. Zira Nemrut, Hz. Ýbrahimi (A.S.) ateþe atmak için yakacak ne varsa toplatmýþtýr. Avcý, hanýmýndan bir çare bulmasýný ister. Bunun üzerine kadýn, ceylanýn budundan bir miktar yaðsýz et çýkararak, bir taþ üzerinde baþka bir taþla ezmeye baþlar. Sonra ezilmiþ eti bulgur, biber, tuzla karýþtýrarak yoðurur. Yeþil soðan, maydanoz ekler. Böylece Urfanýn o leziz ve tadýna doyum olmaz çið köftesi meydana gelir. Hz. Ýbrahimin (A.S.) ateþe atýldýðý günden bir hatýra da bu yemek kalýr."
Selamlar Saygýlar .
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (21.06.09 Saat 19:20 ) deðiþtirilmiþtir.
valla burdaki abi hakli cigköfte urfalilarin valal bende urfali sayildigim icin biraz banda dokandi cigköfte urfalilarin ama lahmacun anteplilerindir herkes kendi yöresinin yemegine sahip ciksin
çigköfte urfalýlarýndegil artýktüm türkiyenindir. Ne yani urfalýlardan baþkasý yoðurup yemicekmi......bu sahiplenmeye ben uyuz oluyorum.iyi niyet degil rantý kapma yarýþý var.yeni þeyler icat etmeye bakýn...okey mi?????.
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (21.06.09 Saat 19:21 ) deðiþtirilmiþtir.
ahmet karadaða katýlýyorum...
yaw çifköfte urfaninmiþ antep kadar bogazina düþgün bi memleket varmi doguda her þeyin en iyisi antepden çikar bazi rastlantilar baþka olsada sonuçda adimiz var birde antep fistigi adamlar bunada sahip çikiyor yaaa gidin iþinize olabilir en çok sizin toplraklariniz da fsitik biraz akilli olaydinizda iþletmeyi bileydiniz o zaman b
bir Nizip sizden baþ ediyor yaa zaten bir lahmacunun içine dolduruyorlar sogan i yaa bizim ki yine sosyete samirsakneyse sonuçda kardeþ illeriz çogu adetimiz aynii olur ayni þeylere sahip çikmalar önemli olan kardeþlik
yaaaaaaaaaaaa önemli olan kardesliiiiiik
Evet urfalýlar daha iyi yapar çigköfteyi hatta içine yumurta bile kýrarlar omlet misali)
alýntý:
Ahmet karadag demiþki:
Dostlar,
Çið köftenin tarihine iliþkin bilgiyi sizlerle paylaþmak istiyorum.
Ancak coðrafi açýdan yakýn yerleþim birimlerinin birbirlerinin kültüründen etkileþimi nedeniyle zaman zaman bu tarz anlaþamamazlýklar ortaya çýkabiliyor.
Lahmacun,Ýçli köfte,Büryan kebabý,Zerde pilavý vb.gibi yemeklerde de ayný sorun zaman zaman konuþulmaktadýr.
"Günümüzde büyük beðeniyle tüketilen çið köftenin, ilk defa Hz. Ýbrahim (A.S.) zamanýnda Þanlýurfalý bir avcýnýn eþi tarafýndan yapýldýðý bildirildi. Þanlýurfa Valiliði tarafýndan 1997 yýlýnda hazýrlanan il yýllýðýndaki kültür ve turizm bölümünde, çið köftenin tarihçesi de yer alýyor.
Çið Köftenin Doðuþ Öyküsü baþlýklý yazýda, çið köftenin ilk kez Hz. Ýbrahim (A.S.) zamanýnda Þanlýurfalý bir avcýnýn eþi tarafýndan yapýldýðý belirtiliyor. Yýllýkta çið köfteyle ilgili þu bilgiler yer alýyor:
"Hz. Ýbrahim (A.S.) zamanýnda yaþayan Urfalý bir avcý, avladýðý ceylaný eve getirerek, hanýmýndan yemek yapmasýný ister. Hanýmý de evde odun bulunmadýðýný söyler. Çevrede ise toplanacak bir tek dal dahi kalmamýþtýr. Zira Nemrut, Hz. Ýbrahimi (A.S.) ateþe atmak için yakacak ne varsa toplatmýþtýr. Avcý, hanýmýndan bir çare bulmasýný ister. Bunun üzerine kadýn, ceylanýn budundan bir miktar yaðsýz et çýkararak, bir taþ üzerinde baþka bir taþla ezmeye baþlar. Sonra ezilmiþ eti bulgur, biber, tuzla karýþtýrarak yoðurur. Yeþil soðan, maydanoz ekler. Böylece Urfanýn o leziz ve tadýna doyum olmaz çið köftesi meydana gelir. Hz. Ýbrahimin (A.S.) ateþe atýldýðý günden bir hatýra da bu yemek kalýr."
Selamlar Saygýlar .
Hergün bir avuç fýstýk iyi gelir.YERSEN
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (21.06.09 Saat 19:25 ) deðiþtirilmiþtir.
G.Antep/Nizipte doðmuþ ve burada yaþamakta olan bir Þ.Urfalý olarak, konuya katýlma gereði duydum. Sevgili dostlar ; G.Antepin damak zevki gerçektenTürkiyenin her yerinde ve hatta dünyanýn birçok ülkesinde kabul görüp, beðenilmektedir. Bunu hiç kimse hiçbir þekilde inkar edemez. Fakat Çiðköfte gerçekten Urfada yenecek ki tadý damakta kalsýn.
Güneyli kardeþim sadece biraz kendi kendineolayý faklý bir yöne çekmiþ. Kimse kimseye ; Bu yemek benim, bunu ben icad ettim, kimse bunu yapamazdemiyor. Ýsteyen istediði yemeði yapar.Ancak onu icad eden veya bulan kiþiye saygýlý olmak gerekiyor.
Alagoz27 ise, hem nalýna hem mýhýna diyip vuruyor. Akkýlý olmasý gereken biri varsa oda sensin. Çünkü saygýsýzca insanlarý itham ediyorsun. Sonra da önemli olan kardeþlik demene de býravo doðrusu.
Fýstýk G.Antepindir. Buna kimse sahip çýkamaz.
Konu nizipli_mehmet tarafýndan (21.06.09 Saat 19:27 ) deðiþtirilmiþtir.
YÜREÐÝMÝZ, KALBÝMÝZ, TOPLANIRSA CESARETÝMÝZ. ÝÞTE O ZAMAN SON BULUR ESARETÝMÝZ.