Osmanlý Ýmparatorluðundaki hekim eðitimi, önceki Ýslami dönemlerdeki gibi usta-çýrak iliþkisi þeklinde kendini gösteriyordu. Hekimler, hastane ya da özel muayenehanelerinde yanlarýnda çýrak þeklinde hekim yetiþtiriyorlardý. Bu tür bir eðitim kurumsal niteliði olmayan, sistemli bir okul eðitimi deðildir. Osmanlýda sistemli týp eðitimi bilindiði gibi 19. yüzyýlda Askeri Týp Okulunun açýlmasýyla baþlayacaktýr. Baþta Süleymaniye Medresesi olmak üzere Osmanlýda anlamda hekim yetiþtirilen medreselerdeki eðitim ise týbba özel deðil genel eðitim þeklindedir. Buradaki eðitimde yetiþen hekimlerin diplomalarý okul adýna deðil medreseyi yöneten hocanýn adýna verilirdi. Çok geniþ topraklar üzerinde kurulan ve çok uluslu bir Ýmparatorluk olan Osmanlý Ýmparatorluðunda hekim olan ihtiyacýn giderilmesi çeþitli kaynaklardan hekim teminini gerek kýlýyordu. 19. yüzyýla gelindiðinde ordunun hekim ihtiyacý kendini önemle hissettirdi.
Böylece ilk týp okulu açýlýr. Bu Askeri Týp Okulu (Mektebi Týbbýye-i Þahane) 14 Mart 1827 tarihinde açýlýr. Bu tarih bugün Týp bayramý olarak kutlanmaktadýr. Günümüzde ele geçen Okula ait bulunan mermer bir levhada okulun aslýnda bir “medrese” anlayýþý içinde kurulduðu sonucu çýkartýlabilir. Okulun eðitim anlayýþý o zamanki çaðdaþ týp eðitimi seviyesine henüz tam ulaþamýyordu. Bu nedenle Okulun baþýna 1839da Viyanalý hekim Ambrois Bernard (1810-1844) getirilir. Bu suretle Osmanlýdaki eðitimin niteliðinde önemli bir adým atýlmýþ olur. Her ne kadar bu okuldan mezun olan hekimlerin sayýsý ordu için bile yetersiz geliyorsa da buna karþýn Osmanlýda sivil halka hizmet vermesi için hekimler yetiþtirecek hiçbir týp okulu bulunmuyordu. Ýþte bu ihtiyaç doðrultusunda 1867 yýlýnda ilk Sivil Týp Okulu (Mektebi Týbbiye-i Mülkiye) eðitime açýldý. 1908 yýlýnda Sivil Týp Okulu “Fakülte”ye dönüþtürülmüþ ve bir yýl sonra da her iki okul Sivil Týp Okulu çatýsýnýn altýnda birleþtirilmiþtir. Ülkemizde “14 Mart Týp Bayramý”, ülkemizde söz konusu ilk týp okulunun kuruluþu olan 14 Mart 1827 tarihine istinaden kutlanmaktadýr.
Bütün saðlýk çalýþanlarýyla birlikte hekimlerimizin bu bayramýný kutluyor, daha iyi koþullar içerisinde yaþam ve çalýþma ortamlarý diliyorum.
-ÝBRAM27-