Din Bilgisi ders kitaplarýnda "Batýlýlar incinir" endiþesi ile Fatiha ve Bakara surelerinin bir kýsmýný sansürlendiði iddia edildi. 08 Þubat 2007
Milli Gazete’de yer alan ve Milli Eðitim Bakanlýðýný hedef alan ifadelerle verilen habere göre, Ýlköðretim 5’inci sýnýf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabýnda Fatiha Suresi’nin son ayeti ve Bakara Suresi’nin 286’ncý ayetlerinin bir kýsmýnýn yazýlmayarak sansürlendi.
Ýþte Milli Gazeteninin ’Ayetlere Sansür’ baþlýðý ile bugün manþetinden duyurduðu haber...
Milli Eðitim Bakanlýðý’nýn skandallarý bitmek bitmiyor. MEB Talim Terbiye Kurulu Baþkanlýðý onaylý Ýlköðretim 5’inci sýnýf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabýnda Fatiha Suresi’nin son ayeti ve Bakara Suresi’nin 286’ýncý ayetlerinin bir kýsmýnýn yazýlmamasý dikkat çekti. Ýlköðretim okullarýnda ücretsiz daðýtýlan ders kitabýnda ayetlerin içerisinden özellikle ’Kafir’ sözcüðünün çýkarýlmasý dikkat çekti. 20 kiþilik MEB komisyonundan bu kitabýn nasýl geçtiði ise merak ediliyor.
Misyonerlik faaliyetlerinin had safhaya vardýðý bir dönemde MEB’in ilköðretim okullarýnýn din derslerine daha çok önem vermesi beklenirken, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde ayetlerin bazý kýsýmlarýna sansür uygulandýðý ortaya çýktý. Özellikle...AB uyum yasalarý çerçevesinde "cihat, þeriat, cemaat, halife, hicret, medrese" gibi 45 civarýnda bazý ’Ýslami’ kavramlar da ders kitaplarýndan çýkarýlmýþtý.
Ayetler de AB’ye uyma sürecinde
Ýlköðretim 5’inci sýnýf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi - 2006 beþinci baskýsýnda yer alan metinler þaþkýnlýða neden oldu. Ders kitabýnýn 29’uncu sayfasýnda yer alan "Kur’an’dan ve Peygamberimizden dua örnekleri" baþlýðý altýnda bulunan sure ve ayetlerin bazý kýsýmlarýnýn eksik olduðu ortaya çýktý. Birinci kýsýmda yer alan Fatiha Suresi’nde son ayet eksik olarak yazýlýrken Bakara Suresi’nin son ayeti olan ve ’Amene Rasulü’ olarak bilinen kýsýmda da ayetin bazý kýsýmlarýnýn özellikle eksik yazýldýðý belirlendi.
Bakara Suresi’nin 286’ýncý ayetine kitapta aynen þöyle yer alýyor; ’Sen bizim mevlamýzsýn… bize yardým et’
Ayetin üç nokta ile eksiltilen kýsmýnda aslýnda ’Kafirler topluluðuna karþý’ ifadesi yer alýyor. Yani eksik tamamlandýðýnda bu kýsým orjinal haliyle þu þekilde oluyor: ’Sen bizim mevlamýzsýn, kâfirler topluluðuna karþý bize yardým et’.
Fatiha’da da eksik
Milyonlarca ilköðretim çocuðuna daðýtýlan ders kitabýnda ayrýca Fatiha Suresi’nin de son ayetinin eksik olarak yazýldýðý ortaya çýktý. >>
Son ayette "Bizi doðru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet…" þeklinde yer alan metnin devamýnda Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý’nýn yayýnladýðý meale göre Yahudi ve Hýristiyanlara vurgu yapan ’Gazaba uðrayanlarýnkine ve sapýklarýnkine deðil’ cümlesinin yer almasý gerekiyor. Burada da ayetin özellikle son kýsmýnýn eksik býrakýldýðý dikkat çekiyor.
20 kiþinin gözünden kaçmýþ
Talim ve Terbiye Kurulu onaylý ders kitabýnýn yazar kadrosunda ise 20 kiþilik bir liste yer alýyor. Yazarý "Komisyon" olan kitaptaki ayetlerde eksiklikler bulunmasý nasýl oluyor da 20 kiþinin gözünden kaçtýðý sorusunu akla getiriyor. Ýlköðretim çaðýndaki çocuklarýn ders kitaplarýnda bu þekilde bir yanlýþýn yapýlmasý öðrenci ailelerini de tedirgin ederken, konuya derhal açýklýk getirilmesi bekleniyor.
Bu ilk deðil
Daha önce de ilköðretim okullarýnda Milli Eðitim Bakanlýðý onaylý "Hýristiyanlýk propagandasý" yapan kitapçýklarýn daðýtýldýðý ortaya çýkmýþtý. "Efe Fuarda" isimli kitapçýklarda, "Haç" ve "Paskalya Yumurtasý" gibi Hýristiyanlýðýn en önemli sembollerine yer verilmiþti. Millî Gazete’nin ortaya çýkardýðý bu skandal kamuoyunda büyük yanký uyandýrmýþtý. Ayrýca geçen ay da Millî Gazete’nin gündeme getirdiði ilköðretim 7’inci sýnýf Sosyal Bilgiler Kitabý’nda Yahudiliðin simgesi olan Kippalý öðrenci fotograflarýný<wbr </wbr n yer almasý kamuoyunda tepkilere yol açmýþ. Bakanlýk tepkiler üzerine fotografýn deðiþtirilmesine karar vermiþti. Öte yandan Milli Eðitim Bakanlýðý yayýnladýðý bir genelge ile Ýslami içerikli 45 kavramýn ders kitaplarýndan çýkartýlmasýný istemesi de hafýzalardaki sýcaklýðýný koruyor.
(Milli Gazete).