Uzmanlar, kýþ aylarýnda vücut direncinin düþmesiyle birlikte vitamin ihtiyacýnýn iki kat arttýðýný, kýþ sebzelerinin ise vitamin açýsýndan bu eksikliði giderdiðini belirtiyor.
Sebzelerde bulunan antioksidanlar, hastalýklara karþý vücudun savunma mekanizmasýný güçlendiriyor. Ayrýca sebzeler, içerdikleri posa ile baðýrsak faaliyetlerine yardýmcý olurken, kabýzlýðý engelliyor ve uzun süre tok kalmamýzý saðlýyor. Baðýþýklýk sistemimizde önemli bir rolü olan C vitamini vücutta depolanmadýðý için her öðün alýnmasý, özellikle sigara içenlerin daha fazla C vitamini almaya özen göstermesi gerekiyor. Çünkü vücutta C vitamini eksikliðinde halsizlik, çabuk yorulma ve hastalýklara yakalanma riski artýyor.
Beslenme ve diyet uzmanlarý, lahana, karnabahar, ýspanak, marul, pazý, roka, pýrasa, soðan, sarmýsak gibi kýþ sebzelerinin kanser ve kalp-damar hastalýklarý riskini azalttýðýný bildirdi. Sarmýsak, soðan, turp ve þalgam gibi sebzelerdeki kükürtlü bileþikler ise kan yaðlarýnýn (kolesterol) ve yüksek tansiyonun düþmesinde etkili. Brokolinin yüzde 56, Brüksel lahanasýnýn yüzde 29, lahananýn yüzde 70, karnabaharýn yüzde 70 oranýnda kanser ve kalp-damar hastalýðý riskini azaltmasý içerdikleri glikosinolat maddesine baðlý.
Sebzelerin faydalarý ise þöyle sýralanýyor:
Brokoli: Mineral ve demir eksikliðini gideren brokoli vitamin deposudur. Antikarsinojenik (kansere karþý koruyucu) etkisi yüksek, kalsiyum açýsýndan zengin, dolayýsýyla kemik erimesine karþý koruyucu, lif oraný yüksek bir besindir. Enginar: Kan þekerini dengelemede, kandaki üre ve kolesterolündüþürülmesinde ve karaciðer detoksunda çok etkili bir sebzedir.
Sarmýsak: Yüksek tansiyon ve kalp hastalýðý riskini azaltýr. Baðýþýklýk sistemini güçlendirici etkiye sahiptir.
Maydanoz: C vitamini ve demir deposudur. Böbrekleri temizleyici, kan þekerini dengeleyici ve kansere karþý koruyucu etkiye sahiptir.
Kereviz: Antioksidan ve sindirim sistemini rahatlatýcý etkiye sahiptir. Kerevize özel kokusunu veren fitalid adlý maddenin kandaki stres hormonunu azalttýðý, bu yolla damarlarýn gevþemesini ve tansiyonun düþmesini saðladýðý, ayrýca kolesterolü de düþürdüðü belirtiliyor.
Lahana: Beyaz lahana en iyi toksin atýcýlarýn baþýnda yer alýyor. Ýçerdiði antioksidanlar sayesinde baðýrsak kanserine karþý koruyucu özelliði vardýr. Düþük kalorili, A,B ve C vitaminleri açýsýndan zengin, bol posa içeren ve tohumlarý idrar söktürücü özelliðe sahip bir bitkidir.
Kýrmýzýbiber: Karotenoidler, flavonoidler, esans yaðlarý ve bol C vitamini içeren kýrmýzýbiberin yüksek tansiyonu ve kolesterolü düþürdüðü biliniyor.
Karnabahar: Karnabahar hem enfeksiyonlara karþý etkin hem de antibakteriyel özellikte birçok aktif madde içeriyor. Özellikle kronikleþmiþ idrar yollarý enfeksiyonlarýnda bilinen en etkili sebzedir. Ýçerdiði bol miktarda fosfor, özellikle osteoporozu önleyici ve kemik oluþumunu destekleyici etkiye sahiptir.
Pýrasa: Potasyum, kalsiyum, demir ve fosfor bakýmýndan oldukça zengindir. E, C, B1, B2 ve A vitamini içeriði yüksektir. Pýrasa böbrek taþlarýnýn oluþumunu engelleyici etkin maddelere sahiptir. Ýçerdiði posa sayesinde kabýzlýkta tercih edilen sebzeler arasýndadýr.
Ispanak: Baþta demir olmak üzere çeþitli mineral tuzlarý ile A ve C vitaminleri açýsýndan zengin olan ýspanak çok deðerli bir besindir. Mide, karaciðer ve pankreas salgýlarýný uyarýr. Ispanakta, demir dýþýnda magnezyum, fosfor, iyot ve vücudun dengesini koruyan mineraller bulunur.
Havuç: A vitamininin ön maddesi olan karotenleri içerir. Bu maddenin aktif hale geçmesi için havuçlu salatalarýn mutlaka yaðýyla yenmesi gerekir