Bugün Hicrî takvimin onuncu günü olan Aþûra Günü. Her sene bu gün gelince aþûra tatlýsý yapar, konu komþuya ikram ederiz. Bazan haftaya, hatta aya sarkar bu ikramlar. .
Peki, bu güzel âdetin kaynaðý nereye dayanmaktadýr? .
Aþûra Günü diðer günlerden daha farklý bir gündür ve Allah katýnda ap ayrý bir yere sahiptir. Fecr Sûresinin 2. âyetinde “Yemin olsun on geceye” âyetinde geçen on gecenin Muharrem ayýnýn onuncu gecesine kadar olan geceler olduðu tefsirlerde belirtilmektedir.1 Ýlahî yemin içerisine girecek kadar önemli olan bu geceler kimbilir ne kadar mukaddes ve bereketlerle doludur. Onuncu gecenin gündüzü ise Aþûra Günü olarak anýlmaktadýr. .
Cenâb-ý Hak bu güne baþka bir deðer vermektedir. Çünkü geçmiþte bu günde seçkin kullarýna birçok ikram ve ihsanlar daðýtmýþtýr. .
Kaynaklardan öðrendiðimize göre Cenâb-ý Hak, Aþûra Gününde on peygamberine on ayrý ihsanda bulunmuþtur. O gün Hz. Mûsa’yla birlikte inananlarý denizden geçirip kurtarýrken Firavun ve ordusunu deniz sularýna gömmüþtür. Hz. Nuh tufandan o gün kurtulmuþ, gemisi Cudi Daðýna oturmuþtur. Hz. Yunus o gün balýðýn karnýndan, Hz. Yusuf ayný gün kuyudan kurtulmuþ, Hz. Ýsa ayný gün doðmuþ ve ayný gün göklere yükseltilmiþtir. Hz. Âdem’in (a.s.) tövbesi o gün kabul edilmiþ, Hz. Ýsmail o gün dünyaya gelmiþtir. Hz. Yakup o gün oðlu Yusuf’a (a.s.) kavuþmuþ, gözleri o gün görmeye baþlamýþtýr. Eyyüb Aleyhisselâm da ayný gün hastalýktan kurtulmuþtur.2 .
Ýþte böylesine önemli ve harika hadiselere sahne olan Aþura Günü ve gecesini ihya etmenin büyük bir önemi vardýr. Resûl-ü Ekrem (a.s.m) Yahudîlerin, Hz. Mûsâ’nýn Firavundan kurtuluþunu yâd etmek maksadýyla oruç tuttuklarýný görünce, “Biz, Mûsa’nýn sünnetini ihyaya sizden daha çok yakýn ve hak sahibiyiz”3 buyurarak Aþûra Günü oruç tutmaya baþlamýþ, Ramazan orucu farz kýlýnýnca da ümmetini serbest býrakmýþ, Yahudilere benzememek için de Muharrem’in 9-10 veya 10-11. günlerinde oruçlu olmayý tavsiye etmiþtir. Âlimler sadece bu üç günde deðil, bütün seneyi hayýrlý bir temele oturtmak için ay boyunca çokça oruç tutmayý tavsiye etmiþ, bereketinin sonra da devam edeceðini müjdelemiþlerdir. Resûlullahýn Ramazandan sonra bu ayda tutulan orucun en faziletli oruç oluþunu4 müjdelemesi bu fikre kuvvet vermektedir. .
Aþûra Gününde oruçla yetinmeyip herkesin gücü ölçüsünde ailesinden baþlayarak konu komþuya, yakýnlara iyilikte, ikramda bulunmasýnýn da büyük sevabý vardýr. Bu farklýlýðý bilhassa ev halkýna hissettirmek gerekir. Sevgili Peygamberimiz, “Her kim Aþura Gününde âilesine ve ev halkýna ikramda bulunursa, Cenâb-ý Hak da bütün sene boyunca onun rýzkýna bolluk ve bereket ihsan eder”5 suyurmuþlardýr. .
.
Dipnotlar: 1. Hak Dini Kur’an Dili, 8:5793. 2. Sahih-i Müslim Þerhi, 6:140. 3. Ýbni Mâce, Sýyam: 41. 4. Ýbni Mâce, Sýyam: 43. 5. Et-Terðib ve’t-Terhîb, 2:116..