NEDEN MÝ? .
Coðrafya öðretmeni olduðumdan dolayý þu zamanlarda dünyayý en çok etkileyen ve biz insanlarýnda üstüne düþen görevler olduðundan hazýrlamýþ olduðum bilgiler sizlerle paylaþmak istedim.Çünkü yaþam paylaþýmlarla güzeldir! .<o![]()
Küresel ýsýnma, dünya atmosferi ve okyanuslarýnýn ortalama sýcaklýklarýnda belirlenen artýþ için kullanýlan bir terimdir. Bu olay son 50 yýldýr iyice saptanabilir duruma gelmiþ ve önem kazanmýþtýr..
![]()
Küresel ýsýnmaya, atmosferde artan sera gazlarýnýn neden olduðu düþünülmektedir. Karbondioksit, su buharý, metan gibi bazý gazlarýn, güneþten gelen radyasyonun bir yandan dýþ uzaya yansýmasýný önleyerek ve diðer yandan da bu radyasyondaki ýsýyý soðurarak yerkürenin fazlaca ýsýnmasýna yol açtýðý ileri sürülmektedir..
II. Dünya Savaþý sonrasýnda dünya nüfusu 2 kat, buna karþýlýk enerji kullanýmý 4 kat artmýþtýr. 1958 yýlýnda atmosferdeki 315 ppm sup karbondioksit oraný 2004'te 379 ppm/m<sup 3</sup olmuþtur. ABD dünya nüfusunun %4'üne sahipken karbondioksit üretiminin %25’ini gerçekleþtirmektedir..
Dünya'nýn atmosferine karbondioksit (CO<sub 2</sub ) ve metan (CH<sub 4</sub ) eklenmesi dünya yüzeyinin sýcaklýðýný yükseltmektedir. Atmosferdeki CO<sub 2</sub artýþý dünyanýn yüzeyini ýsýtmakta ve kutuplara yakýn buzlarýn erimesine yol açmaktadýr. Buzlar eridikçe, yerini kara veya açýk sular almaktadýr. Her ikisi de buzdan daha az yansýtýcýdýr ve böylece daha fazla solar radyasyon emmektedirler. Bu da daha fazla ýsýya, dolayýsýyla erimeye yol açmaktadýr..
Bu konularla ilgili Dünyadan haberleri yavaþ yavaþ sizlerle paylaþacaðým....
***her an okumanýz dileðimle***.
.
" Sibirya yüksek basýnç sisteminin bu yýl Türkiye'yi daha az etkilemesi nedeniyle ýlýk geçen kýþ, bu hafta da kýþlýðýný yapmayacak.
Sadece Doðu Karadeniz ve Doðu Anadolu'nun kuzeyinde yaðýþ var, diðer yerler az bulutlu. Marmara ile yurdun iç kesimlerinde sis, doðuda buzlanma bekleniyor.
Sýcaklýk kuzeydoðuda 2-4 derece azalýrken, diðer yerlerde önemli bir deðiþiklik olmayacak. Yurdun batýsý ve güneyiyle birlikte Ýstanbul da tam anlamýyla baharý yaþýyor. 1975-2006 kayýtlarýna göre Ýstanbul’da ocak ayý ortalama sýcaklýk deðeri 6.1 derece. Ancak Ýstanbul'da bu ayki ortalama sýcaklýk nisan ayý deðerlerine yaklaþtý. Meteoroloji uzmanlarý bunu, Sibirya yüksek basýnç sisteminin bu yýl etkin olmamasýna baðlýyor.
1975'ten beri ocak ayýnda en yüksek sýcaklýk 30 Ocak 1979'da 18.3 derece olarak ölçülmüþtü. Bu rekor belki bu hafta kýrýlamayacak ama sýcaklýk Ýstanbul'da 17 dereceye çýkacak. .