![]()
Nizip Ticaret Odasý (NTO), uluslararasý iþ birliklerini geliþtirmek, yeni ticari fýrsatlarý deðerlendirmek ve ihracatýn artýrýlmasýna katký saðlamak amacýyla Azerbaycan'ýn baþkenti Bakü'ye önemli bir ticaret heyeti düzenledi. Ziyaretin ilk duraðý, T.C. Bakü Büyükelçiliði oldu. NTO Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet özyurt'un öncülüðünde gerçekleþtirilen ziyarete, NTO Meclis üyeleri M. Murat Benzer, Müslüm Aslan, NTO Genel Sekreter V. Dilek Süzer ve çeþitli firma temsilcileri katýldý.Ziyaret sýrasýnda NTO Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet özyurt, Türkiye ile Azerbaycan arasýndaki köklü kardeþlik ve iþ birliði iliþkilerinin, ortak tarih, kültür ve deðerler üzerine inþa edildiðine dikkat çekti. özyurt, Bir millet, iki devlet anlayýþýnýn, iki ülke arasýndaki ekonomik ve ticari iliþkilerde büyük bir uyum ve dayanýþma saðladýðýný ifade etti. Azerbaycan'ýn Türkiye için önemli bir stratejik ortak olduðunu belirten özyurt, enerji projeleri, TANAP ve Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattý gibi giriþimlerle iþ birliðinin güçlendiðini vurguladý. Ýki ülke arasýndaki ticaret hacmindeki artýþtan memnuniyet duyduklarýný belirtti.özyurt, Türkiye ile Azerbaycan arasýndaki ticaretin çeþitliliðine deðinerek, Türkiye'den Azerbaycan'a yapýlan baþlýca ihracat kalemlerini þu þekilde sýraladý: makineler, mekanik cihazlar ve aletler, hava taþýtlarý, elektrikli makine ve cihazlar, plastik ve mamulleri. Azerbaycan'dan yapýlan ithalat kalemleri arasýnda ise pamuk, pamuk ipliði ve pamuklu mensucat, alüminyum ve mamulleri, plastikler ve mamulleri, mineral yakýtlar, yaðlar ve doðalgaz yer almaktadýr. Diyerek Nizip Ticaret Odasý olarak gerçekleþtirdikleri önemli projeler hakkýnda da bilgi verdi. Akredite bir oda olarak, üyelerine uluslararasý standartlarda hizmet sunduklarýný belirtirken Nizip'teki ihracat potansiyelini artýrmak amacýyla yapýlan lobicilik faaliyetleri sayesinde Nizip Gümrük Müdürlüðü'nün kurulmasýnýn, bölge ihracatýnda önemli bir artýþ saðladýðýný dile getirdi.Ayrýca, TOBBUYUM Arabuluculuk ve Tahkim Merkezi'nin, iþ dünyasýndaki uyuþmazlýklarý hýzlý ve etkin bir þekilde çözme imkâný sunduðunun altýný çizerken Nizip Ticaret Odasý'nýn KOSGEB, DEÝK ve ÝÞKUR gibi temsilciliklerle aktif olarak hizmet verdiðini ve üyelerinin iþlerini geliþtirmeleri için rehberlik saðladýðýný ifade etti.özyurt, Nizip Ticaret Odasý olarak Nizip Zeytinyaðý, Nizip Sabunu, Nizip Patlýcaný ve Nizip Mýzar Havucu'nun coðrafi iþaretlerini aldýklarýný ve Nizip Zeytinyaðý için Avrupa Birliði tescili baþvurusu yaptýklarýný belirtti. Gaziantep ve Nizip'in, tarýmdan sanayiye her alanda yatýrým yapýlabilecek önemli bölgeler olduðunu ifade ederken, tarým ve gýda ürünleri, sanayi, inþaat ve mobilya sektörlerinde bölgenin üretim çeþitliliðinin her geçen gün arttýðýný vurguladý.Bu ürünlerin uluslararasý pazarlarda geniþ kabul gördüðünü söyledi.Nizip Ticaret Odasý'nýn 2018 yýlýnda Azerbaycan Bakü'ye düzenlediði ilk iþ gezisinin ardýndan, bu yýl ikincisini gerçekleþtirerek, iki ülke arasýndaki ticaret hacmini artýrmayý hedeflediklerini belirten özyurt, Gaziantep ve Nizip iþ dünyasý olarak Azerbaycan'daki ticaret potansiyelini yakýndan incelediklerini ve bu ziyaretin her iki ülke için de verimli olacaðýna inandýklarýný ifade etti.Ziyaret sýrasýnda T.C. Bakü Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Baðcý, T.C. Bakü Büyükelçiliði Ticaret Baþmüþavirleri Ahmet Erdal, Murat Yaman, Yakup Sefer ve Tarým Müþaviri Hakan Kalender tarafýndan, gýda sektörü baþta olmak üzere, banka, finans, lojistik ve firma kurulumu konularýnda NTO heyetine bilgilendirmeler yapýldý. Ayrýca, Azerbaycan'daki önemli firmalar hakkýnda bilgiler paylaþýldý.Toplantý sonunda, NTO Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet özyurt tarafýndan, Azerbaycan Türkiye Büyükelçisi Doç. Dr. Cahit Baðcý'ya, ziyaretin anýsýna plaket takdim edildi.