![]()
Nizip Ticaret Odasý (NTO) Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet özyurt, TRT çukurova Radyosu'nun Hayatýn Ýçinden canlý yayýn programýna katýlarak Nizip'in ihracat baþarýsýný anlattý.Nizip'in ihracat baþarýsýný yayýna aldýklarý için TRT çukurova Radyosu ekibine teþekkür eden NTO Yönetim Kurulu Baþkaný Mehmet özyurt, Nizip Ticaret Odasý'nýn 15 meslek komitesi ve 1500 aktif üyesiyle faaliyetlerini sürdürdüðünü dile getirdi.NTO'nun 61 yýllýk köklü geçmiþi ve yürüttüðü faaliyetleriyle bölgenin en büyük gurur kaynaðý olduðunu ifade eden NTO Yönetim Kurulu Baþkaný özyurt þunlarý söyledi: Sürekli deðiþen ve geliþen ilçemizin daha çok kalkýnmasý, üretimde ticarette ve sanayide daha ileri seviyelere ulaþabilmesi için çalýþmalarýmýz bu doðrultuda aralýksýz sürmektedir. NTO kalite yolculuðuna ilk olarak 2006 yýlýnda TS EN ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi belgesini alarak çalýþmalara baþlamýþtýr. 2012 yýlýnda 365 oda/borsa içerisinden ilk 85'e oda girerek akredite oda olmaya hak kazanmýþ, Nizip Ticaret Odasý ailesi olarak 5 yýldýzlý hizmet kalitesiyle ilçemizde bir ilke imza atarak rol model olmuþtur. Odamýz Nizip'te Akredite olan ilk kurumdur. Ýlçemizde kurumlar arasýnda ilk proje kültürü Odamýzda baþlatýlmýþtýr þeklinde konuþtu.Ýhracat Odaklý çalýþmalarýmýzý SürdüreceðizNTO'nun 2008-2023 yýllarý arasýnda birçok proje yürüttüðünü dile getiren NTO Baþkaný özyurt, Bu projelerimizden birisi de Yeni Nesil Dýþ Ticaret Ýstihbarat Yöntemleri projemizdir ve kursiyerlerimize uygulamalý eðitimverilmiþtir. 2012-2019 yýllarýnda düzenlenen Giriþimcilik Eðitimi kapsamýnda 8 yýlda 1500 kursiyere eðitim verilmiþtir. Projeler kapsamýnda düzenlediðimiz eðitimler dýþýnda paydaþlarýmýzla birlikte düzenlediðimiz eðitimlerimiz ve seminerlerimiz devam etmektedir. NTO 10 yýlda 23 defa KOSGEB destekli yurt iþ gezisi düzenledik. 20 ülkeye toplam 634 üyemiz ile yurtdýþý fuar ve organizasyonlara katýlým saðladýk. önümüzdeki yýllarda da ihracat odaklý çalýþmalarýmýzý ve eðitim faaliyetlerimizi sürdürmeye devam edeceðiz dedi.Dýþ Ticaret Merkezi Olma Potansiyelimizi GüçlendirdikNizip Organize Sanayi Bölgesi'nin 1. Bölgesini oluþturarak yatýrýmcýlarýn arsa ihtiyacýný karþýladýklarýný belirten NTO Baþkaný özyurt þu þekilde konuþtu: Ancak bununla kalmadýk. Nizip büyüyerek geliþti istihdama, üretime ve ihracata katký saðlamak amacýyla Nizip 2. OSB çalýþmalarý baþlatýldý ve odamýzda müteþebbis heyet içerisinde yer aldý. Böylece Nizip'in sanayisinin geliþmesiyle birlikte üretim istihdam ve dýþ ticaret merkezi olma potansiyelimiz de güçlendirmiþ olduk. Ýlçemizden 2023 yýlýnda 482 adet farklý GTIP numarasýyla ürün ihracatý yapýlmýþtýr. Bu rakamýn büyük bir çoðunluðunu birçok deðiþik alt sektörde üretimi yapýlan gýda sektörü oluþturmaktadýr. Ýhracatta öne çýkan baþlýca ürünlerimiz ise; Bitkisel yað, Sakýz Jeli bon, Antepfýstýðý, Bulgur, Ofis Mobilyasý, Basýnçlý LPG Tanký, Sabun, Prina yaðý, Kýrmýzý Mercimek, Kâðýt ve Konserve olarak sýralayabiliriz. Odamýzýn lobi çalýþmalarý sonucunda ortak akýl ile; Ticaret Bakanlýðý GAP Gümrük ve Dýþ Ticaret Bölge Müdürlüðü, Nizip Belediyesi, Nizip Ticaret Odasý, Nizip Ticaret Borsasý ve Nizip OSB arasýnda protokol imzalayarak Nizip Gümrük Müdürlüðü'nün kurulmasýný saðladýk ifadelerini kullandý.Nizip, 39 Ýlden Fazla Ýhracat YapmaktadýrTÝM verilerine göre Nizip'in ihracatý 2023 itibari ile 250 milyon dolar olarak gerçekleþeceðini ifade eden NTO Baþkaný özyurt þunlarý dile getirdi: Nizip 39 ilden fazla ihracat yapmaktadýr. Bu rakamlarý göz önünde bulunduðumuzda Þanlýurfa, Diyarbakýr, Rize, Burdur, Kýrþehir illeriyle de yarýþ halindedir. Ayrýca Nizip, 16 ilin toplam ihracatýndan fazla ihracat yapýlmaktadýr. Nizip'in toplam dýþ ticaret hacmi 2023 yýlý sonu itibariyle 500 milyon dolar olarak gerçekleþeceðini tahmin ediyoruz. 2024 yýlýnda ise ilçemizin dýþ ticaret hacminin 550 milyon dolara ulaþmasýný bekliyoruz. Nizip'in 2011 yýlýnda 25 milyon dolar olan ihracatý, 2022 yýlýnda 280 milyon dolar olarak gerçekleþmiþtir. Ýhracatýmýz 11 yýlda 12 kat artmýþtýr. Ýlçemizde her yýl ihracat yapan firmalarýmýzýn sayýsý da artmaktadýr. 2017 yýlýnda 86 ülkeye 114 firmamýz tarafýndan ihracat gerçekleþtirilmiþtir. Yeni ihracatçýlarýmýzla birlikte 2022 yýlýnda 111 ülkeye 125 firma ile hem ülke bazýnda hem de ihracatçý üye sayýmýzda artýþ olduðunu gözlemliyoruz. Bu da bizi son derece mutlu etmektedir. Nizip Ticaret Odasý olarak paydaþlarýmýzla ortak çalýþmalarýmýz, sektörlerin geliþimine yönelik projelerimiz, coðrafi iþaret tescillerimiz, eðitimlerimiz ve seminerlerimiz, yurtdýþý iþ gezilerimiz ve sosyal sorumluluk projeleri gibi üyelerimizin ve paydaþlarýmýzýn menfaatine olan her alanda yenilikçi hizmetler sunmaya devam edeceðiz