Rüya görmeyen insan yok gibidir. Bazýlarý gördüðü rüyalarýn önemli kýsmýný hatýrlarken; bazýlarý ise gördüðü rüyalarý unutur. Hatta bu insanlar rüya görseler de hiç görmemiþ gibidir. Bazýlarý da seyrek olarak gördüðü rüyalarý hatýrlamaktadýr. Bunlar da genel olarak sarsýcý olan rüyalardýr. Duygularýn bariz ve þiddetli olarak hissedildiði bu rüyalar sahibini olumsuz etkileyebilmektedir."Rüyalar çýkar mý?" ya da "görülen rüya neye yorulur?" diye merak ederiz. Bu merakýmýzý gidermek için eskiden, rüya tabirleri kitaplarýna baþvurulurdu. O zamanlar evinde hiç kitabý olmayanlarýn dahi rüya tabirlerini anlatan kitaplardan edindikleri olmuþtur. Nitekim rahmetli babamýn ömrü hayatýnda almýþ olduðu üç kitabý vardý: Kuran-ý Kerim, Dualar ve Rüya Tabirleri.Rüya tabirleri kitabýnda tabiri olmayan hiçbir rüya yoktu, neredeyse. Bu kitapta, üç aþaðý beþ yukarý normal bir insanýn görebileceði bütün rüyalar derlenmiþ ve toplanmýþtý. Aile boyu gördüðümüz bütün rüyalarýn açýklamalarýný bu kitapta her seferinde bulmuþtuk. Demek oluyor ki geçmiþten günümüze, insanlarýn rüyalarýnda görüp görebileceði temalar benzer olmaktadýr.Rüyalarýn büyük kýsmýnda, kaygýlarýn ve stresin öne çýktýðý, yapýlan çalýþmalarla ortaya çýkmaktadýr. Uçarken, kaçarken, düþerken, geç kalma, yetiþememe, diþlerin dökülmesi, öleni canlý; canlý olaný ölürken ya da ölmüþ görme, kaza geçirme, hastalýk geçirme, boðulma riski ve karanlýk bir yerde olma gibi içeriklerle rüyalar görülmektedir. Bunlara ek olarak doðum, düðün, dernek, toplantý, taziye ve geziler de sýklýkla görülen rüyalar olmaktadýr.Rüyalar üzerine önemli çalýþmalar yapan psikologlarýn baþýnda gelen Freud, görülen rüyalarýn bilinçaltýný yansýttýðýný ileri sürmüþtür. Haliyle psikanalist çözümlemeler yoluyla, rüyalar deðerlendirilmeye çalýþýlýr. Burada günlük yaþamda bastýrýlan duygularýn rüyalarda dýþa vurulduðunun altý çizilir. Bilinçaltýna ulaþmanýn bir aracý olarak rüya analizlerinin kullanýldýðý görülmektedir.Görülen rüyalar ileriye doðru akarak yol alýrlar. Tarihte görülen bazý rüyalarýn ve onlara yapýlan yorumlarýnýn aynen çýktýðý da malumdur. Yusuf Kýssasýnda bahsi geçen rüyalarýn aynen çýktýðý görülmüþtür. Osmanlý'nýn Kurucusu Osman Bey'in gördüðü rüya da çýkan rüyalardandýr. Buna benzer rüya örneklerine Türk ve Ýslam tarihinde rastlamak mümkündür. Günlük yaþamda herhangi bir kiþinin de gördüðü bir rüyanýn sonuçlarý, gelecekte çýkabilir.Ýnancýmýza göre, gelecekte bir iþin hayýrlý olup olmadýðý dahi rüyalarla anlaþýlabilmektedir. Bunun için insanlar rüyaya yatarlar. Ýstihare namazý kýlýndýktan sonra uyku için yatýlýr. Genellikle istihareyle birlikte, insanlarýn karar vermekte zorlandýklarý konularda, kendilerine ýþýk tutucu bir nitelikte olan rüyalar görülebilmektedir.Genellikle rüyalarda gördüðümüz kiþiler tanýdýk kiþiler olmaktadýr. Aile, akraba, eþ, dost gibi kiþiler, rüyalarda karþýmýza çýkabilmektedir. Rüyalarda çevremizde yaþayan insanlarý gördüðümüz gibi geçmiþe irtihal edenleri de görebilmekteyiz. Ýnsanoðlu, günlük yaþamý boyunca sayýsýz bir þekilde kiþi ile karþýlamaktadýr. Yani bir kiþi çok sayýda yüz görmektedir. Günlük yaþamada gördüðü ancak bazen hatýrladýðý, bazen de hatýrlamadýðý bütün bu yüzler, rüyalarda görülebilmektedir.Konuya iliþkin olarak, ben daha çocukken, babamýn anlattýðý ilginç bir olayý aktarmak isterim. Bahsettiðim yýllar 82 ve 83'lü yýllardý, yanýlmýyorsam. O zaman þimdiki gibi bilgisayar, akýllý telefon ve internet gibi iletiþim araçlarýndan bahsetmek mümkün deðildir. Babam her gün olduðu gibi, Nizip Çarþý Merkez'de bulunan, o zaman eski belediye binasýnýn karþýsýnda yer alan Ziraat Bankasýnýn önünde oturup beklerdi. Kendisi gibi onlarca hamal orada beklerlerdi. Orasý bir nevi amele pazarý gibiydi. Herhangi bir iþ için iþçi lazým olursa oraya gelip iþçi temin etmek mümkün olurdu. Genel olarak orada bulunan serbest iþçiler için mutlaka iþ çýkardý. Çok nadir olarak babamýn iþe gitmediði olurdu. Bin bir zahmetle ekmeðini taþtan çýkaran bir adamdý benim babam. Kazandýðý parayý sonuna kadar helal etmeye çalýþmýþtýr. Ýþ talebi olmaz ise hamallar orada, akþama kadar durarak, nasiplerini beklerlerdi. Yine böyle bir günde babam bankanýn önünde otururken tanýmadýðý bir genç adam yanýna gelerek ona selam vermiþ. Babama "Sen Bayram mýsýn emmi?" diye sormuþ. Babam da " Evet Bayram benim. Sen kimsin? Seni çýkaramadým." demiþ. Genç adam "Beni tanýmazsýn ben Urfa'dan geldim. Orada yaþýyorum. Önceki gece rüyamda seni gördüm. Rüyada bana Nizip'e gitmemi ve senin elini öpüp duaný almamý istediler." demiþtir. Böyle dedikten sonra babamýn elini öpüp, duasýný alarak oradan uzaklaþmýþtýr. Bu ilginç olayý duyduðum günden bu yana rüyalarýn gizemli yönü hep dikkatimi çekmiþtir. Ancak bu yaþanan olayý, bugünkü nesle nasýl izah edeceðimi bir türlü bulamadým. Bu durum hangi iletiþim yöntemi ile açýklanabilir? Ýletiþimde bunun yeri var mýdýr? Bildiðimiz iletiþim yöntem ve tekniklerinden baþka iletiþim kurmak mümkün mü? Daha nice bu minvalde sorularý sormak mümkün olsa gerek.Rüyalar… Bambaþka bir âlem… Ve rüyalarla amel olmaz. GARÝP BÝR RÜYARüya görmeyen insan yok gibidir. Bazýlarý gördüðü rüyalarýn önemli kýsmýný hatýrlarken; bazýlarý ise gördüðü rüyalarý unutur. Hatta bu insanlar rüya görseler de hiç görmemiþ gibidir. Bazýlarý da seyrek olarak gördüðü rüyalarý hatýrlamaktadýr. Bunlar da genel olarak sarsýcý olan rüyalardýr. Duygularýn bariz ve þiddetli olarak hissedildiði bu rüyalar sahibini olumsuz etkileyebilmektedir."Rüyalar çýkar mý?" ya da "görülen rüya neye yorulur?" diye merak ederiz. Bu merakýmýzý gidermek için eskiden, rüya tabirleri kitaplarýna baþvurulurdu. O zamanlar evinde hiç kitabý olmayanlarýn dahi rüya tabirlerini anlatan kitaplardan edindikleri olmuþtur. Nitekim rahmetli babamýn ömrü hayatýnda almýþ olduðu üç kitabý vardý: Kuran-ý Kerim, Dualar ve Rüya Tabirleri.Rüya tabirleri kitabýnda tabiri olmayan hiçbir rüya yoktu, neredeyse. Bu kitapta, üç aþaðý beþ yukarý normal bir insanýn görebileceði bütün rüyalar derlenmiþ ve toplanmýþtý. Aile boyu gördüðümüz bütün rüyalarýn açýklamalarýný bu kitapta her seferinde bulmuþtuk. Demek oluyor ki geçmiþten günümüze, insanlarýn rüyalarýnda görüp görebileceði temalar benzer olmaktadýr.Rüyalarýn büyük kýsmýnda, kaygýlarýn ve stresin öne çýktýðý, yapýlan çalýþmalarla ortaya çýkmaktadýr. Uçarken, kaçarken, düþerken, geç kalma, yetiþememe, diþlerin dökülmesi, öleni canlý; canlý olaný ölürken ya da ölmüþ görme, kaza geçirme, hastalýk geçirme, boðulma riski ve karanlýk bir yerde olma gibi içeriklerle rüyalar görülmektedir. Bunlara ek olarak doðum, düðün, dernek, toplantý, taziye ve geziler de sýklýkla görülen rüyalar olmaktadýr.Rüyalar üzerine önemli çalýþmalar yapan psikologlarýn baþýnda gelen Freud, görülen rüyalarýn bilinçaltýný yansýttýðýný ileri sürmüþtür. Haliyle psikanalist çözümlemeler yoluyla, rüyalar deðerlendirilmeye çalýþýlýr. Burada günlük yaþamda bastýrýlan duygularýn rüyalarda dýþa vurulduðunun altý çizilir. Bilinçaltýna ulaþmanýn bir aracý olarak rüya analizlerinin kullanýldýðý görülmektedir.Görülen rüyalar ileriye doðru akarak yol alýrlar. Tarihte görülen bazý rüyalarýn ve onlara yapýlan yorumlarýnýn aynen çýktýðý da malumdur. Yusuf Kýssasýnda bahsi geçen rüyalarýn aynen çýktýðý görülmüþtür. Osmanlý'nýn Kurucusu Osman Bey'in gördüðü rüya da çýkan rüyalardandýr. Buna benzer rüya örneklerine Türk ve Ýslam tarihinde rastlamak mümkündür. Günlük yaþamda herhangi bir kiþinin de gördüðü bir rüyanýn sonuçlarý, gelecekte çýkabilir.Ýnancýmýza göre, gelecekte bir iþin hayýrlý olup olmadýðý dahi rüyalarla anlaþýlabilmektedir. Bunun için insanlar rüyaya yatarlar. Ýstihare namazý kýlýndýktan sonra uyku için yatýlýr. Genellikle istihareyle birlikte, insanlarýn karar vermekte zorlandýklarý konularda, kendilerine ýþýk tutucu bir nitelikte olan rüyalar görülebilmektedir.Genellikle rüyalarda gördüðümüz kiþiler tanýdýk kiþiler olmaktadýr. Aile, akraba, eþ, dost gibi kiþiler, rüyalarda karþýmýza çýkabilmektedir. Rüyalarda çevremizde yaþayan insanlarý gördüðümüz gibi geçmiþe irtihal edenleri de görebilmekteyiz. Ýnsanoðlu, günlük yaþamý boyunca sayýsýz bir þekilde kiþi ile karþýlamaktadýr. Yani bir kiþi çok sayýda yüz görmektedir. Günlük yaþamada gördüðü ancak bazen hatýrladýðý, bazen de hatýrlamadýðý bütün bu yüzler, rüyalarda görülebilmektedir.Konuya iliþkin olarak, ben daha çocukken, babamýn anlattýðý ilginç bir olayý aktarmak isterim. Bahsettiðim yýllar 82 ve 83'lü yýllardý, yanýlmýyorsam. O zaman þimdiki gibi bilgisayar, akýllý telefon ve internet gibi iletiþim araçlarýndan bahsetmek mümkün deðildir. Babam her gün olduðu gibi, Nizip Çarþý Merkez'de bulunan, o zaman eski belediye binasýnýn karþýsýnda yer alan Ziraat Bankasýnýn önünde oturup beklerdi. Kendisi gibi onlarca hamal orada beklerlerdi. Orasý bir nevi amele pazarý gibiydi. Herhangi bir iþ için iþçi lazým olursa oraya gelip iþçi temin etmek mümkün olurdu. Genel olarak orada bulunan serbest iþçiler için mutlaka iþ çýkardý. Çok nadir olarak babamýn iþe gitmediði olurdu. Bin bir zahmetle ekmeðini taþtan çýkaran bir adamdý benim babam. Kazandýðý parayý sonuna kadar helal etmeye çalýþmýþtýr. Ýþ talebi olmaz ise hamallar orada, akþama kadar durarak, nasiplerini beklerlerdi. Yine böyle bir günde babam bankanýn önünde otururken tanýmadýðý bir genç adam yanýna gelerek ona selam vermiþ. Babama "Sen Bayram mýsýn emmi?" diye sormuþ. Babam da " Evet Bayram benim. Sen kimsin? Seni çýkaramadým." demiþ. Genç adam "Beni tanýmazsýn ben Urfa'dan geldim. Orada yaþýyorum. Önceki gece rüyamda seni gördüm. Rüyada bana Nizip'e gitmemi ve senin elini öpüp duaný almamý istediler." demiþtir. Böyle dedikten sonra babamýn elini öpüp, duasýný alarak oradan uzaklaþmýþtýr. Bu ilginç olayý duyduðum günden bu yana rüyalarýn gizemli yönü hep dikkatimi çekmiþtir. Ancak bu yaþanan olayý, bugünkü nesle nasýl izah edeceðimi bir türlü bulamadým. Bu durum hangi iletiþim yöntemi ile açýklanabilir? Ýletiþimde bunun yeri var mýdýr? Bildiðimiz iletiþim yöntem ve tekniklerinden baþka iletiþim kurmak mümkün mü? Daha nice bu minvalde sorularý sormak mümkün olsa gerek.Rüyalar… Bambaþka bir âlem… Ve rüyalarla amel olmaz.