Zeytin hasadý baþladýGüneydoðu Anadolu Bölgesi'nde zeytin üretiminin önemli bölümünün karþýlandýðý Nizip'te hasat zamaný baþladý.Ýlçenin en önemli tarýmsal ürünlerinden olan Antep fýstýðýnýn yaný sýra kendine özgü yaðlýk türleriyle Türkiye'nin en önemli zeytin ve zeytinyaðý üretim merkezlerinden Nizip'te yetiþtirilen zeytinlerin hasadýna baþlandý.Kendine has özellikleri ve zengin yemek çeþitliliðine sahip dünyaca ünlü mutfaðýyla gastronomi þehri Gaziantep, Türkiye'nin önemli zeytin ve zeytinyaðý üretim merkezleri arasýnda yer alýyor.Türkiye'de zeytin üretiminde 7'nci sýrada yer alan Gaziantep'te hasat dönemi baþlarken üretimi son yýllarda yaðmurun az olmasý ve çeþitli sebepler nedeniyle rekolte yüzde 30 oranýnda olurken bu yýlda çiftçilerin yüzünü güldürmedi.Ýlçeye has olan " Nizip yaðlýk" türü zeytin üretiminin yaygýn olduðu Nizip ilçesinde zeytin hasadý yapýlýrken yaklaþýk 2 ay sürmesi beklenen hasat döneminde, rekoltenin düþük olmasý nedeniyle çiftçiler zeytin hasadý sevincini yaþayamadý.Zeytinde verimin geçen yýllara göre düþük olmasý yetiþtiricilerini üzerken Antep fýstýðýndan sonra en önemli tarýmsal geçim kaynaðý olan zeytin, zengin çeþitleriyle her damak tadýna hitap ediyor.Hem damak zevki hem de yað kalitesi açýsýndan kendini kanýtlayan ve çok tercih edilen "Nizip yaðlýk" türü zeytinler zeytinyaðý yapýlýyor.Zeytin hasadýnýn baþlamasýyla yorucu ve bir o kadar da zahmetli bir çalýþmanýn ardýndan bahçelerden toplanan zeytin, çeþitli iþlemlerden geçirildikten sonra yaða dönüþtürülüyor. Zeytin hasadý için sabah erken saatlerde aileleriyle birlikte zeytin bahçelerine gelen üreticiler, ilk olarak aðaçlarýn altýna büyük brandalarýný seriyorlar.El makineleri ile gün boyu bin bir zahmetle toplanan ve tane tane aðaçlarýn altýna serilen brandalarýn üzerine dökülen zeytinler, daha sonra da traktörlerle yað yapýlmak üzere tesislere gönderiliyor.Zeytinler, tesislerde salamura ya da yað olarak ayrýlarak iþleniyor. Bölge halkýnýn bütün yemeklerde kullandýðý zeytinyaðýnýn faydasý da lezzetiyle yarýþýyor.Nizip ilçesinde zeytin hasadýna baþlayan üreticilerden Ahmet Öksüz, 2 ay önce sona eren Antep fýstýðý hasadýnýn ardýndan þu anda zeytin hasadýna baþlandýðýný ifade etti."Zeytin rekoltemiz düþük"Nizip'te elde edilen zeytinyaðýnýn saflýk, berraklýk ve tadý konusunda çok özel bir ürün olarak öne çýktýðýný belirten Öksüz, "Zeytin hasadý baþladý. Rekolte yüzde 30 civarýnda, Allah'a þükürler olsun zeytinimizin yað oraný güzeldir. Bu sene rekoltemiz düþük ama zeytin ve zeytinyaðý deðer kazandý." dedi.