EV FÝYATLARI YÝNE ZAMLANDI
Dünya geneli yaþanan küresel krizden en çok geliþmekte olan ülkeler etkilenmeye devam ediyor.
Türkiye’nin baþýný çektiði geliþmekte olan ülkeler dýþa baðýmlýlýktan dolayý en ufak çatýrdamalarda bile büyük krizler yaþýyor.
*Pandemi dolayýsýyla yaþanan üretim kýsýtlamasý ülkelerin ham madde sorunuyla karþý karþýya kalmasýna sebep oldu. Özellikle dünya hammadde üretim zincirini elinde bulunduran Çin’in pandemi sürecinde üretimi kýsmasý tüm ülkeleri zor durumda býrakmýþtý. Ýþte o kýsýtlamalarýn birçoðu kalktý ve üretim zinciri devam ediyor. Ancak bu defa ise üretim kýsýtlamasýnda yaþanan ekonomik kayýplarýn karþýlanmasý için birçok ürüne zam gelmesine sebep oldu. Bu zamlarda vatandaþýn alým gücünün düþmesine sebep oldu. Avrupa’nýn birçok ülkesinde enerji ve akaryakýta büyük oranlarda zam yapýldý, ancak milli gelirleri yüksek olan bu ülkeler bu zamlarý karþýlayacak güce sahip olduklarý için vatandaþlarýnýn alým güçlerinin düþmesini derinden etkilemedi. Ülkemizde ise alým gücünün düþmesiyle birlikte vatandaþlar zor günler geçiriyor.
*
DÖVÝZ ARTIÞI KONUTA YANSIDI
*
Döviz kurunun yukarý yönlü artmasýyla birlikte inþaat malzemelerine yeni zamlarýn gelmesine sebep oldu. Demir, çimento, boya, kapý, pencere, su ve elektrik malzemelerine yeni zamlar gelince inþaat maliyetleri artýþlarý fiyatlara yansýdý. Gaziantep ve Nizip’te imar sorunu nedeniyle arsa sýkýntýsý da fiyatlarýn artmasýna olmaya devam ediyor. Maliyetler yükselince haliyle konut fiyatlarýna yine zamlar geldi. Eylül ayýnda 800 bin lira civarýnda satýþý yapýlan bir konutun Ekim ayýnda 900 bin liraya satýþa çýktýðý gözlendi. Bu fiyat artýþlarýnýn önümüzdeki günlerde konut kira fiyatlarýnda da artýþlara sebep olacaðý öngörülüyor. Merkezi ve yerel yönetimin bu konularý kýsa süre içerisinde çözememesi halinde konut alýmýna gücü yetmeyen vatandaþlarýn artýk konut kiralamaya bile gücü yetmeyeceðe benziyor. Gerekli denetimlerinde yapýlmamasý da fiyatlarýn aþýrý yükselmesinin diðer sebebi olarak karþýmýza çýkýyor.
*
EVLÝLÝK HAYALLARÝ SUYA DÜÞÜYOR
*
Evlenmek için gün belirleyen gençler kiralýk ev bulamayýnca veya bulduklarý evlerin kiralarýnýn yüksek olmasý nedeniyle düðün tarihlerini ertelemek zorunda kalýyor. Rabbim evlenecek olan gençlerimize ve kiralýk ev arayan vatandaþlarýmýzýn yardýmcýsý olsun. Alým gücü maalesef her geçen gün azaldýðýndan dolayý gençlerimizin evlilik hayalleri suya düþüyor.
![]()