Eðitimde milli miyiz?
Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan; ‘Eðitim alanýnda Türkiye için yeni ufuklar açacaðýna inandýðým Millî Eðitim Þûrasý’ný bu yýl 1-3 Aralýk tarihleri arasýnda toplama kararý aldýk. Millî Eðitim Þûrasý’nýn þimdiden tüm eðitim camiamýza hayýrlý olmasýný diliyorum.’ paylaþýmýnda bulundu.
Cumhurbaþkanlýðý Eðitim ve Öðretim Politikalarý Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ömer Özyýlmaz da, sosyal medya hesabýndan ‘Eðitim bilimcileri, öðretim üyelerini ve öðretmenleri ‘Milli eðitim nedir?’ sorusuna cevap aramaya davet ettiði yazýsýnda eðitim felsefesi, insan felsefesi ve bilim felsefesi (epistemolojisi) kavramlarýnýn eðitim sistemlerinin temeli olduðunu hatýrlattý. Eðitim felsefesi, milletin ‘inanç, tarih ve dünya görüþünün eðitime yansýyan yönü’nü; eðitim sisteminin insan felsefesi ise, temeldeki ‘eðitim felsefesinin insana bakýþý’ný; eðitim sisteminin bilim felsefesi (epistemolojisi) de yine eðitim felsefesinin ‘hedeflediði insaný, hangi bilim dallarý, hangi bilgi ve yöntemlerle yetiþtireceði’ problemlerine çözüm getirdiðini ifade etti. Milletlerin ‘geleceðe hangi kimlikle ve nasýl yürüyeceklerini belirleyen eðitim felsefesi, insan felsefesi ve bilim felsefesi kavramlarýnýn içini kendi dünya görüþü ve felsefi (fikri) birikimiyle doldurduðu’nu vurgulayan Özyýlmaz, ‘Bu üç kavram, sadece eðitim sistemlerinin deðil, bir bütün olarak sosyal hayatý da ilgilendiren temel kavramlardýr.’ diyor.
Eðitim konusunda yýllardýr dünyadaki geliþmiþ ülkelerden gerideyiz ve pandemi döneminde bile bunu aþamadýk. Üniversitelerimiz bile bilim üretmede problemler yaþamaktadýr. Okullarý bir açtýk bir kapattýk, ancak kimse kalýcý bir çözüm ve sistem üretemedi. Bugünlerde ise aþý yaptýrmayan eðitimcilere haftada iki gün PCR testini zorunlu kýlýyoruz. Özellikle son 20 yýldýr iktidarda olan AK Parti bile eðitim sistemine kalýcý bir çözüm üretemedi. Sýnava dayalý sistemde çocuklarýmýzý ezber eðitimine boðduk, sosyal aktivitelerden uzak durmalarýna neden olduk. Oysa çok uzaða gitmemize gerek yok, Avrupa’daki Almanya, Fransa, Ýngiltere gibi ülkelerin sistemini öðrenip burada uygulasaydýk daha baþarýlý olurduk diye düþünüyorum. Çocuklarýmýza ebeveyn olarak mesleklerini bizler aþýlamamalýyýz, çocuklarýmýzýn becerilerine göre meslek seçmelerine eðitimciler ön ayak olmalýdýrlar. Eðitimimizde sadece bakanlýðýn isminin önünde Milli ibaresi yazmaktadýr, onun dýþýnda verilen eðitimlerin bile millilikle alakasý yoktur. Ülkemizde eðitim sistemi baþtan aþaðýya yenilenmelidir ve öyle bir sistem geliþtirilmeli ki, bir daha ki yöneticilerin deðiþiklik yapmasýna imkân verilmemelidir. Kur’an-ý Kerim’in ilk emri; 'Ýkra' bismi rabbikellezi hâlak.' Yani, 'Yaratan rabbinin adýyla oku.' dur. Gelin bilime ve ilime gereken önemi hep birlikte verelim.
![]()